Το Βέλγιο και η Ολλανδία είναι οι «πύλες» της κοκαΐνης στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Europol η οποία υπογραμμίζει ότι εκτός από τις παραδοσιακές εγκληματικές ομάδες, οι αλβανικές ομάδες έχουν λάβει ιδιαίτερη θέση.
Η έκθεση επικαλείται πηγές των βελγικών και ολλανδικών αρχών που επισημαίνουν ότι αλβανικές ομάδες έχουν διευρύνει τον ρόλο τους στην εξασφάλιση κοκαΐνης και στη δημιουργία επαφών με κυκλώματα στη Νότια Αμερική.
Η διακίνηση κοκαΐνης στην Ευρώπη έχει αυξηθεί, το ίδιο έχουν αυξηθεί και οι εγκληματικές ομάδες που την διαχειρίζονται με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό των καρτέλ ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική.
"Ορισμένες από αυτές τις ομάδες, ειδικά τα αλβανόφωνα εγκληματικά δίκτυα στα Δυτικά Βαλκάνια, έχουν γίνει ιδιαίτερα εμφανή στην αγορά μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης απευθείας από την πηγή, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες", αναφέρει η έκθεση.
Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι οι αλβανικές ομάδες διακίνησης κοκαΐνης έχουν δημιουργήσει άμεσες επαφές με διανομείς στη Λατινική Αμερική και έχουν ήδη τα δικά τους δίκτυα διανομής χονδρικής στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την Europol, την περίοδο 2018 - 2020, οι Αλβανοί αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που συνελήφθησαν στην Ευρώπη σε επιχειρήσεις καταπολέμησης κοκαΐνης ενώ δεύτεροι έρχονται πολίτες από τη Βραζιλία και τρίτοι οι Κολομβιανοί.
Η έκθεση έχει αφιερώσει ένα ειδικό τμήμα στις αλβανικές εγκληματικές ομάδες που τις ξεχωρίζει από άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Μερικά από τα βασικά δεδομένα που παρουσιάζονται είναι:
Από το 2012, οι αλβανόφωνες ομάδες ανέπτυξαν επιρροή σε μεγάλα λιμάνια τόσο στη Νότια Αμερική όσο και στην Ευρώπη και ασχολήθηκαν επίσης με τη διανομή στη Γερμανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και την Αυστραλία.
Από το 2010, η Ιταλία, η Γερμανία και το Βέλγιο τοποθετούν τους Αλβανούς μεταξύ των δέκα πρώτων εθνικοτήτων ατόμων που διώκονται για αδικήματα εμπορίας κοκαΐνης, αλλά τα τελευταία χρόνια ένας τέτοιος ρόλος έχει επίσης αναφερθεί από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ελβετία.
Από το 2018, η Ιταλία έχει προσδιορίσει τις αλβανικές ομάδες ως τις πιο δραστήριες μεταξύ ξένων ομάδων στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
Οι γερμανικές αρχές εκτιμούν ότι 29 από τις 31 ομάδες αλβανικής κυριαρχίας που ανακαλύφθηκαν το 2019 εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών. Αυτός είναι ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μετά τους Γερμανούς. Οι πολίτες Αλβανικής υπηκοότητας είναι επίσης δεύτεροι μετά τους Γερμανούς σε παραβάσεις που σχετίζονται με την κοκαΐνη.
Η Ελλάδα ανέφερε ότι, από το 2017, οι Αλβανοί διακινητές επεκτείνονταν όλο και περισσότερο στο παράνομο εμπόριο κοκαΐνης και συνεργάζονταν με διακινητές στη Λατινική Αμερική για την εισαγωγή σημαντικών ποσοτήτων στην ελληνική επικράτεια, με σκοπό την περαιτέρω διανομή του. Μεταξύ των εγκληματικών ομάδων που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών στην ενδοχώρα, οι Αλβανοί πολίτες είναι δεύτεροι μετά τους Έλληνες.