ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Αλβανία: H διαφθορά και το αδύναμο δικαστικό σύστημα εμποδίζουν την εφαρμογή των νόμων

Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Αλβανία: H διαφθορά και το αδύναμο δικαστικό σύστημα εμποδίζουν την εφαρμογή των νόμων

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέλυσε τις προσπάθειες της Αλβανίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στην πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση. Αναφέρει ότι η Αλβανία συνέχισε τις προσπάθειές της κατά της τρομοκρατίας το 2022, επαναπατρίζοντας 13 πολίτες της από τον καταυλισμό al-Hol στη Συρία.

Στην έκθεση τονίζεται επίσης το γεγονός ότι η Αλβανία απειλείται από την τρομοκρατία, καθώς υπάρχουν προσπάθειες από ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις να ριζοσπαστικοποιήσουν την αλβανική νεολαία.

«Αλλά η διαφθορά και τα εμπόδια στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών, ο ανεπαρκής συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών και το αδύναμο δικαστικό σύστημα συνέχισαν να παρεμποδίζουν τις προσπάθειες επιβολής του νόμου της Αλβανίας σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Συνεχίστηκε η εφαρμογή βαθιών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης. Ο έλεγχος 800 δικαστών και εισαγγελέων της Αλβανίας για διαφθορά, ικανότητα και σχέση με το οργανωμένο έγκλημα ολοκληρώθηκε κατά 75% στο τέλος του έτους», αναφέρεται περαιτέρω.

ΕΚΘΕΣΗ


Η Αλβανία συνέχισε την ισχυρή υποστήριξή της στις διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας το 2022, επαναπατρίζοντας 13 υπηκόους της από τον καταυλισμό εκτοπισθέντων αλ-Χολ στη Συρία και συμμετέχοντας στην επανένταξη και αποκατάστασή τους καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η χώρα έχει υιοθετήσει μια εθνική στρατηγική κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού (CVE) μέχρι το 2025 και αναθεωρεί τη στρατηγική CVE. Η απειλή της τρομοκρατίας στην Αλβανία συνίσταται στις προσπάθειες ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων να ριζοσπαστικοποιήσουν την αλβανική νεολαία.

Τρομοκρατικά επεισόδια για το 2022:


Δεν αναφέρθηκαν τρομοκρατικά περιστατικά στην Αλβανία το 2022. Νομοθεσία, επιβολή του νόμου και ασφάλεια των συνόρων: Είναι παράνομο στην Αλβανία η ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, η προσφορά και η συμμετοχή σε εκπαίδευση σχετικά με την τρομοκρατία, παρέχοντας υλική υποστήριξη (συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης ) σε τρομοκρατική οργάνωση και συμμετοχή σε ξένο στρατό.

Η Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Κρατικής Αστυνομίας (CTU) έχει συνεργαστεί στενά με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ για να ευθυγραμμίσει τις προσπάθειες της αλβανικής κυβέρνησης στον τομέα του CT με την τεχνογνωσία και τους πόρους των ΗΠΑ, διασφαλίζοντας ότι η αλβανική κυβέρνηση αναπτύσσει εστιασμένες δυνατότητες CT. Η Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Πολιτειακής Αστυνομίας έλαβε εκτενή εκπαίδευση και εξοπλισμό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους από το πρόγραμμα Αντιτρομοκρατικής Βοήθειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κατηγορίες για υποκίνηση και προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS άσκησε η Ειδική Εισαγγελία για το Οργανωμένο Έγκλημα και Διαφθορά, με βάση τις έρευνες που διενεργεί η Αντιτρομοκρατική της Κρατικής Αστυνομίας. Τον Δεκέμβριο, το Ειδικό Δικαστήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά καταδίκασε έναν Ιρανό υπήκοο σε 15 χρόνια φυλάκιση για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών.

Στις 28 Μαΐου, η Αλβανία επαναπατρίστηκε με επιτυχία 13 πολίτες από καταυλισμούς εκτοπισμένων στη Συρία. Το Κέντρο CVE της αλβανικής κυβέρνησης ηγήθηκε της αποκατάστασης και επανένταξης αυτών των ατόμων και συντόνισε τις προσπάθειες διαφόρων υπουργείων, διεθνών χορηγών, μελών της κοινωνίας των πολιτών και μη κυβερνητικών οργανώσεων για την υποστήριξη αυτών των προσπαθειών. Αυτός ήταν ο δεύτερος επαναπατρισμός σε διάστημα ενός έτους από τις αλβανικές αρχές, για 38 επαναπατρισθέντες γυναίκες και παιδιά.

Ωστόσο, η διαφθορά και τα εμπόδια στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών, ο ανεπαρκής συντονισμός εντός των υπηρεσιών και το αδύναμο δικαστικό σύστημα συνέχισαν να παρεμποδίζουν τις προσπάθειες επιβολής του νόμου της Αλβανίας σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Συνεχίστηκε η εφαρμογή βαθιών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης. Η επαλήθευση των 800 δικαστών και εισαγγελέων της Αλβανίας για διαφθορά, ικανότητα και διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα ολοκληρώθηκε κατά 75% στο τέλος του έτους.
Η Αλβανία έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις προσπάθειές της για την ασφάλεια των συνόρων και τον έλεγχο για να σταματήσει τους τρομοκράτες, με την υποστήριξη ειδικών και προγραμμάτων των ΗΠΑ. Οι αλβανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου συνεργάζονται εκτενώς με την INTERPOL και άλλους διεθνείς φορείς επιβολής του νόμου. Η Αλβανία συνεχίζει να εργάζεται για την εφαρμογή της απόφασης 2396 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις Προηγμένες Πληροφορίες Επιβατών και Ονόματα Επιβατών και δημιούργησε μια Μονάδα Πληροφοριών Επιβατών με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Αλβανία υποστηρίζει ένα σύστημα επιτήρησης ασφάλειας λιμένων για την εφαρμογή των απαιτήσεων βάσει του Διεθνούς Κώδικα Ασφάλειας Πλοίων και Λιμένων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Ενάντια στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας:

Η Αλβανία είναι μέλος της MONEYVAL (Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Αξιολόγηση Μέτρων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας). Η ΜΧΠ της, η Γενική Διεύθυνση για την Πρόληψη του Ξεπλύματος Χρήματος, είναι μέλος του Ομίλου Egmont. Η Αλβανία παρέμεινε στη «γκρίζα λίστα» της FATF το 2022.

Το 2022, η FATF ανέφερε ότι η Αλβανία έλαβε μέτρα για τη βελτίωση του καθεστώτος κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της εγγραφής ακινήτων, της ολοκλήρωσης ενός μακροπρόθεσμου έργου για τη μείωση της παραοικονομίας, της αύξησης της εστίασης και των προσπαθειών του νόμου τις διωκτικές αρχές και τη δίωξη για την εφαρμογή όλου του φάσματος των μέτρων κατάσχεσης και κατάσχεσης, τη θέσπιση επαρκούς νομικού πλαισίου για παραβιάσεις των υποχρεώσεων εγγραφής εταιρειών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών και την εφαρμογή αναλογικών και πειστικών κυρώσεων κατά οντοτήτων που δεν έχουν δηλώσει εντός της προθεσμίας τους πραγματικούς δικαιούχους τους στο μητρώο. Στην έκθεση παρακολούθησης του Μαΐου, η Αλβανία σημείωσε πρόοδο στην αντιμετώπιση των εντοπισμένων κενών τεχνικής συμμόρφωσης.

Αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού:


Η κυβέρνηση της Αλβανίας έχει μια εθνική στρατηγική CVE έως το 2025 και ως εκ τούτου έχει συντάξει μια νέα. Το Εθνικό Κέντρο CVE συντονίζει και διαχειρίζεται τον προγραμματισμό CVE μεταξύ διεθνών χορηγών και επιδιώκει να διασφαλίσει ότι όλα τα υπουργεία συνεργάζονται αποτελεσματικά και να αποφεύγεται η αλληλεπικάλυψη προσπαθειών. Το Εθνικό Κέντρο CVE συντόνισε και διαχειρίστηκε την υποδοχή, την αποκατάσταση και την επανένταξη όλων των επιστρεφόμενων γυναικών και παιδιών. Το Εθνικό Κέντρο CVE έχει αναζητηθεί για συμβουλές από άλλες χώρες λόγω των επιτυχιών του στην επανένταξη.

Η Πρεσβεία στα Τίρανα υποστηρίζει τις προσπάθειες του CVE με ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων βοήθειας και διπλωματικών δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένων ομάδων τοπικής κοινότητας που εντοπίζουν και μετριάζουν τους παράγοντες που κρύβουν τον βίαιο εξτρεμισμό. Το Global Community Engagement and Resilience Fund, σε στενό συντονισμό με το Εθνικό Κέντρο CVE, χρηματοδοτεί τρεις οργανισμούς που εργάζονται σε θέματα CVE: το Institute for Democracy and Mediation, το Women's Advice Line και το Terre des Hommes.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβλεψε την εφαρμογή της έκτης επιχορήγησης CVE προς την Αλβανική Μουσουλμανική Κοινότητα, η οποία περιελάμβανε τη δέσμευση ισλαμικού κλήρου με νέους που κινδυνεύουν, τους γονείς τους και τους ηγέτες των πολιτών για να οδηγήσουν τη νεολαία μακριά από τη ριζοσπαστικοποίηση στη βία, καθώς και την ενημέρωσή τους για τη δημοκρατική αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συμμετοχή των πολιτών και η ανοχή.

Διεθνής και Περιφερειακή Συνεργασία:


Η Αλβανία είναι μέλος του Συμβουλίου της Αδριατικής, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ, του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, του ΟΑΣΕ, του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Κέντρου Αριστείας για Αντίμετρα. Βίαιος εξτρεμισμός (Hedayah). Το 2022, συνέχισε να υπηρετεί ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλβανοί αξιωματούχοι ποινικής δικαιοσύνης συμμετείχαν τακτικά σε διάφορες περιφερειακές ενώσεις, συνέδρια και άλλες ανταλλαγές πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...