ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Αλβανία: Οι νέοι φεύγουν εξαιτίας της διαφθοράς και της υψηλής ανεργίας

Αλβανία: Οι νέοι φεύγουν εξαιτίας της διαφθοράς και της υψηλής ανεργίας

Ξημέρωματα στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων των Τιράνων. Δεκάδες νέοι επιλέγουν να εγκαταλείψουν την χώρα, αφού κατάφεραν να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. Στην Αλβανία το επίσημο ποσοστό ανεργίας των νέων ξεπερνά το 20%. Πολλοί υποστηρίζουν πως είναι σημαντικά υψηλότερο. Ο κατώτατος μισθός δεν ξεπερνά τα 460 ευρώ, οπότε πολλοί νέοι μετά το πανεπιστήμιο σκέφτονται να μεταναστεύσουν. Η 24χρόνη Ντένι Κόμορα είναι μια από αυτούς.

«Πέρυσι αποφοίτησα από το πανεπιστήμιο. Είμαι γεωπόνος μηχανικός, όμως στον τομέα μου δεν μπορώ να βρω δουλειά. Οπότε τους τελευταία δέκα μήνες εργάζομαι ως παραγωγός τηλεοπτικών προγραμμάτων σε ένα τηλεοπτικό σταθμό. Πιστεύω πως πρέπει να φύγω από την Αλβανία. Σε μια χώρα της Ευρωπαικής 'Ενωσης θα έχω μια καλύτερη ευκαιρία»_ δήλωσε η Ντένι Κόμορα.

«Πάνω από 600 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από το 2016. Οι περισσότεροι νέοι» μεταδίδει από τα Τίρανα, η δημοσιογράφος του euronews Albania Ορτένσα Μπουντίλα.


Ενώ οι νέοι αναζητούν της τύχη τους εκτός Αλβανίας, στη χώρα ζουν και εργάζονται πολλοί μετανάστες από το Μπαγκλαντες, την Ινδία και το Πακιστάν. Οι περισσότεροι κερδίζουν περίπου 300 ευρώ, ενώ οι εργοδότες τους παρέχουν στέγη και σε κάποιες περιπτώσεις διατροφή.

«Εδώ πληρώνομαι 12 δολάρια την ημέρα. Όμως είναι καλύτερα, γιατί η Ινδία είναι μια πολύ φτωχή χώρα. Μου λείπει η οικογένειά μου, η μητέρα μου, ο αδερφός μου, η πατρίδα μου» δήλωσε ο Αζμέρ Μπουχλάρ.

Οι επιχειρηματίες έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι με το φθηνό εργατικό δυναμικό. Πριν από λίγο καιρό, η κυβέρνηση τους διευκόλυνε, αφού απλοποίησε τις διαδικασίες για την πρόσληψη αλλοδαπών εργαζόμενων. Ειδικοί επισημαίνουν πως αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί στην ανάπτυξη και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

«Στην αλβανική οικονομία πρωταγωνιστούν τομείς όπως οι εξορύξεις, η γεωργία και οι κατασκευές. Αυτοί οι κλάδοι δεν έχουν ανάγκη από εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Γι' αυτό νέοι, ταλαντούχοι και φιλόδοξοι Αλβανοί εγκαταλείπουν την χώρα και αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Τώρα, γιατί η αλβανική οικονομία κυριαρχείται από αυτούς τους τομείς; Αυτό οφείλεται στα χρόνια προβλήματα που έχει η χώρα: διαφθορά, χαμηλούς μισθούς και ισχυρό αθέμιτο ανταγωνισμό» δήλωσε στο euronews ο οικονομολόγος Εντρίτ Ιζεραϊαζ.

Οι αλβανοί επιχειρηματίες θεωρούν ευλογία το φτηνό εργατικό δυναμικό και έτσι δεν ασχολούνται με τον εκσυγχρονισμό και των εταιρείων τους. Μέσα σε αυτό το στατικό περιβάλλον, οι νέοι αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες εκτός συνόρων. Πολλοί είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και μιλούν ξένες γλώσσες. Θέλουν να δούλεψουν στο εξωτερικό και να επιστρέψουν κάποια χρόνια αργότερα.

gr.euronews.com


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...