ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Επαφές της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, με την Ελληνική Ομογένεια στην Αλβανία και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους

Επαφές της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, με την Ελληνική Ομογένεια στην Αλβανία και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους

Επισκέψεις σε μειονοτικά χωριά της Ελληνικής Ομογένειας στην Αλβανία αλλά και σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στη διάρκεια της παραμονής της στη γείτονα χώρα. Η Λίνα Μενδώνη, είχε επαφές με τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ.κ. Δημήτριο, με τις μειονοτικές τοπικές Αρχές αλλά και με εκπροσώπους της πανεπιστημιακής και σχολικής κοινότητας της Ομογένειας.

Στο Αργυρόκαστρο, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ.κ. Δημήτριο, με τον οποίον συζήτησαν για το εκπαιδευτικό έργο της Μητρόπολης με σκοπό την προαγωγή της ελληνικής γλώσσας και παιδείας αλλά και για τα βυζαντινά μνημεία της ευρύτερης περιοχής.

Κατόπιν, στη Δερβιτσάνη, χωριό του μειονοτικού Δήμου Δρόπολης, η Λίνα Μενδώνη, επισκέφτηκε ελληνικό μειονοτικό σχολείο, συνομίλησε με το διδακτικό προσωπικό και τους μαθητές του. Στις Βουλιαράτες, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφθηκε το Νεκροταφείο Ελλήνων πεσόντων του Ελληνοϊταλικού πολέμου όπου απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη τους.

Στους Αγίους Σαράντα, η Υπουργός Πολιτισμού είχε επαφές με τον Βουλευτή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας Νίκο Κουρή, με τον Δήμαρχο Αγίων Σαράντα Adrian Gurma και τον Δήμαρχο του μειονοτικού δήμου Φοινίκης Χρήστο Κίτσο, τον Διευθυντή του Γραφείου Προπανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Φοινίκης - Δρόπολης Ζήσο Λούτση -δομή αρμόδια για τα δημόσια ελληνόγλωσσα σχολεία των δύο μειονοτικών Δήμων - καθώς και άλλους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών. Στο επίκεντρο των επαφών τους, οι Έλληνες ομογενείς συζήτησαν με την Υπουργό Πολιτισμού θέματα επικαιρότητας, εκπαιδευτικά ζητήματα καθώς και προτάσεις συνεργασίας.

Στις επισκέψεις της, η Υπουργός Πολιτισμού περιέλαβε και το ιστορικό χωριό της Δρόβριανης, όπου την υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παύλος Τάτσης, εκπρόσωποι και κάτοικοι του χωριού. Στη Δρόβιανη, η Υπουργός ξεναγήθηκε από τον Έλληνα ομογενή, ποιητή και συγγραφέα Ανδρέα Ζαρμπαλά, ενώ είχε επαφές και με τον Πρόεδρο του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, Καθηγητή Παναγιώτη Μπάρκα.

Κατόπιν, στο Δημαρχείο Δρόπολης, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δημήτρη Τόλη, όπου η Υπουργός Πολιτισμού τον ενημέρωσε για το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν προ δύο ημερών η Λίνα Μενδώνη με την Υπουργό Πολιτισμού της Αλβανίας Elva Margariti, με σκοπό την προώθηση κοινών δράσεων στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσω του μνημονίου θα ενεργοποιηθεί ως πρώτη ερευνητική δράση η περαιτέρω ανασκαφική διερεύνηση στην Αρχαία Αντιγόνεια εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Η υλοποίηση του προτεινόμενου προγράμματος θέτει τις βάσεις την απαρχή μιας νέας περιόδου πολιτιστικής προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αλβανία, η Υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε, επίσης, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Λίνα Μενδώνη, βρέθηκε στην Απολλωνία, όπου ξεναγήθηκε στην αρχαία πόλη, αποικία των Κορινθίων, από εκπρόσωπο του Εθνικού Ινστιτούτου Κληρονομιάς της Αλβανίας. Επίσης, επισκέφθηκε την παρακείμενη Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην περιφερειακή ενότητα των Αγίων Σαράντα, η Λίνα Μενδώνη ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού από τον ομογενή Καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου Δημήτρη Τσόντη. Κατοικημένο από τα προϊστορικά χρόνια, το Βουθρωτό υπήρξε αποικία της Κορίνθου και αργότερα έδρα χριστιανικής επισκοπής. Μετά από μια περίοδο υπό βυζαντινή διοίκηση και σύντομη κατοχή από τους Βενετούς, η πόλη εγκαταλείφθηκε στα τέλη του Μεσαίωνα λόγω χαμηλού και υγρού εδάφους. Ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Κατά την επίσκεψή της στο Αρχαίο Θέατρο Φοινίκης, οι μαθητές των Ελληνόγλωσσων μειονοτικών σχολείων του Δήμου Φοινίκης την υποδέχθηκαν αφηγούμενοι την ιστορία της Φοινίκης. Στο Βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Μεσοποτάμου, ο πρώην Πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ, πολιτικός μηχανικός Λεωνίδας Παππάς, ξενάγησε την Υπουργό στο ιστορικό μοναστήρι που αποτελεί δείγμα μοναδικής αρχιτεκτονικής τεχνοτροπίας. Στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη το 2021 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) και του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας, έχει αποφασιστεί ως πρώτη πιλοτική δράση η συντήρηση των τοιχογραφιών του Βυζαντινού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Μεσοπόταμο.

Σε όλες τις επαφές της, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συνόδευε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Δημήτρης Σαχαρίδης.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...