ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​Η αλβανική κυβέρνηση θα στήσει ανεμογεννήτριες στους Γεωργουτσάτες Δρόπολης - Για εθνικό ξεπούλημα φωνάζουν οι κάτοικοι

pale-eoliche

Tο Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι 3 εταιρείες έχουν υποβάλλει αίτηση για αιολικό πάρκο στο Δήμο Δρόπολης . Οι εταιρείες «EU GREEN ENERGY» sh.pk, «A.91» sh.pk και «PINPHARMA» έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την κατασκευή αιολικού πάρκου που αφορά την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ισχύος 20 MW, στο χωριό Γεωργουτσάτες Δρόπολης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας (MEI) της Δημοκρατίας της Αλβανίας άνοιξε στα μέσα του τρέχοντος έτους μια ανταγωνιστική διαδικασία για μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια με μεγάλη χωρητικότητα και τοποθεσία στην ξηρά.

Η δημοπρασία δίνει την ευκαιρία στους πλειοδότες να προτείνουν έργα με ελάχιστη ισχύ 10 MW και μέγιστη χωρητικότητα 75 μεγαβάτ. Η προκαθορισμένη τιμή θα οριστεί για 100 MW τα οποία θα αγοράσει η κυβέρνηση για κατανάλωση και η ανώτατη τιμή θα είναι 75 ευρώ ανά MW.

Η διαδικασία αξιολόγησης θα γίνει σε φάσεις.

Η πρώτη φάση διαρκεί 12 μήνες, θα επαληθευτούν και θα αξιολογηθούν όλα τα επιχειρήματα από την τεχνική εμπειρία και τους οικονομικούς πόρους, καθώς και τη νομική θέση των εταιρειών.

Σε δεύτερη φάση θα αξιολογηθούν οι οικονομικές προσφορές. Για να βοηθήσει τους επενδυτές, η κυβέρνηση δημιούργησε μια μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ελβετική Κρατική Οικονομική Γραμματεία (SECO), με την υποστήριξη της ΕΤΑΑ. Αυτή η τεχνική έκθεση συνιστά πιθανές περιοχές με αιολική ενέργεια και αποφεύγει μέσω χαρτών όλες τις προστατευόμενες περιοχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο οι εταιρείες έχουν δικαίωμα να κατασκευάσουν αιολικά πάρκα σε απόσταση 150 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αντιδράσεις Βορειοηπειρωτών της Δρόπολης

Πολλοί κάτοικοι κάνουν λόγο για ξεπούλημα της πατρογονικής μας γης διότι ο Ελληνισμός της Δρόπολης δεν θα έχει κανένα οικονομικό και κοινωνικό όφελος. Όλο αυτό εγχείρημα οδηγεί στο εξαφανισμό μας, αφού η νομοθεσία της Αλβανίας επιτρέπει στον κάθε επιχειρηματία να γίνει επισήμως ιδιοκτήτης της γης που βρίσκεται η επένδυση του εφόσον η αξία της επένδυσης είναι μεγαλύτερης της αξίας της γης. Ο δήμαρχος οφείλει να δώσει εξηγήσεις στους δημότες του.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...