DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Είναι ευθύνη μας να αντισταθούμε στην παρακμή

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Είναι ευθύνη μας να αντισταθούμε στην παρακμή

Το μήνυμα αντίστασης στην παρακμή, μέσα από την αγάπη την ποιότητα και την ευθύνη, έστειλε προς τους νέους του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου "Λόγος" της Εκκλησίας της Αλβανίας στα Τίρανα, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, που τόσο νοιάζεται και αγωνιά για τη νεότητα και τη στηρίζει.

Μιλώντας στην τελετή απονομής πτυχίων σε αποφοίτους είπε μεταξύ άλλων: "Να έχετε αίσθηση ευθύνης. Μην συμφιλιωθείτε, παιδιά μου, με την παρακμή. Ακούτε πολλές φορές τη φράση: Μα, έτσι γίνεται… Είναι λάθος να αντιγράψουμε ό,τι γίνεται. Το θέμα είναι τι πρέπει να γίνει. Υπάρχει μια πολύ αδικία, πολύ απογοήτευση, πολύ διαφθορά. Η ευθύνη μας είναι να αντισταθούμε στην παρακμή".

Για να προσθέσει: "Και έχετε τεράστια ευθύνη και σεις, καλά μου παιδιά…Μην πείτε ότι ενδιαφέρεστε για τον εαυτό σας. Συνεχίστε τις σπουδές και τις προσπάθειές σας. Πάρτε ό,τι καλύτερο υπάρχει στη σύγχρονη κοινωνία. Και μην ξεχάσετε την οικογένειά σας και τον τόπο αυτόν τον πονεμένο. Όταν ομιλώ και λέω να μη συμφιλιωθούμε με την παρακμή, προσθέτω πως πρέπει να κάνουμε μια αντίσταση ποιότητας. Ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε στη ζωή μας, ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε. όταν πάρετε υπεύθυνες θέσεις, φροντίστε να προσφέρετε ποιότητα, ακρίβεια, τιμιότητα. Αυτό, κάνει τη διαφορά".

Ακόμη τόνισε πως "έξυπνοι άνθρωποι, υπάρχουν πολλοί. Ευφυείς και υπεύθυνοι και ώριμοι, δεν είναι τόσο πολύ όσοι θα έπρεπε. Ο πονεμένος αυτός τόπος χρειάζεται ανθρώπους ποιότητας σε όλα τα επίπεδα. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε από άλλους λαούς. Αρκεί να αξιοποιήσουμε τα ταλέντα, που έδωσε ο Θεός σε μας".

Επίσης επεσήμανε με έμφαση ότι "η λέξη κλειδί για οποιαδήποτε επιτυχία και ευλογία από τον Θεό είναι η αγάπη. Υπήρξα πανεπιστημιακός δάσκαλος στην Ελλάδα και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού και αν με ρωτούσατε, τώρα στο τέλος της ζωής μου (είμαι μεγάλος πια, 93 και…), θα σας έλεγα ότι τη φράση "ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστί, καὶ ὁ μένων ἐν τῇ ἀγάπῃ ἐν τῷ Θεῷ μένει καὶ ὁ Θεὸς ἐν αὐτῷ (Α´Ἰωάννου, δ 16). Αυτή η υψίστη πραγματικότητα είναι μια δύναμη, είναι ένα πρόσωπο. Κια αυτό τοι πρόσωπο, δεν είναι σ' ένα κόσμο μακρινό, δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια σχέση μαζί του. Και αυτή είναι η δυνατότητα να είμαστε άνθρωποι αγάπης. Για πολλούς ανθρώπους αυτό φαίνεται πολύ θρησκευτικό. Εγώ πιστεύω ότι είναι το πιο δυναμικό και το πιο σύγχρονο αδιάκοπο μήνυμα. Ό,τι πιο ωραίο στη ζωή είναι να μάθεις να αγαπάς".

Επί πλέον υπογράμμισε: "Κοιτάχτε πολλά πράγματα με την τεχνητή νοημοσύνη θα γίνουν. Εκείνο, που κάνει τον άνθρωπο άνθρωπο, είναι η δυνατότητα να αγαπάει. Τα κομπιούτερς δεν αγαπιούνται. Φροντίστε να είστε άνθρωποι αγάπης. Ταυτόχρονα άνθρωποι ποιότητας και ευθύνης. Δεν θα απογοητευτείτε ποτέ από αυτό. Ό,τι και να φαίνεται σκληρό και αδυσώπητο τον τελευταίο λόγο στην ιστορία τον έχει ο Θεός της αγάπης. Εύχομαι αυτή να είναι και η σφραγίδα της δικής σας παρουσίας στη ζωή".

Το Κολλέγιο διαθέτει τρεις Σχολές: Τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Γλωσσών με τρία τμήματα: Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, Αγωγής Προσχολικής Παιδείας και Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Τη Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών με δύο τμήματα: Ειδικών Ιατρικών Εργαστηρίων της Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Τη Σχολή Οικονομικών με τρία τμήματα: Λογιστικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Τουρισμού.

Ο «Λόγος» λειτούργησε αρχικά ως ΙΕΚ με τον τίτλο «Πνοή Αγάπης» το 2002 και μετεξελίχθηκε με το χρόνο σε φημισμένο Πανεπιστημιακό Κολέγιο.

Είναι σημαντική η συμβολή του στην ανάδειξη ικανών και κυρίως ενάρετων στελεχών σε κρίσιμους τομείς της Αλβανικής κοινωνίας.

Αυτός άλλωστε είναι και ο διαρκής στόχος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην προκοπή του αλβανικού λαού και στην ανόρθωση της χώρας.

Σε μια παγερή από την αδιαφορία και την απουσία της αγάπης κοινωνία, αντηχεί η ανακαινιστική φωνή ελπίδας του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου.

Προκαλεί εσωτερική θερμότητα και παρακινεί σε έργα αγάπης, πνευματικής δημιουργίας και ηθικής αναδημιουργίας. Θερμαίνει φωτίζει, ακτινοβολεί, αλλά και κατακαίει την ηθική σήψη και την πνευματική νωθρότητα. 


Του π. Ηλία Μάκου/exapsalmos.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...