ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Αλβανία: Πρόοδος στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σύμφωνα με την έκθεση PEFA

Αλβανία: Πρόοδος στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σύμφωνα με την έκθεση PEFA

Η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σύμφωνα με τα καλύτερα διεθνή πρότυπα αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και την απρόσκοπτη πρόσβαση στα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών της Αλβανίας, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες και την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Τίρανα, παρουσίασε την Έκθεση Αξιολόγησης Απόδοσης PEFA (Public Expenditure and Financial Accountability).

Η εν λόγω έκθεση παρέχει μια αναλυτική εικόνα της λειτουργίας και της απόδοσης του συστήματος δημόσιας χρηματοοικονομικής διαχείρισης της χώρας, αναδεικνύοντας τόσο τα θετικά βήματα όσο και τις προκλήσεις που παραμένουν.

Βελτιώσεις και προκλήσεις

Σύμφωνα με την έκθεση, έχουν σημειωθεί αξιοσημείωτες βελτιώσεις σε κρίσιμους τομείς όπως:

  • Η διαδικασία σύνταξης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, με ελάχιστες αποκλίσεις,
  • Η δημόσια επενδυτική διαδικασία και ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός σχεδιασμός,
  • Η ενίσχυση των εσωτερικών ελέγχων και η οργάνωση των επιθεωρήσεων,
  • Η αποτελεσματική διαχείριση φόρων, δημοσίου χρέους και ρευστότητας,
  • Η καθιέρωση μετρήσιμων δεικτών απόδοσης για τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ωστόσο, παραμένουν προκλήσεις που απαιτούν στοχευμένες παρεμβάσεις, κυρίως στον τομέα της ενοποιημένης χρηματοοικονομικής αναφοράς, στις κρατικές επιχειρήσεις και στη διαχείριση δημόσιας περιουσίας.

Διεθνής στήριξη και δέσμευση για μεταρρυθμίσεις

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών της Αλβανίας, Ερτζόνα Τσέλα , καθώς και εκπροσώπων αναπτυξιακών εταίρων, της κοινωνίας των πολιτών και των αρμόδιων κρατικών θεσμών.

Η κ. Τσέλα δήλωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών «παραμένει απόλυτα δεσμευμένο στη συνέχιση της συνεργασίας για την ενίσχυση των θεσμικών ικανοτήτων και τη βελτίωση της δημόσιας χρηματοοικονομικής διαχείρισης».

Από την πλευρά της ΕΕ, ο επικεφαλής του Πολιτικού Τμήματος της Αντιπροσωπείας, Αντρέ Ρίζο, επεσήμανε ότι τα ευρήματα της αξιολόγησης αποτυπώνουν μια συνολική πρόοδο και ισχυρή δέσμευση της Αλβανίας στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

Καθοριστικός οδηγός για το μέλλον

Η έκθεση PEFA δεν αποτελεί μόνο αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, αλλά λειτουργεί και ως στρατηγικός οδηγός για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Όπως επισημάνθηκε από την αντιπροσωπεία της ΕΕ, η ενσωμάτωση των συστάσεων της έκθεσης αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της αποτελεσματικότητας στον δημόσιο τομέα της Αλβανίας.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

03 Ιουνίου 2025
Την ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Αλβανίας σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η ενέργεια, ...
30 Απριλίου 2025
Την στήριξη της ελληνικής πολιτείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εξέφρασε ο υπουργ...
03 Απριλίου 2025
Την έβδομη έδρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών εξασφάλισε η ομογένεια στις έκτακ...
25 Μαρτίου 2025
Την ελληνική ομογένεια υποδέχτηκε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, για την επέτειο του ε...
16 Ιουνίου 2025
Το Σύνταγμα του 1975 συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια εφαρμογής και είναι χρήσιμο να θυμηθούμε τη συζήτησ...
02 Ιουνίου 2025
Στις 1 Ιουνίου του 2025 εορτάστηκε η 11η επέτειος των εγκαινίων, προεξάρχοντος στη θεία λειτουργία τ...
30 Μάι 2025
Στους Ορθόδοξες ναούς της Αλβανίας εορτάστηκε η Ανάληψη του Κυρίου πανηγυρικά. Μάλιστα στο χωριό Κακ...
22 Μάι 2025
Σ' ολόκληρη την Αλβανία υπάρχουν ναοί αφιερωμένοι στους Ισαποστόλους Κωνσταντίνο και Ελένη, οι οποίο...