ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​Η αλβανική κυβέρνηση θα στήσει ανεμογεννήτριες στους Γεωργουτσάτες Δρόπολης - Για εθνικό ξεπούλημα φωνάζουν οι κάτοικοι

pale-eoliche

Tο Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι 3 εταιρείες έχουν υποβάλλει αίτηση για αιολικό πάρκο στο Δήμο Δρόπολης . Οι εταιρείες «EU GREEN ENERGY» sh.pk, «A.91» sh.pk και «PINPHARMA» έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την κατασκευή αιολικού πάρκου που αφορά την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ισχύος 20 MW, στο χωριό Γεωργουτσάτες Δρόπολης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας (MEI) της Δημοκρατίας της Αλβανίας άνοιξε στα μέσα του τρέχοντος έτους μια ανταγωνιστική διαδικασία για μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια με μεγάλη χωρητικότητα και τοποθεσία στην ξηρά.

Η δημοπρασία δίνει την ευκαιρία στους πλειοδότες να προτείνουν έργα με ελάχιστη ισχύ 10 MW και μέγιστη χωρητικότητα 75 μεγαβάτ. Η προκαθορισμένη τιμή θα οριστεί για 100 MW τα οποία θα αγοράσει η κυβέρνηση για κατανάλωση και η ανώτατη τιμή θα είναι 75 ευρώ ανά MW.

Η διαδικασία αξιολόγησης θα γίνει σε φάσεις.

Η πρώτη φάση διαρκεί 12 μήνες, θα επαληθευτούν και θα αξιολογηθούν όλα τα επιχειρήματα από την τεχνική εμπειρία και τους οικονομικούς πόρους, καθώς και τη νομική θέση των εταιρειών.

Σε δεύτερη φάση θα αξιολογηθούν οι οικονομικές προσφορές. Για να βοηθήσει τους επενδυτές, η κυβέρνηση δημιούργησε μια μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ελβετική Κρατική Οικονομική Γραμματεία (SECO), με την υποστήριξη της ΕΤΑΑ. Αυτή η τεχνική έκθεση συνιστά πιθανές περιοχές με αιολική ενέργεια και αποφεύγει μέσω χαρτών όλες τις προστατευόμενες περιοχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο οι εταιρείες έχουν δικαίωμα να κατασκευάσουν αιολικά πάρκα σε απόσταση 150 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αντιδράσεις Βορειοηπειρωτών της Δρόπολης

Πολλοί κάτοικοι κάνουν λόγο για ξεπούλημα της πατρογονικής μας γης διότι ο Ελληνισμός της Δρόπολης δεν θα έχει κανένα οικονομικό και κοινωνικό όφελος. Όλο αυτό εγχείρημα οδηγεί στο εξαφανισμό μας, αφού η νομοθεσία της Αλβανίας επιτρέπει στον κάθε επιχειρηματία να γίνει επισήμως ιδιοκτήτης της γης που βρίσκεται η επένδυση του εφόσον η αξία της επένδυσης είναι μεγαλύτερης της αξίας της γης. Ο δήμαρχος οφείλει να δώσει εξηγήσεις στους δημότες του.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

31 Μαρτίου 2023
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
18 Μαρτίου 2023
Κλίμα αισιοδοξίας στις τάξεις της Επιτροπής Παρέλασης έφεραν οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, ...
16 Μαρτίου 2023
Tον Ελληνορθόδοξο Iερό Ναό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Μόντρεαλ, επισκέφθηκε ο υπουργός Εξ...
25 Μαρτίου 2023
Σήμερα η Εθνική μας Εορτή. Η μέρα της παλιγγενεσίας. Όλη η Ελλάδα στο πόδι. Όλοι οι Έλληνες γιορτάζο...
21 Μαρτίου 2023
Ήταν Κυριακή 2 Αυγούστου 1992 όταν στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας ...
12 Μαρτίου 2023
Μετά την δημοφιλή εκπομπή Happy traveler του Ευτύχη Μπλέτσα, που παρέλασε και πρόβαλε ένα μεγάλο μέρ...
26 Φεβρουαρίου 2023
Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία αποτέλεσε το κεντρικό ίσως ζήτημα γύρω από το οποίο περιστράφηκαν...