Ξημέρωματα στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων των Τιράνων. Δεκάδες νέοι επιλέγουν να εγκαταλείψουν την χώρα, αφού κατάφεραν να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. Στην Αλβανία το επίσημο ποσοστό ανεργίας των νέων ξεπερνά το 20%. Πολλοί υποστηρίζουν πως είναι σημαντικά υψηλότερο. Ο κατώτατος μισθός δεν ξεπερνά τα 460 ευρώ, οπότε πολλοί νέοι μετά το πανεπιστήμιο σκέφτονται να μεταναστεύσουν. Η 24χρόνη Ντένι Κόμορα είναι μια από αυτούς.
«Πέρυσι αποφοίτησα από το πανεπιστήμιο. Είμαι γεωπόνος μηχανικός, όμως στον τομέα μου δεν μπορώ να βρω δουλειά. Οπότε τους τελευταία δέκα μήνες εργάζομαι ως παραγωγός τηλεοπτικών προγραμμάτων σε ένα τηλεοπτικό σταθμό. Πιστεύω πως πρέπει να φύγω από την Αλβανία. Σε μια χώρα της Ευρωπαικής 'Ενωσης θα έχω μια καλύτερη ευκαιρία»_ δήλωσε η Ντένι Κόμορα.Inspiring discussion today at #EuropeHouse between #YEA's,🇦🇹State Sec. for Youth @claudiaplakolm, Amb. @LSorecaEU🇪🇺& Amb. @steinertirana🇦🇹. Empowering young🇦🇱by supporting their ideas & creating exchange opportunities with their fellows in the🇪🇺is the focus of #TeamEurope action. pic.twitter.com/x4od2Kpcxs
— EU in Albania (@EUinAlbania) February 11, 2022
«Πάνω από 600 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από το 2016. Οι περισσότεροι νέοι» μεταδίδει από τα Τίρανα, η δημοσιογράφος του euronews Albania Ορτένσα Μπουντίλα.
Ενώ οι νέοι αναζητούν της τύχη τους εκτός Αλβανίας, στη χώρα ζουν και εργάζονται πολλοί μετανάστες από το Μπαγκλαντες, την Ινδία και το Πακιστάν. Οι περισσότεροι κερδίζουν περίπου 300 ευρώ, ενώ οι εργοδότες τους παρέχουν στέγη και σε κάποιες περιπτώσεις διατροφή.
«Εδώ πληρώνομαι 12 δολάρια την ημέρα. Όμως είναι καλύτερα, γιατί η Ινδία είναι μια πολύ φτωχή χώρα. Μου λείπει η οικογένειά μου, η μητέρα μου, ο αδερφός μου, η πατρίδα μου» δήλωσε ο Αζμέρ Μπουχλάρ.
Today is the 102nd anniversary of #Tirana becoming the capital city of #Albania. It’s the European Youth Capital #EYC2022 this year. It’s a city on the up that’s well worth a visit sometime soon. @VisitTirana pic.twitter.com/ODcNhQQG1Y
— Stephen (@stephenbarker) February 11, 2022
Οι επιχειρηματίες έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι με το φθηνό εργατικό δυναμικό. Πριν από λίγο καιρό, η κυβέρνηση τους διευκόλυνε, αφού απλοποίησε τις διαδικασίες για την πρόσληψη αλλοδαπών εργαζόμενων. Ειδικοί επισημαίνουν πως αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί στην ανάπτυξη και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
«Στην αλβανική οικονομία πρωταγωνιστούν τομείς όπως οι εξορύξεις, η γεωργία και οι κατασκευές. Αυτοί οι κλάδοι δεν έχουν ανάγκη από εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Γι' αυτό νέοι, ταλαντούχοι και φιλόδοξοι Αλβανοί εγκαταλείπουν την χώρα και αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Τώρα, γιατί η αλβανική οικονομία κυριαρχείται από αυτούς τους τομείς; Αυτό οφείλεται στα χρόνια προβλήματα που έχει η χώρα: διαφθορά, χαμηλούς μισθούς και ισχυρό αθέμιτο ανταγωνισμό» δήλωσε στο euronews ο οικονομολόγος Εντρίτ Ιζεραϊαζ.Today 🇦🇱youth had a vivid discussion with 🇦🇹 State Secretary @claudiaplakolm organized by @OSCEinAlbania in the frame of Youth in Focus project -supported by @AustrianDev
— ADC in Albania (@ADCinAlbania) February 11, 2022
Youth expressed their views, aspirations, concerns about the region's peace, security & future.#YouthTalk pic.twitter.com/Gjcm2YK4Ul
Οι αλβανοί επιχειρηματίες θεωρούν ευλογία το φτηνό εργατικό δυναμικό και έτσι δεν ασχολούνται με τον εκσυγχρονισμό και των εταιρείων τους. Μέσα σε αυτό το στατικό περιβάλλον, οι νέοι αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες εκτός συνόρων. Πολλοί είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και μιλούν ξένες γλώσσες. Θέλουν να δούλεψουν στο εξωτερικό και να επιστρέψουν κάποια χρόνια αργότερα.
gr.euronews.com