DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Έντονες αντιδράσει της ομογένειας για την παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου»

Έντονες αντιδράσει της ομογένειας για την παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου»

Έντονες αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει στην ομογένεια η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Νέα Υόρκη, παρόντος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που, όπως φαίνεται, αξιοποιεί η τουρκική προπαγάνδα διανέμοντας εικόνες και τηλεοπτικά πλάνα από την συνύπαρξη του ιεράρχη με τον Ερντογάν αλλά και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Το θέμα αποκαλύπτει το hellasjournal του Μιχάλη Ιγνατίου, αν και δεν έχει λάβει ακόμα διαστάσεις σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Ο συγχρονισμός, δε, της παρουσίας του Ελπιδοφόρου σε μια προπαγανδιστική εκδήλωση, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος εντείνει τις προκλήσεις του στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο και επιχειρεί να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό γεννά εύλογα ερωτηματικά. Η σπουδή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής να γίνει μέρος του "κάδρου" σε μια τελετή με τον Ερντογάν και τον Τατάρ είναι αν μη τι άλλο προβληματική.

Το θέμα έλαβε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς ο κ. Ελπιδοφόρος έσπευσε να συγχαρεί δημόσια τον Τούρκο πρόεδρο και δήλωσε σχετικά, ανακοινώνοντας στην ουσία την συμμετοχή του στο σώου του Ερντογάν.

Συγχαίρω τον Πρόεδρο Ερντογάν για τα εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου, (που έκανε) μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Γκουτέρες. Όπως πάντα επιμένω στη σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στην υποστήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας.


Η συμμετοχή του κ. Ελπιδοφόρου έχει προκαλέσει την οργή των στελεχών των κυπριακών οργανώσεων. Ο αντιπρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Τάσος Ζαμπάς μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια του επισήμου δείπνου της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης εξέφρασε την αγανάκτησή του γιατί, όπως ισχυρίστηκε αγνόησε τις προειδοποιήσεις των διπλωματικών αρχών της γενέτειρας και παραβρέθηκε δίπλα με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Στο πλαίσιο αυτό η Αρμενική Οργάνωση ANCA κατήγγειλε τη συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου.

«Με το κατεστημένο της Ουάσιγκτον να του έχει γυρίσει πλάτη (τα γεράκια, τα περιστέρια και όλοι ενδιάμεσα) – και ενώ αναζητά απεγνωσμένα συμμάχους – ο Ερντογάν στρατολογεί διπλωμάτες από το Αζερμπαϊτζάν, εκπροσώπους της παράνομης τουρκικής κατοχικής δύναμης στην Κύπρο και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία γι' αυτή τη σκηνοθετημένη φωτογραφία στη Νέα Υόρκη», γράφει σε ανάρτηση στο Twitter η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη και πλέον σημαίνουσα Αρμενική αμερικανική οργάνωση προάσπισης των αρμενικών συμφερόντων στις ΗΠΑ.

Το Τουρκικό Σπίτι

Ο εν λόγω 36 ορόφων και ύψους 171 μέτρων ουρανοξύστης βρίσκεται απέναντι από το κεντρικό κτίριο του ΟΗΕ. Στο κτίριο στεγάζονται το προξενείο της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη και η μόνιμη αντιπροσωπία της στα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ένας όροφος του κτηρίου έχει παραχωρηθεί στο ψευδοκράτος, καθώς ως παράνομη οντότητα δεν μπορεί να έχει αυτόνομη παρουσία στο εξωτερικό. Δεν είναι γνωστό τι θα στεγαστεί στον όροφο που έχει παραχωρηθεί στο ψευδοκράτος, το οποίο έχει «μόνιμη αντιπροσωπεία», μη αναγνωρισμένη από κανέναν πλην της Τουρκίας.

Κατά την ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το κτήριο «αριστούργημα» και σημείωσε πως αποτελεί ορόσημο επ αφορμής της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

«Είμαστε υπερήφανοι» για το νέο κέντρο, είπε ο πρόεδρος της Τοθρκίας και συμπλήρωσε: «Επειδή για το έθνος μας και για το κράτος μας, δώσαμε τώρα ένα μόνιμο έργο τέχνης. Είμαστε περήφανοι γιατί προσθέτουμε στη σιλουέτα της Νέας Υόρκης, με ένα εξαιρετικό παράδειγμα της ιστορικής και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής μας».

Αγορασμένο από τον αμερικανικό κολοσσό τεχνολογίας IBM το 1977, το κτήριο χρησίμευσε ως η μόνιμη αποστολή της Άγκυρας στον ΟΗΕ και το γενικό προξενείο μέχρι το 2013, όταν ξεκίνησαν εκτεταμένες ανακαινίσεις. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το κτίριο θα χρησιμεύσει για τις επόμενες δεκαετίες ως μόνιμο σύμβολο της διπλωματικής επιτυχίας της Τουρκίας.

Δείτε φωτογραφίες από τον ουρανοξύστη της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη

Με πληροφοριες του protothema.gr και hellasjournal


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
04 Απριλίου 2024
Εγκάρδια και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε ο Σ...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...