ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Διακίνηση μεταναστών στην Κρυσταλλοπηγή: Τα «κεράσια», ο «καφές» και οι διάλογοι των μελών της οργάνωσης

Διακίνηση μεταναστών στην Κρυσταλλοπηγή: Τα «κεράσια», ο «καφές» και οι διάλογοι των μελών της οργάνωσης
Η οργάνωση εκτιμάται πως αποτελεί «κρίκο» μιας ευρύτερης αλυσίδας διακίνησης ανθρώπων από την ΑλβανίαΕισαγάγετε την επικεφαλίδα εδώ ...
Συνεργασία και με άλλες εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση μεταναστών φαίνεται πως διατηρούσε η εγκληματική οργάνωση η οποία δρούσε στην Κρυσταλλοπηγή και εξαρθρώθηκε πρόσφατα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. με αποτέλεσμα να συλληφθούν 14 άτομα, ανάμεσά τους και επτά αστυνομικοί.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα της Αστυνομίας η οργάνωση εκτιμάται πως αποτελεί «κρίκο» μιας ευρύτερης αλυσίδας διακίνησης ανθρώπων από την Αλβανία, καθώς, κατά την έρευνα των Αρχών, υπήρξε ενημέρωση από την Διεύθυνση Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης για την απόπειρα εξόδου από τη χώρα αλλοδαπών πολιτών Αλβανίας, οι οποίοι εισήλθαν με τον ανωτέρω τρόπο στην ελληνική επικράτεια, μέσω του μεθοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής.

Η δομή της οργάνωσης


Η καντίνα και ο «αρχηγός»

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν ως βάση μία καντίνα η οποία ανήκει στον «εγκέφαλο» της ομάδας και βρίσκεται δίπλα στον Μεθοριακό Σταθμό Κρυσταλλοπηγής. Η εν λόγω καντίνα είναι σχεδόν εφαπτόμενη του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κρυσταλλοπηγής, γεγονός που επέτρεπε στα μέλη της ομάδας να έχουν άμεση οπτική επαφή με άτομα που επιθυμούν να εισέλθουν ή να εξέλθουν από την Ελλάδα και αντίστροφα, αλλά και να δικαιολογούν την εν γένει παρουσία τους στον ευρύτερο χώρο, χωρίς να κινούν υποψίες στις διωκτικές αρχές για ενδεχόμενη τέλεση παράνομων ενεργειών από μέρους τους.

Στον χώρο αυτόν βρισκόταν καθημερινά ο «υπαρχηγός» της οργάνωσης, ένας υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ο οποίος, μαζί με τον «αρχηγό», συναντιούνταν με οδηγούς ταξί που συνεργάζονταν με το κύκλωμα. Οι οδηγοί, αφού παραλάμβαναν τα διαβατήρια από τους ενδιαφερόμενους μετανάστες, αναλάμβαναν τη μεταφορά και παράδοσή τους, κατά κύριο λόγο, στον «αρχηγό» της ομάδας ή στο «υπαρχηγό».

Εκείνοι τα κρατούσαν στην καντίνα για ελάχιστο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια τα παρέδιδαν στους συνεργαζόμενους αστυνομικούς προκειμένου οι τελευταίοι να προβούν στην ψευδή βεβαίωσή τους, θέτοντας τις σφραγίδες εισόδου-εξόδου του Τ.Δ.Ε. Κρυσταλλοπηγής.

Στη συνέχεια τα μέλη της οργάνωσης παραλάμβαναν τα διαβατήρια και τα διαμοίραζαν στους ενδιαφερόμενους μετανάστες έναντι φυσικά αμοιβής. Ανάμεσα μάλιστα στους μετανάστες που «εξυπηρετήθηκαν» βρίσκονταν και πρόσωπα που σε βάρος τους υπήρχαν σε ισχύ αποφάσεις απαγόρευσης εισόδου λόγω, για παράδειγμα, ανάμειξής τους σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών.

Για την «εξυπηρέτηση» η εγκληματική οργάνωση εισέπραττε από κάθε ενδιαφερόμενο μετανάστη τουλάχιστον 350 ευρώ, ποσό που κάποιες φορές αυξανόταν ανάλογα της ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης. Το εν λόγω χρηματικό ποσό παραλάμβαναν συνήθως οι οδηγοί ταξί-μέλη της ομάδας.

Οι συνομιλίες και οι κωδικές ονομασίες

Παρακάτω παρατίθενται ενδεικτικές συνομιλίες που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο δράσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Ένας οδηγός ταξί αναφερόμενος στην έκνομη δράση του «αρχηγού» της ομάδας αναφέρει σε τρίτο πρόσωπο: «Ρε συ, περνούν λεφτά κάθε μέρα από εμένα», «Εκείνος μπορεί να βγάλει γύρω στα 500 ευρώ ημερησίως, μαύρα…».

Ο «υπαρχηγός» της οργάνωσης αναφερόμενος σε τρίτο άτομο σχετικά με αξίωση χρηματικού ποσού συνολικού ύψους 400 ευρώ: «Όχι εγώ σου είπα, εγώ σου είπα εξ΄ αρχής 200 θέλω εγώ, 200 θέλει ο άλλος μαλ…, εγώ κάθε μέρα… το μυαλό μου να πάρει στροφές».

Ένας από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς προβαίνει στη «σύσταση» αλλαγής στοιχείων διαβατηρίου σε αλλοδαπό προκειμένου να προβεί σε έκδοση νέου (διαβατηρίου) επιτυγχάνοντας τοιουτοτρόπως την είσοδο στη χώρα.

Μετανάστης: Έχουμε μια περίπτωση που έχει τρία χρόνια που έχει πάρει το πρόστιμο. Αν έχει καινούργιο διαβατήριο, γίνεται να μπει;
Αστυνομικός: Όχι, πρέπει να αλλάξει στοιχεία.
Μετανάστης: Α, πρέπει να αλλάξει στοιχεία;
Αστυνομικός: Ναι, ναι, πρέπει να αλλάξει ημερομηνία γέννησης.
Μετανάστης: Μόνο αυτό;
Αστυνομικός: Και κανένα γράμμα στο όνομα, έτσι.

Οδηγοί παράνομων ταξί αναφερόμενοι στον «αρχηγό» και σε έναν συνεργαζόμενο οδηγό ταξί αναφέρουν: «Μου είπε «διέγραψε τις συνομιλίες που έχουμε μαζί». Γιατί ρε τι λέμε; «Όχι γιατί παρακολουθούν τηλέφωνα…» Καταλαβαίνεις πόσο φοβούνται».

Ένας από τους αστυνομικούς-συνεργάτες πραγματοποιεί έλεγχο στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΕΛ.ΑΣ. για την ύπαρξη διοικητικού μέτρου σε βάρος πολίτη Αλβανίας και κανονίζει αυτοπρόσωπη συνάντηση με τον «υπαρχηγό» της ομάδας προκειμένου να του γνωστοποιήσει το αποτέλεσμα αυτού.

Αστυνομικός: Πες μου λίγο ημερομηνία ακριβώς.
«Υπαρχηγός»: Περίμενε. Εφτά ενάτου του χίλια εννιακόσια ενενήντα οχτώ (7/9/1998).
Αστυνομικός: Όχι καθαρό είναι δεν έχει κάτι. Περίμενε.
«Υπαρχηγός»: Δεν έχει πρόστιμο;
Αστυνομικός: Περίμενε λίγο για να δω και το τέτοιο. Όχι, περίμενε κάτι έχει ναι, ναι, κάτσε. Κάτσε θα 'ρθω να σε πω περίμενε.

Παράλληλα, για την ασφάλειά τους, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συνθηματική ορολογία. Πιο συγκεκριμένα, τα διαβατήρια τα αποκαλούσαν «κόκκινα» ή «κεράσια» (παραπέμπουν στο χρώμα των αλβανικών διαβατηρίων), «εκείνο», «χαρτί», «χαρτάκι», «αυτά», ενώ τα χρήματα τα αποκαλούσαν «καφές».

Ο τσιλιαδόρος και η συνομιλία του οδηγού με την κόρη του

Αξίζει να σημειωθεί πως ένας από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς είχε τον ρόλο του «τσιλιαδόρου». Ειδικότερα, έτερος εμπλεκόμενος αστυνομικός ζητούσε από τον συνάδελφό του να παρατηρεί τον χώρο κατά τη διάρκεια τέλεσης της πράξης της ψευδούς βεβαίωσης των διαβατηρίων προκειμένου να μην εισέλθει κάποιος άγνωστος στο σημείο.

Χαρακτηριστική είναι η κάτωθι συνομιλία:

Αστυνομικός: Κλείσε, κλείσε. … Βλέπε εσύ δεξιά αριστερά μην έρθει κανένας, να μην έρθει κανένας.
«Τσιλιαδόρος» αστυνομικός: Να φύγω;
Αστυνομικός: Όχι, βλέπε δεξιά αριστερά σου λέω, να μην έρθει κανένας να μην έρθει κανένας και…

Παράλληλα ενδεικτική είναι και η συνομιλία που είχε ένας εμπλεκόμενος οδηγός ταξί με την κόρη του στην οποία εκμυστηρεύθηκε τα κάτωθι:

Οδηγός ταξί: 400 τα πήρα από τον Χασάν. 150 έδωσα σε εκείνον.. «πάρε και σφράγισε το εσύ». 250 για μένα… Έγιναν πέντε διαβατήρια, αυτό το.. όχι τέσσερα διαβατήρια αυτό το μήνα… Πήγα να δώσω το διαβατήριο σε εκείνον μέσα στη καντίνα …
Κόρη οδηγού: Αα. Σου το φυλάει εκείνος στη καντίνα;
Οδηγός ταξί: Εννοείτε το φυλάει.. Εκείνος παίρνει 150 ευρώ για κάθε διαβατήριο.
Κόρη οδηγού: Ααα, το πάει εκείνος μετά όταν βρει την ευκαιρία, όταν πάει να πει το καφέ σε εκείνον;
Οδηγός ταξί: Εκείνος το σφραγίζει, δεν το σφραγίζω εγώ… Εμένα μου το φέρνει από εκεί εκείνος.


kathimerini.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...