ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους Υπερήλικες – Δικαιούχοι και κριτήρια

opeka-koino

Όπως γράψαμε χθες, με διαδικασίες fast track δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση στο ΦΕΚ 1148-Τβ΄/28-02-2023 που ορίζει τους δικαιούχος και τα κριτήρια για επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων από την Βόρειο Ήπειρο. Επισημαίνουμε ότι τέθηκε σε λειτουργία και η πλατφόρμα. 


Δικαιούχοι:

Δικαιούχοι είναι όσοι ομογενείς, μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, διαθέτουν Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς ή απόφαση πολιτογράφησης, σύμφωνα με την παρ. 1, έως τις 31.12.2022. Με νεότερη απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να παρατείνεται η προθεσμία αυτή.»


Τρόποι υποβολής της αίτησης

1. Η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους που διαμένουν στην Ελλάδα, υποβάλλεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.), προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του νόμου 1599/1986 (Α' 75) ως προς τα δηλωθέντα στοιχεία.

2. Η αίτηση μπορείτε να υποβληθεί είτε από τους αιτούντες απευθείας, είτε μέσω υπαλλήλου του Κέντρου Κοινότητας του τόπου κατοικίας του αιτούντος ή των αρμοδίων υπηρεσιών του οικείου δήμου, εφόσον στον τόπο κατοικίας του αιτούντος δεν λειτουργεί Κέντρο Κοινότητας.

3. Αίτηση με τη διαδικασία της παρούσας μπορούν να υποβάλουν και οι υφιστάμενοι βάσει της υπό στοιχεία Φ10034/24237/655/29.7.2016 κοινής υπουργικής απόφασης (Β' 2401) δικαιούχοι. Για τις εκκρεμείς αιτήσεις από την έναρξη ισχύος της παρούσας εφαρμόζονται οι διατάξεις της τελευταίας ως προς το ύψος του καταβαλλόμενου επιδόματος.


Οι διαμένοντες στην Ελλάδα

Για όσους διαμένουν στην Ελλάδα η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας προσβάσιμη μέσω του gov.gr με τους κωδικούς του taxisnet. Για να μπορέσει ο πολίτης να υποβάλλει αίτηση για το επίδομα πρέπει:

1) να έχει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής (Α.Μ.Κ.Α.)

2) να έχει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)

3) να δηλώσει τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού IBAN στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος και τηρείται από τράπεζα στην Ελλάδα

4) να δηλώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου

5) να δηλώσει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)

6) Βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα της Αλβανίας το οποίο πρέπει να είναι μεταφρασμένο και επικυρωμένο. Η έκδοση του δεν δύναται να απέχει χρονικά από την υποβολή τους πέραν (6) μηνών.

7) Εφόσον ο αιτών δεν έχει οικογενειακή μερίδα στην Ελλάδα, οφείλει να επισυνάψει ή να προσκομίσει το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από την αλλοδαπή, μεταφρασμένο και επικυρωμένο. Η έκδοση του δεν δύναται να απέχει χρονικά από την υποβολή τους πέραν (6) μηνών.

Προσοχή: Εφόσον, ο αιτών έχει χρόνο ασφάλισης και λαμβάνει σύνταξη από χώρα του εξωτερικού οφείλει είτε να επισυνάψει είτε να προσκομίσει στο Κέντρο Κοινότητας ή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου τη βεβαίωση ασφάλισης του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα του εξωτερικού με βεβαιωμένο το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει. Η βεβαίωση οφείλει να είναι επικαιροποιημένη και να υποβάλλεται καθ' έκαστο έτος έως τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέχρι και το εβδομηκοστό δεύτερο (72) έτος της ηλικίας του αιτούντος και του συζύγου του ή του έτερου μέρους του συμφώνου συμβίωσης. Σε διαφορετική περίπτωση ο αιτών επισυνάπτει ή προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση όπου αναφέρει ότι δεν λαμβάνει σύνταξη από ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού.


Διαδικασία υποβολής αίτησης στις προξενικές αρχές της Ελλάδας στην Αλβανία

Οι πολίτες που θα υποβάλλουν αίτηση στις προξενικές αρχές της Ελλάδας στην Αλβανία πρέπει να υποβάλλουν τα παρακάτω έγγραφα:

α. Αντίγραφο του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς ή αστυνομικού δελτίου ταυτότητας και της απόφασης πολιτογράφησης.

β. Να δηλώσουν Α.Μ.Κ.Α., Α.Φ.Μ και τραπεζικό λογαριασμό IBAN στον οποίο είναι δικαιούχος ή συν δικαιούχος και τηρείται από τράπεζα στην Ελλάδα.

γ. Βεβαίωση κατοικίας από τον οικείο αλβανικό δήμο στον οποίο ο αιτών είναι δημότης.

δ. Έγγραφο δημόσιας αρχής από το οποίο προκύπτει το ατομικό φορολογητέο εισόδημα του αιτούντος. Σε περίπτωση που ο αιτών δεν έχει υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση στη δημοκρατία της Αλβανίας, υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση όπου αναφέρει το ύψος του ατομικού φορολογητέου εισοδήματός του καθώς και πιστοποιητικό βεβαίωσης σύνταξης.

ε. Έγγραφο δημόσιας αρχής από το οποίο προκύπτει η αξία της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος π.χ. Kartela e Pasurise.

στ. Έγγραφο δημοσίας αρχής π.χ. Drejtoria e Pergjithshme e sherbimeve te transportit rrugor από το οποίο να προκύπτει η κινητή περιουσία που έχει στην ιδιοκτησία του ο αιτών (επιβατικά ΙΧ, ΜΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα).

ζ. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Σε περίπτωση που ο αιτών είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, υποβάλλεται επιπρόσθετα το δικαιολογητικό της περ. γ για τον σύζυγο ή το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης του αιτούντα καθώς και ο Α.Φ.Μ. και ο Α.Μ.Κ.Α. του συζύγου ή το ετέρου μέρους του συμφώνου συμβίωσης του αιτούντα. Αν ο σύζυγος ή το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης του αιτούντα δεν είναι κάτοχος Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ., ο αιτών υποβάλλει σχετική υπεύθυνη δήλωση.

η. Εφόσον ο αιτών λαμβάνει προνοιακό επίδομα , έγγραφο δημόσιας αρχής από το οποίο προκύπτει το ύψος των προνοιακών επιδομάτων τα οποία λαμβάνει. Σε διαφορετική περίπτωση, ο αιτών προσκομίζει έγγραφο δημόσιας αρχής ή υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση όπου αναφέρεται πως δεν λαμβάνει προνοιακό επίδομα.

Προσοχη: Ο αιτών οφείλει να υποβάλει επικαιροποιημένο το υπό στοιχεία δ δικαιολογητικό καθ' έκαστο έτος μέχρι και το εβδομηκοστό δεύτερο (72) έτος της ηλικίας αυτού και του συζύγου του ή του έτερου μέρους του συμφώνου συμβίωσης. Η έκδοση των παραπάνω δικαιολογητικών δεν δύναται να απέχει χρονικά από την υποβολή τους πέραν των ένδεκα (11) μηνών.

Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και δεν έχει αναδρομική ισχύ παρόλο που ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2022.


Φώτης Φράγκος


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...