ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Αλβανία προσφέρει την πρώην Σοβιετική ναυτική βάση «Πασαλιμάν» στο ΝΑΤΟ

Η Αλβανία προσφέρει πρώην Σοβιετική ναυτική βάση «Πασαλιμάν» στο ΝΑΤΟ

Η Αλβανία προσφέρει στο ΝΑΤΟ μια ναυτική βάση σε μια προσπάθεια να ανεβάσει την αξία στη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία "σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς", όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέφερε ότι η ναυτική βάση "Πασαλιμάν", 180 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων, θα μπορούσε να αποτελέσει "προστιθέμενη αξία" για τη Συμμαχία και πως οι αλβανικές αρχές έχουν ετοιμάσει σχέδιο για την ανακαίνισή της.

"Σε αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς πιστεύω ότι ΓΓ μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να έχει μια ναυτική βάση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία", τόνισε ο Ράμα σε ομιλία του την Τετάρτη.

Η Αλβανία, που έγινε μέλος της Συμμαχίας το 2009, έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, από κοινού με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, η βάση "Πασαλιμάν" που βρίσκεται κάτω από τον κόλπο του Αυλώνα χτίστηκε τη δεκαετία του 1950, με τη Σοβιετική Ένωση να σταθμεύει εκεί 12 υποβρύχια, στη μοναδική ναυτική βάση που διέθετε στη Μεσόγειο. Μετά τη διακοπή των δεσμών μεταξύ Τιράνων και Μόσχας το 1961, το "Πασαλιμάν" συνέχισε να λειτουργεί ως ναυτική βάση όπου φιλοξενούνταν τέσσερα σοβιετικά υποβρύχια που απόμειναν στην αλβανική επικράτεια καθώς και μικρά στρατιωτικά πλοία.

Η βάση λεηλατήθηκε κατά τις ταραχές του 1997, όταν πολλοί Αλβανοί έχασαν τις οικονομίες τους σε αποτυχημένα επενδυτικά σχήματα "πυραμίδων". Τρία από τα υποβρύχια πουλήθηκαν για σκραπ, ενώ το τέταρτο παραμένει στη ναυτική βάση, με την κυβέρνηση να εξετάζει αν θα το μετατρέψει σε μουσείο.

Το "Πασαλιμάν" ανακαινίστηκε από την Τουρκία και έκτοτε χρησιμοποιείται ως ναυτική βάση για ορισμένα στρατιωτικά πλοία του ΝΑΤΟ που περιπολούν στο Ιόνιο και την Αδριατική Θάλασσα.

Το ΝΑΤΟ έχει επίσης ξεκινήσει εργασίες για την αναβάθμιση της πρώην κομμουνιστικής αεροπορικής βάσης Κουτσόβα στην Αλβανία, 85 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις της Συμμαχίας.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

28 Νοεμβρίου 2022
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης...
09 Νοεμβρίου 2022
Ευχάριστα νέα για τους ομογενείς Ομοσπονδιακούς Βουλευτές, αφού νωρίς το πρωί οριστικοποιήθηκε ότι τ...
08 Νοεμβρίου 2022
Οι συσχετισμοί δυνάμεων στο Κογκρέσο, σε συνδυασμό με τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νέα σύνθεση κα...
25 Οκτωβρίου 2022
Το BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει, η πρωτοβουλία του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνικές Ρίζες» ...
27 Νοεμβρίου 2022
Μέσα σε χρονικό διάστημα των τριών ετών, 1991-1993, η οργάνωση του Ελληνισμού της Αλβανίας, η ΟΜΟΝΟΙ...
06 Νοεμβρίου 2022
Λαογραφικό Φεστιβάλ Μειονοτήτων πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Π.Σ. Άγιος Κοσμάς Λιβαδειάς με την οι...
05 Νοεμβρίου 2022
Έχω υποστηρίξει και άλλες φορές ότι τα Τίρανα εργάζονται διαχρονικά με υπόγειες πολιτικές «ήπιου διω...
04 Νοεμβρίου 2022
O Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, θα μεταβεί στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών από 5 έως...