ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Απεβίωσε ο επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Ξενοφών Κοντούρης (Βίντεο)

Απεβίωσε ο επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Ξενοφών Κοντούρης (Βίντεο)

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Ξενοφών Κοντούρη.

O Ξενοφών Κοντούρης ήταν ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών από το 1975 έως το 2015, όταν αποφάσισε να παραιτηθεί και τον διαδέχθηκε -μετά από εκλογές- ο τότε αντιπρόεδρος Νίκος Υφαντής. Το Διοικητικό Συμβούλιου του ΙΒΕ, ομόφωνα, αποφάσισε να ανακηρύξει τον κ. Κοντούρη Επίτιμο Πρόεδρο του ΙΒΕ και να του απονείμει Τιμητική Διάκριση για την σαραντάχρονη προσφορά του στο βορειοηπειρωτικό ζήτημα.

Κατά την διαδικασία της τελετής τότε ο τέως Βουλευτής Αντώνης Φούσας εξήρε το έργο του¨.

Το 1974, που δόθηκε για πρώτη φορά η ιδέα της Ίδρυσης του Φορέα αυτού, που θ' ασχολούνταν με το βορειοηπειρωτικό, ο Ξενοφώντας Κοντούρης εκλέχτηκε Πρόεδρός του και από την ημέρα και χρονιά εκείνη και μέχρι σήμερα δεν έπαψε να αγωνίζεται, να προβάλει το εθνικό μας εκκρεμές θέμα και νασυνδέσει το όνομα και το έργο του με το βορειοηπειρωτικό, τόνισε ανάμεσα στ' άλλα ο κ. Φούσας. Είχε όχι μόνον την ευφυΐα αλλά και την τόλμη, την αποφασιστικότητα, την ανδρεία, τις γνώσεις για το θέμα που ηγούνταν του Ιδρύματος κι αυτό το απέδειξε σε κάθε Συνέδριο, σε κάθε Συνδιάσκεψη, σε κάθε Ημερίδα που διοργανώνονταν. Άλλαξε όλο το σκηνικό, στο Συνέδριο της Φιλαδέλφειας το 1980 αποστομώνοντας εκείνους που ήθελαν ένα βορειοηπειρωτικό στην αφάνεια έναντι των καλών ελληνοαλβανικών σχέσεων. Ο κ. Κοντούρης και το ΙΒΕ βοήθησαν εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες τα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης, στην διάδοση και διάσωση των ελληνικών φροντιστηρίων στον βορειοηπειρωτικό χώρο, φλογερός υποστηριχτής της ελληνικής ιθαγένειας στους Βορειοηπειρώτες, στην δημιουργία του πλουσιότερου αρχείου της Ηπείρου και όλης της Ελλάδος για το βορειοηπειρωτικό, στην έκδοση πάρα πολλών βιβλίων και άλλων προπαγανδιστικών και διαφωτιστικών υλικών και μέσων για το βορειοηπειρωτικό ζήτημα, και πολλά άλλα, ανάφερε ο κ. Φούσας.

Σε ανάρτηση του ο δημοσιογράφος Βασίλης Χήτος αναφέρει:

Μόνο γλυκές αναμνήσεις για τον Γιαννιώτη ηγέτη-εργάτη του Ιδρύματος ΒορειοηπειρωτικώνΕρευνών Ξενοφώντα Κουντούρη που πάει να ... συναντήσει τον αγαπητό μου δάσκαλο και φίλο Μενέλαο Ζώτο. Αρχές δεκαετίας του '90 η πανίσχυρημυστική Αλβανική υπηρεσία SHIK είχε επικηρύξειτους δυο αχώριστους φίλους και ήθελε όσο-όσο τα κεφάλια τους. Πιστοί,μέχρι το τέλος, δεν καταδέχτηκαν ποτέ να εξαργυρώσουν πολιτικά την υπεραξία τους. Απ' τα πατρικά τους χέρια, παρέλαβα την χαλκευμένη δικογραφία εις την Αλβανικήν για τα 5 φυλακισμένα στελέχη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Τότε που ο Πάγκαλος ... αιφνιδιάστηκε απ' το ρεπορτάζ του Antenna tv καιέβγαζε ... άχρηστους τους διπλωμάτες της πρεσβείας μας επειδή αγνοούσαν το περιεχόμενο της στημένης δικογραφίας. Τότε που το Ελ. ΥΠΕΞ, εξαναγκάστηκε σε ανακοίνωση κατακραυγής. Τόση αγάπη και τόση βοήθεια! Η ύπαρξη και η φυγή του Κυρίου Ξενοφώντα και του φίλου μου Μενελάου, ήταν και θα είναι η πιο μελαγχολική ανάμνηση μέσα στην καρδιά μου. Και τόσο συχνή όπως τότε που τρύπωνα σούρουπο στη Χ. Τρικούπη, στο ισόγειο του ιστορικού ιδρύματος για να βγάλω την είδηση. Τότε που ο αμείλικτος τηλεοπτικός ανταγωνισμός απορούσε για το αποτέλεσμα. "Ξενοφώντα, τον Βασίλη θα βοηθήσουμε πρώτα, αυτό επιβάλει η συνείδηση μας", του έλεγε ο Μενέλαος και πρόεδρος έγνεφε χωρίς ουδεμία αντίρρηση. Μόνο περηφάνια στις οικογένειες τους και μετά σ' εμάς που οι ιδέες τους θα μας φωτίζουν για τα δικά μας παιδιά, τα παιδιά της πατρίδας!!!

Η συνέντευξη του Ξενοφών Κοντούρη στην ιστοσελίδα himara.gr στις 05 Ιανουάριου 2012 στην οποία αναφέρει την ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ιδρύματος.



Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...