ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Δημιουργία φόρουμ για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού στην Αλβανία

Δημιουργία φόρουμ για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού στην Αλβανία

Το Τμήμα Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου «ΛΟΓΟΣ» της Εκκλησίας της Αλβανίας δημιούργησε, στο πλαίσιο του σχετικού μεταπτυχιακού, φόρουμ θρησκευτικού τουρισμού στην Αλβανία.

Το φόρουμ, που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στα Τίρανα, έχει ως βασικό σκοπό την ευαισθητοποίηση, εντός και εκτός Αλβανίας, μέσα και από τη συνεργασία με εξειδικευμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα, στην υπόθεση της ανάδειξης και ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στη γειτονική χώρα, όπου υπάρχουν πολλοί ιστορικοί ναοί και μονές-μνημεία.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και μίλησε η υφυπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος Βίλμα Μπέλλοι (Vilma Bello) γεγονός, που δείχνει ότι το επίσημο αλβανικό κράτος, αναγνωρίζει την προσπάθεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας να ενισχύσει τον θρησκευτικό τουρισμό.
Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει και να προχωρήσει, κάτι, που προς το παρόν δεν γίνεται, και η οριστική επίλυση του ζητήματος της παραχώρησης στην Εκκλησία της Αλβανίας, καθώς και στα άλλα θρησκεύματα, ναών και μονών και των ιδιοκτησιών γης τους, καθώς και των κειμηλίων.

Ακόμη στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων, τουριστικών φορέων, πανεπιστημιακοί και φοιτητές.
Ήταν χρήσιμα και ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα και κυρίως τονίστηκε ότι η προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού, με την ύπαρξη κατάλληλων υποδομών, θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Αλβανία.

Να σημειωθεί ότι κατά τις αναζητήσεις του ο άνθρωπος στους δρόμους της ζωής, έχει συχνότερες ή σπανιότερες επισκέψεις σε θρησκευτικούς-προσκυνηματικούς χώρους.

Η επίσκεψη σ' αυτούς τους χώρους, δεν είναι μόνο η γνωριμία με την αρχιτεκτονική και την αισθητική όψη τους, αλλά αίρουν τα εσωτερικά εμπόδια και διευκολύνουν τα περάσματα, δημιουργώντας πόρους στις απορίες της καρδιάς.

Διευκολύνουν να έρθουμε σε πνευματική επικοινωνία με ό,τι μας αναγεννά ψυχικά, οριοθετεί την πορεία μας, χωρίς να την στενεύει, αντίθετα τη διευρύνει, καθοδηγεί με τη δική μας ελεύθερη επιλογή τα βήματά μας, έτσι ώστε η περιπλάνηση να μην γίνει παραπλάνηση.
Ο θρησκευτικός τουρισμός, πέρα από το θαυμασμό του ωραίου και την βουτιά στην ιστορία και τον πολιτισμό, είναι και ευκαιρία για ανάβαση και αναρρίχηση της ψυχής.

Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη από το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αλβανίας η αναστήλωση του ιστορικού ναού του αγίου Νικολάου της Μοσχόπολης.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, που έχει ειδικό συγκροτημένο τμήμα, έχει προχωρήσει σε αναστηλώσεις πολλών ναών και μοναστηριών με τον κατάλληλο τρόπο.

πάτερ Ηλίας Μάκος 


ekklisiaonline.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...