ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Α. Παπαδοπούλου: Σταθεροποιητικός ο ρόλος της Ελλάδας

Α. Παπαδοπούλου: Σταθεροποιητικός ο ρόλος της Ελλάδας

Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και η σημασία της για το ΝΑΤΟ ήταν το βασικό θέμα του πάνελ ">From the Pillar of Stability to Indispensable Ally" με συντονίστρια τη διπλωματική συντάκτρια του in.gr Αλεξάνδρα Φωτάκη στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η Yφυπουργός Eξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι το ασταθές περιβάλλον έχει δημιουργηθεί μέσω μίας αργής διαδικασίας και γεωπολιτικών αλλαγών, ενώ τόνισε ότι η διεθνής ασφάλεια έχει αλλάξει σε σχέση με το πώς τη γνωρίζαμε ύστερα από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επισήμανε, δε, ότι η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς βρίσκεται γεωγραφικά εν μέσω δύο κρίσεων (Ουκρανία και Ισραήλ), οι οποίες έχουν μεταθέσει το γεωπολιτικό βάρος στην Ανατολική Ευρώπη. Με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μπορεί να προσφέρει αρκετά καθώς διακρίνεται για την πολιτική της σταθερότητα, την ομοφωνία σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, έχει προκαθορισμένους στόχους και όραμα, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις με τα γειτονικά κράτη, ενώ πρόσθεσε ότι τα χαρακτηριστικά της περιλαμβάνουν την εφαρμογή των νόμων, τη χρήση της διπλωματίας και ότι έχει την εικόνα ενός κράτους που επιδιώκει την ειρήνη.

Σχετικά με το κυπριακό τόνισε ότι η χρήση ισχύος δεν είναι αποτελεί τον σωστό τρόπο για να επιτευχθούν λύσεις και να προαχθούν συμφέροντα, αλλά ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε το διεθνές δίκαιο.

Για την εθνική εξωτερική πολιτική ανέφερε ότι βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στηρίζει την Ουκρανία και έχει μία σταθερή άποψη για τη Μέση Ανατολή. Επίσης σχολίασε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι απαραίτητες.

Όσον αφορά τη σχέση με τις ΗΠΑ δήλωσε ότι δόθηκε πολύ μεγάλη βαρύτητα στη σχέση με το Κογκρέσο και τα think tanks.

Ο Chief Executive Officer, Chicago Council of Global Affairs, Ιvo H. Daalder, τόνισε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν σταθερά μία θετική εικόνα για την Ελλάδα και ότι έχει δημιουργηθεί η εικόνα ενός καλού συμμάχου καθώς ο λόγος της πλέον ακούγεται ύστερα από την κρίση που πέρασε. Στα βασικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας είναι το γεγονός ότι έχει μία οικονομία που ανθίζει, ένα σημαντικό βαθμό πολιτικής σταθερότητας, συμμετέχει στο Three Seas, παραμένει δραστήρια στον πόλεμο στην Ουκρανία και λειτουργεί ως σημείο transit για παροχή βοήθειας μέσω της Μεσογείου.

Ωστόσο, ανέφερε ότι σημαντικό ρόλο για τη Βόρεια Αφρική, την Ουκρανία και τη Γάζα διαδραματίζει και η Τουρκία.

Η στροφή προς τα δύο αυτά κράτη σημαίνει ότι το βάρος των ΗΠΑ έχει μετατεθεί στη δική μας "γειτονιά" και χαρακτήρισε ως σημαντικές τις στρατιωτικές υποδομές της χώρας, όπως η Αλεξανδρούπολη και η Σούδα.

Για τις εντάσεις στα ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι οι ΗΠΑ όντας σύμμαχος και των δύο κρατών μπορεί να τα επηρεάσουν αλλά όχι και να επιβάλουν την άποψη τους. Πρόσθεσε ότι και τα δύο κράτη βοηθούν τις ΗΠΑ και για αυτό το λόγο επιδιώκονται κοινά επωφελείς λύσεις, ενώ ανέφερε ότι η ειρήνη πρέπει να χτίζεται και όχι να επιβάλlεται.

Ο Executive Director, Hellenic American Leadership Council, Endy Zemenides ανέφερε ότι η Ελλάδα βρέθηκε σε ένα σημείο καμπής και ότι αρκετά think tanks εργάστηκαν για αρκετό καιρό για τη σημασία της χώρας μας και γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου.

Για τη νομοθεσία East Med Act δήλωσε ότι ήταν το αποτέλεσμα δράσεων που έλαβαν δράση τα τελευταία έξι έτη, ενώ τόνισε ότι κομβικό ρόλο διαδραμάτισε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, καθώς και οι προσπάθειες της εβραϊκής κοινότητας που επαναπροσδιόρισαν την Ελλάδα ως τοπικό παίκτη.

Για τη στάση της Τουρκίας σχολίασε ότι δεν κατανοεί την "ήσυχη" διπλωματία, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί μέσω του ΝΑΤΟ να πετύχει πολύ περισσότερα καθώς έχει αποδείξει το στρατηγικό της ρόλο στις ΗΠΑ.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
16 Ιουλίου 2024
Στην Πρίγκηπο παρευρέθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια της Ι...
28 Ιουνίου 2024
Την έμφαση που δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών στη στήριξη της ελληνομάθειας και στην προβολή του ελλη...
04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
25 Ιουνίου 2024
Στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας, στην περιφέρεια της κοινότητας Πέπελης της Δρόπολης, λειτούργη...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...