ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Δυνάμεις της FRONTEX στα σύνορα Σκοπίων με την Ελλάδα

Δυνάμεις της FRONTEX στα σύνορα Σκοπίων με την Ελλάδα

Ξεκίνησε σήμερα η ανάπτυξη δυνάμεων της FRONTEX (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής) στα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου αυτή να συμβάλει αποτελεσματικότερα στη διαχείριση των συνόρων της χώρας σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές και την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Η ανάπτυξη της FRONTEX ξεκίνησε από τα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα, όπου περίπου 100 αστυνομικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, μαζί με αστυνομικούς της Βόρειας Μακεδονίας θα περιπολούν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Αργότερα αναμένεται ανάπτυξη της FRONTEX και στα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας με την Σερβία και την Αλβανία.

Η εν λόγω κοινή επιχείρηση προγραμματίζεται να διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιανουαρίου 2024 με δυνατότητα επέκτασής της και σκοπός της, όπως αναφέρθηκε είναι να υποστηρίξει τις εθνικές αρχές της Βόρειας Μακεδονίας όσον αφορά στον έλεγχο των συνόρων και στη διαχείριση της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων της πρόληψης, της διερεύνησης και της αντιμετώπισης του διασυνοριακού εγκλήματος, καθώς και της συλλογής και ανταλλαγής επιχειρησιακών πληροφοριών και της ταυτοποίησης ενδεχομένων κινδύνων και απειλών.

Η χώρα δεν είναι μόνη

Στη σχετική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Σκόπια, ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Όλιβερ Σπάσοφσκι σημείωσε ότι η ανάπτυξη αυτή της FRONTEX στέλνει το σημαντικό μήνυμα ότι η χώρα δεν είναι μόνη στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και προσέθεσε ότι οι σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας απαιτούν προσέγγιση εταιρικής σχέσης και κοινή απάντηση.

«Η ενίσχυση της συνεργασίας με την ΕΕ αποφέρει συγκεκριμένα οφέλη για τους πολίτες μας. Επειδή η κοινή μας δέσμευση για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος θα εξασφαλίσει αναπόφευκτα μεγαλύτερη ασφάλεια τόσο για τους πολίτες της χώρας μας όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο Όλιβερ Σπάσοφσκι.

O εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX, Χανς Λέιτενς ανέφερε ότι η σημερινή ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού στα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί μία σημαντική θετική εξέλιξη.

«Η αποστολή θα ενισχύσει τα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας. Εδώ βρήκαμε έναν αφοσιωμένο εταίρο που συμμερίζεται τη δέσμευσή μας για τη διατήρηση της ακεραιότητας των συνόρων μας. Μαζί θα εργαστούμε ακούραστα για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να διασφαλίσουμε ασφάλεια για ολόκληρη την περιοχή» σημείωσε ο Χανς Λέιτενς.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι η πέμπτη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η FRONTEX αναπτύσσει δυνάμεις, μετά την Αλβανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η συμφωνία για την ανάπτυξη της FRONTEX στη Βόρεια Μακεδονία υπογράφηκε στα τέλη Οκτωβρίου 2022 στα Σκόπια, κατά την επίσκεψη, τότε, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...