ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Επιτυχημένες οι δοκιμές εκτέλεσης διασυνοριακών συνταγών φαρμάκων από την ΗΔΙΚΑ

2023-07-04_xapia_eyrwpi

Η ΗΔΙΚΑ, ολοκλήρωσε με επιτυχία την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 τις δοκιμές παραγωγικής λειτουργίας τελικών χρηστών (end2endtest) για τις διασυνοριακές υπηρεσίες Εκτέλεσης Ηλεκτρονικών Συνταγών φαρμάκων και Ανταλλαγής του Συνοπτικού Ιστορικού Υγείας.

Σημειώνεται ότι με τον νόμο 4931/2022 η ΗΔΙΚΑ έχει οριστεί ως ο Ελληνικός Εθνικός κόμβος για την Ηλεκτρονική Υγεία (NationalContactPointforeHealth– NCPeH), με το Υπουργείο Υγείας ως Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας.

Οι δοκιμές έγιναν με δυο κράτη μέλη και συγκεκριμένα με την Ισπανία για την ανταλλαγή του Συνοπτικού Ιστορικού Υγείας και με την Πολωνία για την εκτέλεση ηλεκτρονικής συνταγής φαρμάκων.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών εκτελέστηκαν ελληνικές συνταγές, καταχωρισμένες στο ελληνικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από Πολωνό φαρμακοποιό και αντίστοιχα πολωνικές συνταγές από Έλληνα φαρμακοποιό.

Επίσης, Έλληνας ιατρός ανέκτησε το Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας Ισπανού πολίτη και αντίστοιχα Ισπανός ιατρός ανέκτησε το Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας Έλληνα πολίτη.

Το ελληνικό Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας δημιουργείται αυτόματα από τα δεδομένα τα οποία είναι καταχωρισμένα στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) κάθε ατόμου.

Σημαντική ήταν η συνδρομή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως η κωδικοποίηση των φαρμάκων.

Με την ολοκλήρωση των δοκιμών η ΗΔΙΚΑ προχωρά στα επόμενα βήματα, ώστε η Ελλάδα να λάβει την έγκριση από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για τη έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας των διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ανταλλαγής Συνοπτικού Ιστορικού Υγείας με την Ισπανία και την Πολωνία.

Επιπλέον, η ΗΔΙΚΑ θα προχωρήσει σταδιακά σε δοκιμές και με τα υπόλοιπα κράτη μέλη που έχουν αναπτύξει τις παραπάνω διασυνοριακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Οι διασυνοριακές υπηρεσίες στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας στοχεύουν στη διευκόλυνση των πολιτών και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας κατά τη μετακίνησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Φεβρουαρίου 2024
Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγου...
17 Φεβρουαρίου 2024
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε εξαρχής ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελ...
14 Φεβρουαρίου 2024
Το Υπουργείο Εξωτερικών θέτει σε διαβούλευση τους βασικούς άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απ...
09 Φεβρουαρίου 2024
Περισσότερες από 70 διπλωματικές και προξενικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό προγραμμάτισαν και υ...
19 Φεβρουαρίου 2024
Εδώ ο κόσµος καίγεται –καταλήψεις, αγροτικά, ομόφυλα ζευγάρια– κι εσύ ασχολείσαι με τον Μπελέρη», εί...
19 Φεβρουαρίου 2024
Στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Η Εθνική Ε...
17 Φεβρουαρίου 2024
Απ' όλες τις επαφές μου στα κοινωνικά δίκτυα με ντόπιους και μειονοτικούς Έλληνες -- και με τους ομο...
15 Φεβρουαρίου 2024
Η Διεθνής Επιτροπή Εθνολογικής Έρευνας (Δ.Ε.Ε.Ε), που συστάθηκε από την Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λον...