DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Υπό βροχή η παρέλαση των Ευζώνων και η έπαρση της σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκριν, Νέα Υόρκη (Βίντεο)

Υπό βροχή η παρέλαση των Ευζώνων και η έπαρση της σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκριν, Νέα Υόρκη (Βίντεο)

Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις εκδηλώσεις για την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκριν, οι οποίοι παρήλασαν από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν έως και το εμβληματικό Πάρκο, σε ένα σκηνικό ιδιαίτερα συγκινητικό, το πρωί της Παρασκευής.

Το τελετουργικό της ημέρας, που αποτελεί την έναρξη της κορύφωσης των εκδηλώσεων του ελληνισμού της Νέας Υόρκης για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας, ενόψει της παρέλασης της 5ης Λεωφόρου, ξεκίνησε με την Δοξολογία στον Άγιο Νικόλαου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, όπου παραστάθηκε το Άγημα των Ευζώνων.

Το "παρών" στην Δοξολογία έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, οι Βουλευτές Θεόφιλος Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ) και Νίνα Κασσιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ), ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Μεταφορών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέξης Βαφειάδης, ο επιχειρηματίας Μιχάλης Ψαρός και η Εκτελεστική Διευθύντρια της Ηγεσίας των 100, Πωλέτ Πούλος.

Αμέσως μετά το πέρας της Λειτουργίας, ξεκίνησε η παρέλαση από τον Άγιο Νικόλαο έως το πάρκο του Μπόουλινγκ Γκριν, η οποία έχει καθιερωθεί από πέρυσι, όταν και λειτούργησε ξανά ο Ιερός Ναός στο Σημείο Μηδέν, με την συμμετοχή των Ευζώνων. Στο μέσον της διαδρομής, ξέσπασε καταρρακτώδης βροχή, η οποία, παρά το γεγονός ότι είχε προβλεφθεί ως πιθανότητα, αιφνιδίασε πολλούς από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι ακολουθούσαν χωρίς να έχουν προμηθευτεί ομπρέλες.

Παρόλα αυτά, η παρέλαση με την Προεδρική Φρουρά συνεχίστηκε, σε ένα σκηνικό το οποίο θύμισε σε πολλούς την περσινή παρέλαση στην 5η Λεωφόρο, όπου εκατοντάδες ομογενείς είχαν παρελάσει εν μέσω αναλόγων καιρικών συνθηκών για περισσότερες από δυο ώρες, στο κέντρο της Νέας Υόρκης.

Η έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκριν (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Με απόφαση των διοργανωτών, οι Εύζωνες και οι επίσημοι έφτασαν στο Μπόουλινγκ Γκριν αλλά στάθηκαν σε ένα υπόστεγο, απέναντι από το Πάρκο, όπου ο υπεύθυνος της εκδήλωσης, Άρης Κουρκουμέλης, και η πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής, Νομική Καστανά, επιχειρούσαν να συντονίσουν το πρόγραμμα για την έπαρση της ελληνικής σημαίας.

Εν τέλει, οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν και στο σημείο έφτασε ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά στην εκδήλωση του Μπόουλινγκ Γκριν. Κρατώντας μια ελληνική σημαία, ο κ. Άνταμς έπλεξε ξανά το εγκώμιο της Ελλάδας και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μιλώντας με θερμά λόγια για τους Έλληνες της Νέας Υόρκης.

"Η βροχή δεν θα μας σταματήσει να σηκώσουμε της σημαίας αυτής της σημαντικής κοινότητας που έχει συνεισφέρει σε αυτήν την σπουδαία πόλη. Θέλουμε να συνεχίσουμε να σας βλέπουμε να ευημερείτε και ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του", ανέφερε ο κ. Άνταμς.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Φίλιπ Κρίστοφερ, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Αμέσως μετά, ακολούθησε ηχογραφημένη ανάκρουση του ελληνικού και του αμερικανικού εθνικού ύμνου, με την έπαρση των δυο σημαιών, όπως προβλέπει το αντίστοιχο τελετουργικό. Κατόπιν τούτου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Φίλιπ Κρίστοφερ ανακοίνωσε πως, λόγω των καιρικών συνθηκών, το πρόγραμμα των ομιλιών δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και ανανέωσε το ραντεβού με την ελληνοαμερικανική ομογένεια στην 5η Λεωφόρο.

"Ήταν πολύ συγκινητική αυτή η τελετή σήμερα που ξεκίνησε με την Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, το οποίο ανέστησε το αθάνατο ελληνικό πνεύμα και η γενναιοδωρία των ομογενών προγόνων μας, όπως και η θυσία των προγόνων μας και των αγωνιστών του 21, που ανέστησε την σκλαβωμένη πατρίδα μας. Αλλά είναι και ένας προπομπός για την μεγάλη εορτή της Κυριακής που θα είναι η σπουδαία ιστορική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο στην οποία καλούμε όλους. Είναι μια γιορτή ενότητας για όλο το Έθνος, μια γιορτή Δημοκρατίας και Ελευθερίας", ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

"Είναι τιμή και χαρά να εκπροσωπώ την Βουλή των Ελλήνων σε αυτήν την θαυμάσια τελετή με αφορμή την ύψωση της ελληνικής σημαίας, σύμβολο δημοκρατίας, ελευθερίας και ισότητας", τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.

Τέλος ο Δήμαρχος Χίου, Δρ. Ιωάννης Μαλαφής, τόνισε ότι "η συγκίνηση είναι τόσο μεγάλη, βλέπουμε τους Έλληνες να είναι ενωμένοι και μαζί θα διεκδικήσουμε όλα όσα αξίζουν στην πατρίδα μας".

Το σχολείο του Τίμιου Σταυρού Μπρούκλιν στην μικρή παρέλαση (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Γενικός Πρόξενος Ντίνος Κωνσταντίνου και άλλοι επίσημοι στο υπόστεγο (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Πηγη: ekirikas.com


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...