ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η αλβανική κυβέρνηση συνιστά εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Η αλβανική κυβέρνηση συνιστά εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Μετά την εξάπλωση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, η αλβανική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Εμβολιασμού συνεδρίασε για να συζητήσει την εξελισσόμενη κατάσταση και να αποφασίσει για τις συστάσεις εμβολιασμού.

Η επιτροπή αποτελείται από την υπουργό Υγείας Ogerta Manastirliu, την επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Silva Bino, την καθηγήτρια Najada Como και άλλους εμπειρογνώμονες.

«Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Εμβολιασμού αποφάσισε να εκδώσει σύσταση ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο της ευλογιάς. Μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό έχει 85% αποτελεσματικότητα στην προστασία από την ευλογιά των πιθήκων», δήλωσε ο Manastirliu.

Πρόσθεσε ότι στο εργαστήριο του ΙΡΗ γίνονται προετοιμασίες για τον έλεγχο του ιού, ενώ συνεχίζεται η συνεργασία με άλλα εργαστήρια αναφοράς.

«Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με εργαστήρια αναφοράς στο Λονδίνο και την Ολλανδία, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε άμεσα τα δείγματα που υποψιαζόμαστε ότι είναι μολυσμένα», είπε.

Ενώ η Αλβανία είναι χαμηλού κινδύνου όσον αφορά τον ιό και δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα μέχρι στιγμής, η Manastirliu δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί, προσθέτοντας ότι το προσωπικό έχει ενημερωθεί για το τι πρέπει να προσέχει στα τοπικά κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα.

Ο Bino πρόσθεσε ότι ενώ ο ιός παρουσιάζει λίγους κινδύνους, όσοι θεωρούνται ότι διατρέχουν κίνδυνο μπορούν να λάβουν το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, εκτός από όσους έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Το εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων είναι ένας ορθοπυξικός ιός, ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό της ευλογιάς που έχει πλέον εξαλειφθεί. Πρόκειται για αυτοπεριοριζόμενη ασθένεια με συμπτώματα που διαρκούν μεταξύ δύο και τεσσάρων εβδομάδων. Ο ιός έχει ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ 3-6%, αλλά γενικά δεν είναι σοβαρός. Η μετάδοση γίνεται μέσω στενής σωματικής επαφής μέσω σωματικών υγρών, τραυμάτων, αναπνευστικών σταγονιδίων και μολυσμένου υλικού, όπως κλινοσκεπάσματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ενώ η νόσος ενδημεί σε ορισμένες χώρες, τώρα η επιδημία έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο με 257 επιβεβαιωμένα κρούσματα.


euractiv.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Σεπτεμβρίου 2023
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο (Michael R. Pompeo) θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στ...
10 Σεπτεμβρίου 2023
Επέστρεψαν σήμερα από το Μαρακές στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σώοι οι 108 επιβάτες της ειδι...
03 Αυγούστου 2023
Μετά από συνεργασία των Υπουργείων Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προστέθηκε ειδική ενότητα σ...
25 Ιουλίου 2023
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάνει γνωστό ότι οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να παράσχουν άδεια προκειμ...
01 Σεπτεμβρίου 2023
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Χιμάρα, για την άμεση απελευθέρωση του προφυλακισμένου δημάρχου Φρέν...
24 Αυγούστου 2023
Ανέκαθεν η Αριστερά τους Βορειοηπειρώτες και το Βορειοηπειρωτικό πρόβλημα τα αντιμετώπιζε με μια στά...
22 Αυγούστου 2023
Ανησυχία εκφράζεται στην Αθήνα ότι ο Φρέντι Μπελέρης, ο εκλεγμένος (αλλά χωρίς να του έχει επιτραπεί...
22 Αυγούστου 2023
Τέλος και για φέτος στα καλοκαιρινά πανηγύρια στον τόπο μας! Το ιδιαίτερό τους είναι ότι δεν γίνοντα...