ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Αλβανική «κυριαρχία» στα ναρκωτικά!

Αλβανική «κυριαρχία» στα ναρκωτικά!

«Τρύπες» εντοπίζονται στην Ελληνοαλβανική μεθόριο, στην οποία πέρυσι συνελήφθησαν 738 μεταφορείς -«Μάχη μέχρι εσχάτων» για τον έλεγχο του εμπορίου της κοκαΐνης

Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δύο χώρες στις οποίες τα Αλβανικά κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών έχουν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια, με την Αλβανική Κυβέρνηση, επί της ουσίας, να παραμένει θεατής!

Οι Εκθέσεις των Αστυνομικών Υπηρεσιών Καταπολέμησης των Ναρκωτικών για το 2021 τόσο της Ελλάδος, όσο και της Ιταλίας είναι αποκαλυπτικές για τον «ακήρυχτο» πόλεμο κατά των εγκληματικών οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών, αλλά και την πρωτοκαθεδρία που σταδιακά έχουν κατακτήσει οι ορμώμενες ή προερχόμενες από την Αλβανία.

Η Έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικά στο σκέλος που αφορά τη διακίνηση ναρκωτικών μέσω «περασμάτων» στην Ελληνοαλβανική μεθόριο, δικαιώνει απόλυτα τις κατά καιρούς εκκλήσεις (ακόμη και τις διαμαρτυρίες) των κατοίκων των ακριτικών περιοχών της Ηπείρου, (από τις οποίες διακινείται το μεγαλύτερο μέρος των εισαγόμενων στην Ελλάδα ναρκωτικών),για περισσότερους και συστηματικότερους ελέγχους για να ελαχιστοποιηθεί η δράση των εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες προκαλούν αίσθημα ανασφάλειας.

Αλβανική «κυριαρχία»

ΟιΕλληνικές Αστυνομικές Υπηρεσίες, αναμφισβήτητα έχουν πολύ σημαντικές επιτυχίες στην εξάρθρωση συμμοριών που εισάγουν ναρκωτικές ουσίες και ιδιαίτερα κάνναβης που καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση στη γειτονική Αλβανία. Όμως απόλυτη στεγανοποίηση των συνόρων δεν έχει και ούτε και είναι εύκολο να επιτευχθεί. Εκείνο όμως που φαίνεται να προβληματίζει περισσότερο τις διωκτικές αρχές, είναι η σταδιακή «επικράτηση» των Αλβανών κακοποιών καιστην «αγορά» της κοκαΐνης, η οποίασυνδέεται άμεσακαιμε την αυξημένη «σκληρή» εγκληματικότητα που παρατηρείται στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος, με τα συχνά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών. Κανένας δε, δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει αν και σε τι βαθμό αυτές οι καταστάσειςσταδιακά θα επεκταθούν και περιφερειακά.

Μόνο το 2021 η Ελληνική Αστυνομία εξάρθρωσε 133 εγκληματικές οργανώσεις και συνέλαβε 1.228 Αλβανούς οι οποίοι εμπλέκονταν σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών. Το δε κατασχεμένο χασίς ανήλθε σε 2,4 τόνους, ποσότητα ιδιαίτερα μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς ότι το 202ι ίσχυαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα μετακίνησης προς την Ελλάδα εξαιτίας του κορωνοϊού. Παρά ταύτα τα «κυκλώματα» συνέχισαν το «έργο» τους και σε πολλές περιπτώσεις η Αστυνομία κατάφερε να βάλει «χέρι» στους μεταφορείς, καθώς στην Ελληνοαλβανική μεθόριο συνέλαβε 738 Αλβανούς!

«Τρύπες» στα σύνορα

Στην ίδια έκθεση (τμήμα της οποίας δημοσιεύει το Himara.gr) αναγνωρίζεται η δυσκολία εντοπισμού όλων των ποσοτήτων των ναρκωτικών ουσιών που εισάγονται από την Αλβανία στην Ελλάδα, καθώς επιλέγονται «τρύπες» στα σύνορα, ήτοι απομονωμένες διαβάσεις που θεωρούνται κατά τεκμήριο ασφαλείς από τα κυκλώματα. Επίσης επινοούνται πολλοί και απίθανοι τρόποι για να περάσουν απαρατήρητα τα φορτία στην Ελλάδα. Η μεταφορά τους γίνεται με ταξιδιωτικούς σάκους, με τα πόδια, με ζώα, με ΙΧ (πολλά από τα οποία είναι είτε κλεμμένα, είτε μισθωμένα) ακόμη και με μοτοσικλέτες. Ξεχωριστή περίπτωση είναι η «εισαγωγή» μεφορτηγά από την Αλβανία που θέλουν να μεταβούν σε χώρες της Ευρώπης μέσω του λιμένα Ηγουμενίτσας (αλλά και όχι μόνο) και στα οποία διαμορφώνονται ειδικοί χώροιείτε στις καμπίνες, είτε σε άλλα σημεία των οχημάτων όπου και κρύβουν το «εμπόρευμα»

Ο «κύκλος» του αίματος

Η διακίνηση κοκαΐνης – και με την «πιστοποίηση» της Ελληνικής Αστυνομίας- αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι Αλβανικές συμμορίες είναι πιο οργανωμένες, έχουν ιεραρχημένη δομή, με καθορισμένους ρόλους για τα μέλη τουςκαι άρχισαν να επικρατούν στην εμπορία σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Έχουν αναπτύξει δίκτυα με τη Νότια Αμερική, έχουν «μπλέξει» στα γρανάζια τους ναυτιλιακές εταιρίες,εκμεταλλεύονται τις υπερατλαντικές διαδρομές και τις προσβάσεις σε μεγάλα λιμάνια.Μάλιστα μια άλλη έκθεση που αυτές τις ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας αναφέρει τα λιμάνια επτά χωρών στα οποία καταφθάνουν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και ηρωίνης, Ανάμεσα σε αυτά είναι της Ελλάδος και της Αλβανίας.

Η Αλβανική μαφία, προκειμένου να επικρατήσει στο εμπόριο της κοκαΐνης και στην Ελλάδα, είναι αδίστακτη και έχει ανοίξει ένας άγνωστης έκβασης «κύκλος του αίματος». Δολοφονίες, εμπρησμοί, απαγωγές, βασανιστήρια και εκφοβισμοί γνωρίζουν άνθηση καθώς στο «παρασκήνιο» γίνονται σκληρές «μάχες» για την επικράτηση στο εμπόριο.

Τα ίδια και στην Ιταλία

Κάτι ανάλογο με την Ελλάδα συμβαίνει και στην Ιταλία, στην οποία η Αλβανική μαφία άρχισε να υποσκελίζει την αντίστοιχη Μαροκινή. Σε λίγα χρόνια κατάφερε να αναπτύξει «δίκτυα» σε όλη τη χώρα, ενώ και οι Ιταλικές Αστυνομικές Υπηρεσίες επιβεβαιώνουν ότι οι Αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις μπορούν και μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών και ιδίως κοκαΐνης και ηρωίνης μέσω της Ολλανδίας, συνεργαζόμενες με τη μαφία της Καλαβρίας, της Καμπανίας και της Σικελίας!

«Αδύναμος κρίκος» τα λιμάνια

Αν οι εισαγωγές χασίς προορίζονται για την ελληνική «αγορά»,μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και ηρωίνης, από αυτές που εισάγονται στα λιμάνια των Βαλκανίων προορίζονται για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή είναι η διαπίστωση της έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διεθνούς Οργανωμένου Εγκλήματος. Στην Έκθεση αναφέρεται ότι μεταξύ 2018 και 2021 σε τρία λιμάνια (Πειραιά, Δυρραχίου και Κωστάντζας) εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν οκτώ τόνοι κοκαΐνης, που είναι η μισή από τη συνολική ποσότητα που έχει κατασχεθεί.

Όμως και στο ζήτημα των εισαγωγών ναρκωτικών μέσω λιμανιών, η Αλβανία παίζει τον πρώτο «ρόλο» καθώς το Δυρράχιο είναι η βασική πύλη εισόδου, χωρίς το επίσημο Αλβανικό κράτος να είναι σε θέση να προβεί σε ουσιαστικούς και αυστηρούς ελέγχους. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση το λιμάνι του Δυρραχίου είναι η κεντρική αρτηρία νόμιμου και παράνομου εμπορίου για την Αλβανία, αλλά και για άλλες χώρες της περιοχής, όπως του Κοσσόβου και των Σκοπίων.

Στην έκθεση αναφέρεται και η εκτίμηση της Europol ότι το 30% της διακίνησης των ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη, ελέγχεται πλέον από εγκληματικές οργανώσεις των Δυτικών Βαλκανίων, στις οποίες κυριαρχούν οι Αλβανικές. Όσον αφορά τον τρόπο που τα μεταφέρουν, συνήθως προτιμώνται τα φορτία μπανάνας!


Οι επίσημες εκθέσεις των Ελληνικών και Ιταλικών Αστυνομικών Υπηρεσιών, ως και της «Πρωτοβουλίας» κατά του Διεθνούς Οργανωμένου Εγκλήματος, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Η Αλβανική μαφία αναπτύσσεταιδιεθνώς, όμως η βάση της παραμένει στην Αλβανία. Κι έχει χρέος η Αλβανική Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική της απάθειας (με δέλεαρ προφανώς και το συνάλλαγμα από το «μαύρο χρήμα» που εισρέει) και να πάρει μέτρα διακοπής κάθε καλλιέργειας φυτών ναρκωτικών ουσιών, αλλά και αυστηροποίηση των ελέγχων για εισαγωγές «σκληρών» ναρκωτικών, τα οποία στη συνέχεια διακινούνται προς άλλες χώρες. Και αν ο Έντι Ράμα συνεχίσει να δείχνει απρόθυμος, το λόγο έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία του άνοιξε την «πόρτα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. 


proinoslogos.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...