ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Επιτυχημένες οι δοκιμές εκτέλεσης διασυνοριακών συνταγών φαρμάκων από την ΗΔΙΚΑ

2023-07-04_xapia_eyrwpi

Η ΗΔΙΚΑ, ολοκλήρωσε με επιτυχία την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 τις δοκιμές παραγωγικής λειτουργίας τελικών χρηστών (end2endtest) για τις διασυνοριακές υπηρεσίες Εκτέλεσης Ηλεκτρονικών Συνταγών φαρμάκων και Ανταλλαγής του Συνοπτικού Ιστορικού Υγείας.

Σημειώνεται ότι με τον νόμο 4931/2022 η ΗΔΙΚΑ έχει οριστεί ως ο Ελληνικός Εθνικός κόμβος για την Ηλεκτρονική Υγεία (NationalContactPointforeHealth– NCPeH), με το Υπουργείο Υγείας ως Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας.

Οι δοκιμές έγιναν με δυο κράτη μέλη και συγκεκριμένα με την Ισπανία για την ανταλλαγή του Συνοπτικού Ιστορικού Υγείας και με την Πολωνία για την εκτέλεση ηλεκτρονικής συνταγής φαρμάκων.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών εκτελέστηκαν ελληνικές συνταγές, καταχωρισμένες στο ελληνικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από Πολωνό φαρμακοποιό και αντίστοιχα πολωνικές συνταγές από Έλληνα φαρμακοποιό.

Επίσης, Έλληνας ιατρός ανέκτησε το Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας Ισπανού πολίτη και αντίστοιχα Ισπανός ιατρός ανέκτησε το Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας Έλληνα πολίτη.

Το ελληνικό Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας δημιουργείται αυτόματα από τα δεδομένα τα οποία είναι καταχωρισμένα στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) κάθε ατόμου.

Σημαντική ήταν η συνδρομή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως η κωδικοποίηση των φαρμάκων.

Με την ολοκλήρωση των δοκιμών η ΗΔΙΚΑ προχωρά στα επόμενα βήματα, ώστε η Ελλάδα να λάβει την έγκριση από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για τη έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας των διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ανταλλαγής Συνοπτικού Ιστορικού Υγείας με την Ισπανία και την Πολωνία.

Επιπλέον, η ΗΔΙΚΑ θα προχωρήσει σταδιακά σε δοκιμές και με τα υπόλοιπα κράτη μέλη που έχουν αναπτύξει τις παραπάνω διασυνοριακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Οι διασυνοριακές υπηρεσίες στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας στοχεύουν στη διευκόλυνση των πολιτών και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας κατά τη μετακίνησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...