Το Ιταλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IAI) δήλωσε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια υστερούν σημαντικά σε σχέση με την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει στα κράτη μέλη της στην περιοχή περισσότερη οικονομική βοήθεια.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Beta που εδρεύει στο Βελιγράδι, η έκθεση του IAI ανέφερε ότι η Ελλάδα θα λάβει 5.700 ευρώ κατά κεφαλήν από τα κονδύλια της ΕΕ τα επόμενα επτά χρόνια για να ανακάμψει από την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα λάβουν 500 ευρώ κατά κεφαλήν. Η Σλοβενία, η Κροατία και η Βουλγαρία έχουν συνολικό πληθυσμό μικρότερο από 18 εκατομμύρια στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά αυτά τα τρία κράτη μέλη της ΕΕ θα λάβουν περισσότερο από έξι φορές την οικονομική βοήθεια που είναι πιθανό να λάβει η περιοχή, ανέφερε.
Το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ IPA III θα παρέχει περίπου εννέα δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια έως το 2027, ενώ η Ρουμανία θα έχει σχεδόν 70 δισεκατομμύρια επιχορηγήσεις στη διάθεσή της και η Βουλγαρία μόλις κάτω από 30 δισεκατομμύρια, αναφέρει η έκθεση.
Η έκθεση προειδοποίησε ότι το «κοινωνικό και οικονομικό τείχος» μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και των γειτονικών κρατών μελών της ΕΕ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται στο άμεσο μέλλον, προσθέτοντας ότι το χαμηλό εισόδημα και η ανεπαρκής οικονομική πρόοδος είναι ο λόγος για τον οποίο οι συνθήκες ευνοούν τους αυταρχικούς πολιτικούς ηγέτες και τη λεηλασία του εθνικού πλούτου που εξακολουθεί να ισχύει στην περιοχή.