ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ελισάφ : «Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον Τσιόρδα και o εξορθολογισμός των διακομιδών από την Αλβανία»

Ελισάφ : “Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον Τσιόρδα  και o εξορθολογισμός των διακομιδών από την Αλβανία”

Με την επιδημιολογική κατάσταση στα Γιάννενα να έχει επιδεινωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και με τον κίνδυνο για λήψη περισσότερων μέτρων να δηλώνει παρών, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ απηύθυνε εκ νέου έκκληση για την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Πιστεύω ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στη ζωή μας. Όμως αυτό το τελευταίο κομμάτι αυτής της διαδρομής είναι και το πιο δύσκολο. Τώρα πρέπει να φανούμε δυνατοί και να δείξουμε υπομονή. Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα με την ίδια συνέπεια που το κάναμε και τους προηγούμενους μήνες» τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι Δήμος και πολίτες είναι σύμμαχοι. «Ξέρουμε ότι κουραστήκατε. Κι εμείς κουραστήκαμε. Στην ίδια πόλη ζούμε. Ό,τι έχετε στερηθεί εσείς, το έχουμε στερηθεί κι εμείς» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους πολίτες.

Κάνοντας μια ψύχραιμη αποτίμηση της επιδημιολογικής πραγματικότητας στην περιοχή, ο κ. Ελισάφ ανέφερε ότι ναι μεν έχουμε περισσότερα κρούσματα, αλλά το σύστημα υγείας δεν δέχεται ιδιαίτερη πίεση. «Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό και το εκτιμούν και οι συνάδελφοι της επιτροπής που παίρνουν τις τελικές αποφάσεις» υπογράμμισε –σημειωτέον ότι η επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει σήμερα.

Επανέλαβε δε ότι η μετάβαση μιας περιοχής από το «πορτοκαλί» στο «κόκκινο», δεν αλλάζει κάτι σε υγειονομικό επίπεδο. «Δεν νομίζω ότι η αγορά της πόλης είναι ο κρίσιμος παράγοντας της αύξησης των κρουσμάτων ή ακόμα τα γυμνάσια και τα λύκεια, όπου υπάρχει μια πολύ μικρή διασπορά. Επομένως λοιπόν σημασία δεν έχει να πάρουμε μέτρα, αλλά να υλοποιήσουμε μέτρα» τόνισε.

Ο κ. Ελισάφ ζήτησε λοιπόν περιορισμό των μετακινήσεων και των κοινωνικών επαφών αλλά και ιδιαίτερη προσοχή με εκδηλώσεις, όπως μνημόσυνα, τα οποία, όπως είπε, πυροδοτούν πολλαπλά κρούσματα.

Σε αυτό το σημείο έκανε και μια προσεκτική αναφορά στις βόλτες στην παραλίμνια περιοχή ή σε δημόσιους χώρους (σ.σ. όσους υπάρχουν), οι οποίες πολλές φορές «στοχοποιούνται»: «Δεν μπορείς να πεις στον πολίτη ότι δεν θα περπατήσει ή δεν θα κάνει βόλτα αλλά είναι καλό να μην είμαστε 30 άτομα μαζί, και να τηρούμε στοιχειωδώς τις αποστάσεις για τους ανοιχτούς χώρους. Η άνοιξη είναι δελεαστική και πρέπει να λειτουργήσει ως πλεονέκτημα κι όχι ως μειονέκτημα».

O κ. Ελισάφ στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ποσοστό του υγειονομικού προσωπικού που δεν έχει εμβολιαστεί. «Είναι αδιανόητο συνάδελφοί μου να νοσούν και να μεταδίδουν τη νόσο σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Οι υγειονομικοί δεν έχουν περιθώριο επιλογής. Οφείλουν να εμβολιαστούν» είπε.

Όσον αφορά τον πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης στα Γιάννενα, ο δήμαρχος ανέφερε ότι το νοτιοαφρικάνικο στέλεχος ήταν εντοπισμένο σε μια οικογένεια που ήρθε από την Αθήνα και δεν επιβεβαιώνεται σε άλλα κρούσματα. Αντίθετα, για το βρετανικό στέλεχος του ιού, ανέφερε ότι παρουσιάζει μεταδοτικότητα αλλά όχι νοσηρότητα και ότι κατά βάση αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα.

Στο κάδρο μπήκε και η γειτονική Αλβανία, για την οποία πολύς λόγος έχει γίνει τον τελευταίο καιρό, μετά και τις άστοχες δηλώσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη.

Ο κ.Ελισάφ ανέφερε ότι από τις συζητήσεις που έχει κάνει με τον πρόεδρο της επιτροπής επιδημιολόγων, με μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, έχει αποφασιστεί «να εξορθολογίσουμε τις διακομιδές από την Αλβανία. Είναι αδύνατο να μηδενίσουμε τη μεταφορά ασθενών και μάλιστα ασθενών που είναι Έλληνες υπήκοοι ή και δημότες μας».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η μεταφορά των ασθενών «πρέπει να γίνεται βάσει αυστηρών κριτηρίων τα οποία θα πρέπει να εφαρμόζουν όλοι και να αποφεύγονται παρεμβολές σε αυτή τη διαδικασία», όπως και ότι οι ασθενείς από την Αλβανία πρέπει να κατανέμονται σε όλα τα νοσοκομεία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ώστε να μην επιβαρύνεται μόνο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΓΓΕΛΗ / typos-i.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

22 Μάι 2023
Μεγαλύτερη διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, υψηλότερα ποσοστά σε ΚΚΕ και ΜέΡα25 και χαμηλότερα για ...
20 Μάι 2023
Ιστορική μέρα η σημερινή για την ομογένεια καθώς για πρώτη φορά Έλληνες του εξωτερικού συμμετέχουν ω...
19 Μάι 2023
Την Παρασκευή, 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον Αρχιεπισκοπικό Να...
11 Μάι 2023
Το Σάββατο 20 Μαΐου θα προσέλθουν στις κάλπες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού για να ασκή...
26 Μάι 2023
Εύχομαι να διαψευσθώ. Με τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Αλβανία...
07 Μάι 2023
Αυτό είναι το μοτίβο που πρέπει να επικρατήσει στις επικείμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, π...
10 Απριλίου 2023
Είναι η τέταρτη χρονιά, μετά την μεταπολίτευση στην Αλβανία, που η καθημερινότητα στην Ελληνική Κοιν...
09 Απριλίου 2023
Με την εικαστική έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα (χρηματοδότησε κα...