ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Δένδιας: Τεράστιο οπλοστάσιο για τη χώρα οι 215 συμφωνίες που υπογράφηκαν τα τελευταία τρία χρόνια

Δένδιας: Τεράστιο οπλοστάσιο για τη χώρα οι 215 συμφωνίες που υπογράφηκαν τα τελευταία τρία χρόνια

Τεράστιο οπλοστάσιο χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τις 215 συνολικά διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, «κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην ελληνική ιστορία», όπως είπε, κατά την τελετή ορκωμοσίας της ΚΣΤ΄ (26ης) εκπαιδευτικής σειράς υποψήφιων ακολούθων πρεσβείας και απονομής διπλωμάτων σπουδών στην ΚΕ΄ (25η) εκπαιδευτική σειρά ακολούθων πρεσβείας, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας τόνισε με σαφήνεια πως αν κάτι δεν αλλάζει για όποιον εκπροσωπεί την Ελλάδα, είναι η προσήλωση στον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, «αυτό αποτέλεσε, αποτελεί, θα αποτελεί εσαεί τον πυλώνα της εξωτερικής μας πολιτικής». «Τον λόγο για τον οποίο επιδιώκουμε τις τρεις θέσεις στον ΟΗΕ, τη συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για πρώτη φορά στην ιστορία μας, την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ» συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος στους νέους ακόλουθους πρεσβείας, ο Νίκος Δένδιας είπε: «Καλείστε ως μέλη της διπλωματικής υπηρεσίες να προασπίσετε τα συμφέροντα της Ελλάδας, με στέρεη βάση τις ευρωπαϊκές αξίες, το Διεθνές Δίκαιο, την ισχυρή αποτρεπτική δύναμη της πατρίδας μας. Καλείστε να συμβάλλετε στη διαμόρφωση μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, μιας πολυεπίπεδης πολιτικής, εκπροσωπώντας μια χώρα που συνεργάζεται με τα κράτη και της άμεσης και της ευρύτερης περιοχής μας, εκπροσωπώντας μια χώρα που κτίζει κατανοήσεις, χτίζει συμμαχίες, αλλά βασισμένες σε κοινές αξίες, αρχές, κανόνες». Σημείωσε πως «έχουμε διευρύνει τους ορίζοντες της πολιτικής στην οποία καλείστε να εκπονήσετε και να υπηρετήσετε, από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια, μέχρι τον Κόλπο, τον Ινδοειρηνικό, από την Αφρική μέχρι τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική. Και θα υπηρετήσετε όχι μόνο τη διπλωματία με τη στενή παραδοσιακή έννοια, αλλά μια ευρύτερη διπλωματία, οικονομική, ενεργειακή, δημόσια. Όλοι ξέρουμε τη σημασία έχει αποκτήσει αυτό το ευρύτερο αντικείμενο τα τελευταία χρόνια».

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως οι νέοι ακόλουθοι είναι η νέα πνοή στο διπλωματικό προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών και ότι παίρνουν τη σκυτάλη από ένα καλό σημείο. «Πρόσφατα η πατρίδα μας έχει υπογράψει δύο συμφωνίες για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, έχει επί της αρχής μια τρίτη συμφωνία με την Αλβανία μετά τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία που πήραν δεκαετίας για να φτάσουμε στο σημείο αυτό. Επίσης, μετά από δύο πολύ σημαντικά πρωτόκολλα για την ανανέωση συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και επίσης τη σύναψη των αμυντικών συμφωνιών, καταρχήν με τη Γαλλία, αλλά και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ένα τεράστιο οπλοστάσιο το οποίο ακολουθούν 215 συνολικά διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην ελληνική ιστορία» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο, παρατήρησε πως θα υπηρετήσουν σε ένα διαφορετικό κόσμο και «θα υπηρετήσετε, ελπίζω, σε ένα διαφορετικό υπουργείο Εξωτερικών, που δημιουργείται από τη διοικητική και την ψηφιακή μεταρρύθμιση που επιτελείται, ακριβώς για να σας δώσει τη βάση που χρειάζεται για να μπορέσετε να εκπροσωπήσετε τα συμφέροντα της πατρίδα μας σε αυτόν τον διαφορετικό κόσμο».

Σημείωσε πως η εκπαίδευση της 26ης σειράς ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021, κράτησε 9 μήνες, μέσα σε πρωτοφανές συνθήκες, τη συνέχιση της πανδημίας, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που άλλαξε τον κόσμο, τις αυξανόμενες προκλήσεις για την ασφάλεια της πατρίδας μας και συνεχάρη τους νέους ακόλουθους για την αποφοίτησή τους και τούς ευχήθηκε να έχουν μια εξαιρετική σταδιοδρομία.

Στην τελετή παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία υποδέχθηκε στην είσοδο του υπουργείου Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογάννης και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννης Σμυρλής και στενά πρόσωπα των αποφοίτων.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...