ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Εντείνονται οι φωνές για αλλαγή προσώπων στην ηγεσία της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών

Εντείνονται οι φωνές για αλλαγή προσώπων στην ηγεσία της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών

Με αφορμή δηλώσεις Καχριμάνη και Ελισάφ για ανανέωση της θητείας τους… Πολλοί νιώθουν έντονα την ανάγκη αλλαγής σε Περιφέρεια και Δήμο Ιωαννιτών... αφού οι ηγεσίες τους φέρουν κύρια ευθύνη για την υποβάθμιση της Ηπείρου.


• Η  Ήπειρος εξακολουθεί να παραμένει μια περιοχή, που, παρά τις δυνατότητες που έχει, δεν εμφανίζει προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης, γι' αυτό εξάλλου και την ταλανίζουν πολλά προβλήματα.

Παράλληλα με την έλλειψη υποδομών και το «βάλτωμα» μεγάλων έργων (σύνδεση Ιόνιας Οδού-Κακαβιάς, σιδηροδρομική σύνδεση Ηπείρου κ.λπ.), η περιοχή μαστίζεται από ανεργία, αδυναμία ολοκληρωμένης προώθησης του πρωτογενούς τομέα, εγκατάλειψη της υπαίθρου κ.α. Από μόνο του το τουριστικό προϊόν, λόγω κορωνοϊού, αλλά και εξαιτίας διαφόρων παραγόντων δεν είναι το προσδόκιμο και δεν αρκεί για να μπει η Περιφέρεια σε αναπτυξιακή τροχιά.
Την ίδια εικόνα παρακμής εμφανίζει και η πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Γιάννινα, παρ' όλο που θα μπορούσε το σκηνικό να ήταν εντελώς διαφορετικό. Όπως πολλοί συμπολίτες συχνά τονίζουν, τις ευθύνες για την υποβαθμισμένη θέση της Ηπείρου αλλά και του Δήμου Ιωαννιτών, έχουν κυρίως οι ηγεσίες τους. Γιατί δεν μπορεί να είναι άμοιροι ευθυνών ούτε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης - που η πολυετής παρουσία του στα αυτοδιοικητικά προκαλεί δυσφορία πλέον σε πολλούς πολίτες - ούτε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων και δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του Γιαννιώτικου λαού.

Ζητούν ανανέωση…
Πλέον δεν είναι λίγοι οι πολίτες που νιώθουν έντονα την ανάγκη της αλλαγής σε πρόσωπα και είναι έτοιμοι να την διεκδικήσουν, καθώς θέλουν να πνεύσει νέος, ανανεωμένος, άνεμος στα τοπικά αυτοδιοικητικά δρώμενα. Παρ' όλα αυτά και οι δύο, Αλέκος Καχριμάνης και Μωυσής Ελισάφ, μέσω συνεντεύξεων αλλά και κύκλων τους, δηλώνουν «παρών» για τις επόμενες εκλογές και δείχνουν ότι άρχισαν ήδη να προετοιμάζονται γι' αυτές. Βέβαια, λίγο πριν τις εκλογές του 2019 δήλωναν ο μεν πρώτος ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά, ο δε δήμαρχος ότι δεν θα διεκδικήσει ξανά την δημαρχία.
Πολλοί σήμερα κατηγορούν τον Περιφερειάρχη για καθαρά ψηφοθηρικού χαρακτήρα εξυπηρετήσεις, με προσωποκεντρική-εγωκεντρική τάση διοίκησης, με «καπέλωμα» της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ότι προσπαθεί να διατηρήσει την δημοφιλία του δείχνοντας ένα φιλολαϊκό προφίλ. Φαίνεται όμως ότι πλέον οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις δεν είναι καθόλου ευνοϊκές γι' αυτόν. Η έως τώρα μακροχρόνια πολιτική του επιβίωση –λένε- οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κομματική στήριξη και στο ότι οι αντίπαλοί του δεν ήταν ισχυροί.

Στέρεψε από ιδέες…
Πολλοί Ηπειρώτες, ανεξάρτητα από την κομματική τους ταυτότητα, είναι έντονα προβληματισμένοι με τους χειρισμούς του Αλ. Καχριμάνη σε διάφορους τομείς (επιλογή έργων προς υλοποίηση, εργολαβίες, ανυπαρξία ουσιαστικών παρεμβάσεων, απουσία συλλογικής δράσης κ.λπ.), αλλά και με την έλλειψη οράματος, αφού, όπως τονίζουν, τόσα χρόνια στην εξουσία έχει στερέψει από ιδέες και ωφέλιμες πρωτοβουλίες.

Και αυτός ο προβληματισμός φαίνεται να μεταφέρεται και στην κορυφή, δηλαδή στο κόμμα της Ν.Δ. και την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα κομματικοί και κυβερνητικοί κύκλοι να έχουν έντονη επιφύλαξη (κάποιοι και άρνηση!), σε μια εκ νέου υποψηφιότητα Καχριμάνη. Γι' αυτό εξάλλου τελευταία οι ζυμώσεις είναι πολλές, κάτι που ανησυχεί τον ίδιο ο οποίος κάνει ό,τι μπορεί για να προλάβει τις εξελίξεις!
Αναζητείται, λοιπόν, νέος υποψήφιος Περιφερειάρχης, ώστε να υπάρξει ανανέωση και ανάταση.

Όμως, είναι πολύ πρόωρα για να γίνει συζήτηση περί ονοματολογίας, αν και από καιρό ακούστηκε το όνομα του πρώην υφυπουργού και βουλευτή Θεσπρωτίας Αντώνη Μπέζα, Προέδρου σήμερα της ΕΤΑΔ, αλλά δεν φαίνεται να προχωρά αυτή η περίπτωση, καθώς και ο ίδιος μάλλον δεν το επιθυμεί.

Η επιλογή Ν. Γκόντα…
Στο τραπέζι έχει... πέσει και το όνομα του επιτυχημένου πρώην δημάρχου Ιωαννιτών Νίκου Γκόντα, αλλά το ενδιαφέρον του έως τώρα στρέφονταν κυρίως προς το Δήμο Ιωαννιτών. Με εμπειρία στα τοπικά πράγματα, με διευρυμένη αποδοχή από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, συμπαθής στους πολίτες καθώς έχει δείξει στην πράξη ότι δεν είναι εξαρτώμενος, καταξιωμένος δικηγόρος, γνωστός για το έργο του στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, θεωρείται αυτή τη στιγμή η καλύτερη επιλογή για την Περιφέρεια Ηπείρου.

Τι λέγεται για Μ. Ελισάφ
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ δέχεται τελευταία δριμεία κριτική από πολλές πλευρές. Όχι, φυσικά, όπως θέλει συχνά να ισχυρίζεται για την εβραϊκή καταγωγή του (την οποία όλοι σεβόμαστε και στην οποία στήριξε ουσιαστικά την εκλογή του), αλλά για το μηδαμινό έργο του. Αυτά τα δύο και πλέον χρόνια, αφότου ανέλαβε το δημαρχιακό θώκο, με τη σιωπηλή, αλλά και φανερή σε ορισμένες περιπτώσεις, στήριξη της Ν.Δ., δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα το αξιόλογο και χρήσιμο. Ούτε καν τη διαχείριση τρεχόντων θεμάτων της καθημερινότητας, αφού φαίνεται να έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη ακόμα και μελών της παράταξής του, ενώ η δυσαρέσκεια πολλών Γιαννιωτών εκφράζεται πλέον δημόσια.

Νέα πρόσωπα…
Όπως λένε πολλοί συμπολίτες, για να ξεφύγουν από το μαρασμό τόσο η Περιφέρεια Ηπείρου όσο και ο Δήμος Ιωαννιτών η λύση είναι να βρεθούν άλλα αξιόπιστα πρόσωπα, πλην Καχριμάνη και Ελισάφ. Χρειάζεται επιτέλους ο τόπος νέους και άφθαρτους τοπικούς άρχοντες, ανατροπή των κατεστημένων αντιλήψεων και συμπεριφορών και όχι «εν λευκώ» εξουσιοδότηση σε κανέναν!
Ζούμε σχεδόν σε κοσμογονικές ημέρες, καθώς η πανδημία έχει ανατρέψει τα πάντα και πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθος επιλογές και για αδικαιολόγητες ανοχές.
Χωρίς προκατάληψη, επισημαίνουμε ότι ήρθε η ώρα για αξιοποίηση των κατάλληλων προσώπων, που είναι ικανά, ενωτικά και όχι διχαστικά, με πνεύμα προσφοράς και όχι συμφέροντος, να πάνε την Ήπειρο και το Δήμο Ιωαννιτών μπροστά.

***
Οι περισσότεροι Ηπειρώτες, οι περισσότεροι Γιαννιώτες λένε με την καρδιά τους ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από τη σημερινή κατάσταση του τόπου μας!
Και το ζήτημα είναι: Μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας την ιδέα ότι πρέπει ν' αφήσουμε… ήσυχη στην απαξιωτική πορεία της την περιοχή μας;
Όχι, βέβαια. Γι' αυτό εκ των πραγμάτων επιβάλλεται αλλαγή στα πρόσωπα, ώστε να ανατείλει ένα καινούργιο φως, μια καινούργια ελπίδα για την Ήπειρο και τα Γιάννινα.

* Ανάλυση Ειδικού Συνεργάτη

πηγη:proinoslogos.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...