DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Έντονη αντίδρασή της Εκκλησία της Αλβανίας για την βεβήλωση ιερών κειμηλίων από Αλβανούς ράπερ

-1024x541

Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει η Εκκλησία της Αλβανίας στην ασεβή ενέργεια μουσικού συγκροτήματος να γυρίσει βιντεοκλίπ στο Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης Κορυτσάς μπροστά από τέμπλο ναού που φυλάσσεται εκεί, υψηλής τέχνης, το οποίο δυστυχώς δεν έχει επιστραφεί ακόμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, κάνοντας προκλητικές κινήσεις.

Όπως τονίζει το Γραφείο Τύπου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας η βέβηλη αυτή ενέργεια προσβάλει το θρησκευτικό αίσθημα χιλιάδων Ορθοδόξων πιστών της χώρας. Παράλληλα, εκφράζεται έντονη ανησυχία καθώς παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν.

Αγανάκτηση για τη βέβηλη ενέργεια


Η Εκκλησία της Αλβανίας φυλάσσει ως κόρη οφθαλμού όσα μνημεία και αντικείμενα λατρείας της έχουν απομείνει από τις μακροχρόνιες διώξεις του καθεστώτος Χότζα. Ωστόσο, πολλά από αυτά έχουν παραμείνει δέσμια των αρχών της χώρας. Το ίδιο συμβαίνει και με το συγκεκριμένο τέμπλο όπου γυρίστηκε το προκλητικό αυτό μουσικό βίντεο "Picasso". Πρόκειται συγκεκριμένα για το τέμπλο της Ρεχόβας όπως ονομάζεται, το οποίο δεν έχει επιστραφεί ακόμα στην Εκκλησία, με πρόσχημα τη διαφύλαξη του στο Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης της Κορυτσάς προκειμένου να συντηρηθεί!

"Εκφράζουμε την ανησυχία και την αγανάκτηση μας για την περαιτέρω βεβήλωση των λειτουργικών κτιρίων της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, μιας από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές κληρονομιές του λαού μας. Το music video "Picasso" που γυρίστηκε στο Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης στην Κορυτσά, μπροστά από το εικονοστάσι της Ρεχόβας (που ακόμα δεν έχει επιστρέψει άδικα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, με το πρόσχημα της "διατήρησης" αυτής της πολύτιμης κληρονομιάς), είναι προφανές ότι αποτελεί έλλειψη σεβασμού σε αυτές τις πνευματικές αξίες. Αυτό το περιβάλλον είναι εντελώς ακατάλληλο, για τις αξίες που αντανακλά, για την προώθηση ενός τέτοιου μουσικού τύπου. Εκεί, σεβόμενοι την παράδοση και τον πολιτισμό που δημιούργησαν αυτά τα ιερά αντικείμενα, οι ήχοι της Βυζαντινής Μουσικής θα προσαρμόζονταν παρά ήχοι που προσβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας", αναφέρει το Γραφείο Τύπου της Εκκλησίας της Αλβανίας.

Ζητούν την εφαρμογή του νόμου και την επιστροφή των ιερών κειμηλίων

"Οι εικόνες είναι ιερά λειτουργικά αντικείμενα στα οποία οι ορθόδοξοι πιστοί προσεγγίζουν με ιδιαίτερη ευλάβεια και σεβασμό' συνεχίζει η ανακοίνωση. Η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο και επώδυνο, να αντιμετωπίζονται τόσο ανεύθυνα από τους ίδιους τους θεσμούς τέτοιες ενέργειες, καθώς η αποστολή των θεσμικών αρχών υποτίθεται ότι είναι να προστατεύει τα μνημεία.

Για το λόγο αυτό ζητά και πάλι, να επιστρέψουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία τα ιερά κειμήλια της σε αυτή, η οποία όχι μόνο τα δημιούργησε αλλά και τα διατήρησε έτσι ώστε διαχρονικά έτσι ώστε να μη χάσουν την σπουδαιότητά τους.

Άλλωστε αυτό αποτελεί βασική υποχρέωση του Αλβανικού κράτους βάσει του Νόμου 10057 «Συμφωνία μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας» (Άρθρο 22/2, ημερομηνία 22.1.2009). Αν και έχουν περάσει 13 ολόκληρα χρόνια από τότε η Εκκλησία ακόμα δίνει καθημερινές μάχες για την διεκδίκηση της κληρονομιάς της η οποία ακόμα παραμένει υπό "αιχμαλωσία".

"Οι εικόνες προστατεύονται στους χώρους λατρείας"

Το Γραφείο Τύπου στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι "οι εικόνες διατηρούνται καλύτερα και προστατεύονται στους χώρους της εκκλησίας, γιατί είναι ιερά λειτουργικά αντικείμενα και προφανές μέρος της έκφρασης της Ορθόδοξης Πίστεως". "Προσευχόμαστε και ελπίζουμε το Υπουργείο Πολιτισμού να είναι προσεκτικό και ευαίσθητο στα εκκλησιαστικά κτίρια και να σέβεται τα θρησκευτικά αισθήματα της Ορθόδοξης Κοινότητας, μη επιτρέποντας την καταστροφή τους", καταλήγει.

Αυτό είναι το προκλητικό βίντεο με τους Αλβανούς ράπερ να ασχημονούν μπροστά από το τέμπλο:

Του Νικόλαου Ζαΐμη / orthodoxianewsagency.gr

Μήνυμα Ν. Δένδια για τα 40 χρόνια από το θάνατο τη...
Αίτημα ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης από το Κό...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

27 Μαϊος 2022
Όταν έλαβα την δήλωση του Συλλόγου Χειμαρριωτών της Νέας Υόρκης στο άκουσμα της πρόωρης εκδημίας του...
11 Μαϊος 2022
To Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής (Hellenic Congress of America) σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Στερεάς...
04 Μαϊος 2022
Συνάντηση με μέλη της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερι...
26 Μαϊος 2022
Το θέμα άρσης του «εμπολέμου» με την Αλβανία, έθεσε για μια ακόμη φορά η Αλβανίδα Υπουργός Εξωτερικώ...
23 Μαϊος 2022
Για άλλη μια φορά τα Δυτικά Βαλκάνια αποδεικνύονται προνομιακό πεδίο άσκησης διπλωματίας και από τρί...
08 Μαϊος 2022
Τα ΜΜΕ στην Αλβανία δείχνουν αιφνιδιασμένα από την απόφαση της κυβέρνησης Ράμα να παραχωρήσει σε ξέν...
17 Απριλίου 2022
Την περασμένη Τρίτη ο Έντι Ράμα ήταν στη Γερμανία, παρακαλώντας για επίσπευση της έναρξης των ενταξι...