DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Επίσκεψη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου στη Δρόπολη (Φωτο)

Επίσκεψη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου στη Δρόπολη (Φωτο)

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριος Οικονόμου, συναντήθηκε σήμερα 15 Απριλίου 2022 με τον Αλβανό ομόλογό του Υφυπουργό Εσωτερικών κ. A n di Mahila στο Συνεδριακό Κέντρο Δελβινακίου Ιωαννίνων. Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονταν θέματα αστυνομικής και διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ υπήρξε ειδική αναφορά σε σχέση με τη λειτουργία του Κέντρου ανταλλαγής πληροφοριών στην Κακαβιά. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης των δύο Υφυπουργών στην Αλβανία αλλά και της συνάντησης που ακολούθησε μεταξύ του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και του Υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας, Bledi Cuci, στην Ελλάδα. Οι διαδοχικές συναντήσεις επιβεβαιώνουν την βούληση των δύο κυβερνήσεων για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας σε θέματα ασφάλειας, αστυνομικής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών.

"Στιγμιότυπο από τη συνάντηση και τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών στο Συνεδριακό Κέντρο Δελβινακίου στα Ιωάννινα."

Ποιοι συνόδευσαν τον Λευτέρη Οικονόμου

Τον Υφυπουργό κ. Οικονόμου συνόδευσαν από πλευράς ελληνικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες ο Προϊστάμενος Κλάδου Αλλοδαπών & Προστασίας Συνόρων/Α.Ε.Α., οι Διευθυντές των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας και οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Φλώρινας και ο πρόξενος Αργυροκάστρου Δημήτριος Σαχαρίδης. Ενώ από πλευράς αλβανικής αντιπροσωπείας τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. AndiMahila συνόδευσαν υπηρεσιακοί αξιωματούχοι των αντίστοιχων Κλάδων της Αστυνομίας της Αλβανίας καθώς επίσης και ο Γενικός Πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα κ. EltjonVerleni.

Με την ευκαιρία των συνομιλιών συζητήθηκαν ταυτόχρονα και τρέχοντα ζητήματα σχετικά με τη διευκόλυνση της προβλεπόμενης αυξημένης μετακίνησης από και προς την Αλβανία από τα συνοριακά σημεία ελέγχου των Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας με αφορμή το Πάσχα και την θερινή περίοδο που ακολουθεί.

«Θα έχουμε τη δυνατότητα να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο»

Αμέσως μετά το τέλος των συνομιλιών ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου προχώρησε σε σχετικές δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους: «Βρίσκονται όλοι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι σήμερα εδώ και από τις δύο πλευρές στη βάση της κοινής μας βούλησης η διασυνοριακή συνεργασία να είναι 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο, ενεργή. Σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά, όπως ανέφερε και ο ομόλογός μου κ. AndiMahila και η λειτουργία μέσα στο έτος στην Κακαβιά του Κέντρου ανταλλαγής πληροφοριών που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα είναι στελεχωμένο από στελέχη των αστυνομιών των δύο χωρών και των τελωνειακών αρχών. Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να υπάρχει ανταλλαγή των πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και να αναπτύσσονται και οι αναγκαίες επιχειρησιακές δράσεις για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος ».

Σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και τις νέες δυνατότητες που προκύπτουν για την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα ασφάλειας ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Στηρίζουμε σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και νοιώθουμε φίλοι και σύμμαχοι μέσα στο ΝΑΤΟ. Στέλνουμε σήμερα από εδώ ισχυρό μήνυμα φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας αλλά και ηχηρό μήνυμα προς τις οργανωμένες εγκληματικές οργανώσεις ότι είναι σταθερή η βούλησή μας να κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να είμαστε κάθε μέρα και πιο αποτελεσματικοί, απένατί τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. AndiMahila για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε μεταξύ των δύο υπουργείων. Είμαστε επιφορτισμένοι και οι δύο να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία οι Υπουργοί μας συμφώνησαν αλλά και οι Πρωθυπουργοί ο κ. Ράμα και ο κ. Μητσοτάκης έχουν σταθερά χαράξει στο πλαίσιο της ελληνοαλβανικής φιλίας και σταθερής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας ».

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός κ. Ελευθέριος Οικονόμου και ο ομόλογός του κ. AndiMahila πέρασαν στην αλβανική επικράτεια αναταποκρινόμενοι σε πρόσκληση για γεύμα, προς τιμήν της ελληνικής αντιπροσωπείας, του Δημάρχου Δρόπολης και Πωγωνίου κ. Δημήτρη Τόλη. Κατά την διάρκεια της παραμονής τους εκεί επισκέφτηκαν τις περιοχές Γεωργουτσάτες, Τεριαχάτες και Δερβιτσάνη.

Ο Έλληνας Υφυπουργός στην Δερβιτσάνη πραγματοποίησε Προσκυνηματική επίσκεψη στον ιστορικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που έχει χτιστεί το 1870. Στη συνέχεια υπήρξε περιήγηση στην Δερβιτσάνη.

Η πυξίδα του Έντι Ράμα δείχνει διαρκώς Ερντογάν…
Η Ρωσία απελαύνει 18 μέλη της διπλωματικής αντιπρο...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

13 Ιουνίου 2022
Την άποψη πως όσοι Έλληνες έφυγαν στο εξωτερικό πριν πολλά χρόνια πέτυχαν τόσο σε επαγγελματικό επίπ...
08 Ιουνίου 2022
Η πιο γνωστή Λεωφόρος στον κόσμο, η 5η Λεωφόρος του Μανχάταν, ντύθηκε στα γαλανόλευκα για την ετεροχ...
03 Ιουνίου 2022
Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η τελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση της Κυριακής, 5ης ...
27 Μαϊος 2022
Όταν έλαβα την δήλωση του Συλλόγου Χειμαρριωτών της Νέας Υόρκης στο άκουσμα της πρόωρης εκδημίας του...
19 Ιουνίου 2022
Η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια εξελίσσεται σε μια από τις προτε...
16 Ιουνίου 2022
Συνεδρίασε για πρώτη φορά η Διακοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Νέα Διοικητική Διαίρεση της χώρας. Αν...
08 Ιουνίου 2022
Αφορμή για να επανέλθω στην υπόθεση του δρόμου της Λεσινίτσας από τα Βρυσερά της Άνω Δρόπολης, διαμέ...
08 Ιουνίου 2022
Στην επίσκεψη του κ. Δένδια στα Δυτικά Βαλκάνια αρχές Ιουνίου για την προώθηση των διαδικασιών ένταξ...