ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η αλβανική κυβέρνηση συνιστά εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Η αλβανική κυβέρνηση συνιστά εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Μετά την εξάπλωση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, η αλβανική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Εμβολιασμού συνεδρίασε για να συζητήσει την εξελισσόμενη κατάσταση και να αποφασίσει για τις συστάσεις εμβολιασμού.

Η επιτροπή αποτελείται από την υπουργό Υγείας Ogerta Manastirliu, την επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Silva Bino, την καθηγήτρια Najada Como και άλλους εμπειρογνώμονες.

«Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Εμβολιασμού αποφάσισε να εκδώσει σύσταση ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο της ευλογιάς. Μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό έχει 85% αποτελεσματικότητα στην προστασία από την ευλογιά των πιθήκων», δήλωσε ο Manastirliu.

Πρόσθεσε ότι στο εργαστήριο του ΙΡΗ γίνονται προετοιμασίες για τον έλεγχο του ιού, ενώ συνεχίζεται η συνεργασία με άλλα εργαστήρια αναφοράς.

«Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με εργαστήρια αναφοράς στο Λονδίνο και την Ολλανδία, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε άμεσα τα δείγματα που υποψιαζόμαστε ότι είναι μολυσμένα», είπε.

Ενώ η Αλβανία είναι χαμηλού κινδύνου όσον αφορά τον ιό και δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα μέχρι στιγμής, η Manastirliu δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί, προσθέτοντας ότι το προσωπικό έχει ενημερωθεί για το τι πρέπει να προσέχει στα τοπικά κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα.

Ο Bino πρόσθεσε ότι ενώ ο ιός παρουσιάζει λίγους κινδύνους, όσοι θεωρούνται ότι διατρέχουν κίνδυνο μπορούν να λάβουν το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, εκτός από όσους έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Το εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων είναι ένας ορθοπυξικός ιός, ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό της ευλογιάς που έχει πλέον εξαλειφθεί. Πρόκειται για αυτοπεριοριζόμενη ασθένεια με συμπτώματα που διαρκούν μεταξύ δύο και τεσσάρων εβδομάδων. Ο ιός έχει ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ 3-6%, αλλά γενικά δεν είναι σοβαρός. Η μετάδοση γίνεται μέσω στενής σωματικής επαφής μέσω σωματικών υγρών, τραυμάτων, αναπνευστικών σταγονιδίων και μολυσμένου υλικού, όπως κλινοσκεπάσματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ενώ η νόσος ενδημεί σε ορισμένες χώρες, τώρα η επιδημία έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο με 257 επιβεβαιωμένα κρούσματα.


euractiv.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...