DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​Η αλβανική κυβέρνηση θα στήσει ανεμογεννήτριες στους Γεωργουτσάτες Δρόπολης - Για εθνικό ξεπούλημα φωνάζουν οι κάτοικοι

pale-eoliche

Tο Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι 3 εταιρείες έχουν υποβάλλει αίτηση για αιολικό πάρκο στο Δήμο Δρόπολης . Οι εταιρείες «EU GREEN ENERGY» sh.pk, «A.91» sh.pk και «PINPHARMA» έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την κατασκευή αιολικού πάρκου που αφορά την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ισχύος 20 MW, στο χωριό Γεωργουτσάτες Δρόπολης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας (MEI) της Δημοκρατίας της Αλβανίας άνοιξε στα μέσα του τρέχοντος έτους μια ανταγωνιστική διαδικασία για μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια με μεγάλη χωρητικότητα και τοποθεσία στην ξηρά.

Η δημοπρασία δίνει την ευκαιρία στους πλειοδότες να προτείνουν έργα με ελάχιστη ισχύ 10 MW και μέγιστη χωρητικότητα 75 μεγαβάτ. Η προκαθορισμένη τιμή θα οριστεί για 100 MW τα οποία θα αγοράσει η κυβέρνηση για κατανάλωση και η ανώτατη τιμή θα είναι 75 ευρώ ανά MW.

Η διαδικασία αξιολόγησης θα γίνει σε φάσεις.

Η πρώτη φάση διαρκεί 12 μήνες, θα επαληθευτούν και θα αξιολογηθούν όλα τα επιχειρήματα από την τεχνική εμπειρία και τους οικονομικούς πόρους, καθώς και τη νομική θέση των εταιρειών.

Σε δεύτερη φάση θα αξιολογηθούν οι οικονομικές προσφορές. Για να βοηθήσει τους επενδυτές, η κυβέρνηση δημιούργησε μια μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ελβετική Κρατική Οικονομική Γραμματεία (SECO), με την υποστήριξη της ΕΤΑΑ. Αυτή η τεχνική έκθεση συνιστά πιθανές περιοχές με αιολική ενέργεια και αποφεύγει μέσω χαρτών όλες τις προστατευόμενες περιοχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο οι εταιρείες έχουν δικαίωμα να κατασκευάσουν αιολικά πάρκα σε απόσταση 150 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αντιδράσεις Βορειοηπειρωτών της Δρόπολης

Πολλοί κάτοικοι κάνουν λόγο για ξεπούλημα της πατρογονικής μας γης διότι ο Ελληνισμός της Δρόπολης δεν θα έχει κανένα οικονομικό και κοινωνικό όφελος. Όλο αυτό εγχείρημα οδηγεί στο εξαφανισμό μας, αφού η νομοθεσία της Αλβανίας επιτρέπει στον κάθε επιχειρηματία να γίνει επισήμως ιδιοκτήτης της γης που βρίσκεται η επένδυση του εφόσον η αξία της επένδυσης είναι μεγαλύτερης της αξίας της γης. Ο δήμαρχος οφείλει να δώσει εξηγήσεις στους δημότες του.

​Υποσχέσεις σε Τίρανα και Σκόπια
Ιστορική ημέρα για Ελλάδα και Γαλλία - ​Η συμφωνία...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

13 Οκτωβρίου 2021
H επιλογή του ομογενή Γιώργου Τσούνη να είναι υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα έχει δεχθεί επικρ...
08 Οκτωβρίου 2021
O Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης είναι η πρόταση του προέδρου Τζο Μπάιντεν γι...
04 Οκτωβρίου 2021
Ως κεραυνός αν αιθρία έπεσε η είδηση στην Ομογένεια του Λόουελ, αλλά και γενικότερα στους Αμερικανού...
25 Σεπτεμβρίου 2021
Απλοποιείται, από το νέο έτος, η διαδικασία καταχώρησης ληξιαρχικών πράξεων Ελλήνων πολιτών στο εξωτ...
19 Οκτωβρίου 2021
Υφέρποντες επικίνδυνοι μεγαλοϊδεατισμοί Γραφεί ο Σταύρος Τζίμας O Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμ...
18 Οκτωβρίου 2021
Γνωρίζοντας πως η αλβανική Κυβέρνηση δεν θα έγκρινε το Νομοσχέδιο της οργάνωσης «ΟΜΟΝΟΙΑ» για την εκ...
17 Οκτωβρίου 2021
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα μιλά ανοικτά για την προοπτική ενώσεως της Αλβανίας με το Κόσσοβο. ...
16 Οκτωβρίου 2021
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον αριθμό των αλβανόφωνων αναγνωστών που παρακολουθούν και επηρεάζονται ...