DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Διαχρονικά η προάσπιση των δικαιωμάτων της ΕΕΜ από την ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ

OMONOIA_KTIRIO_BRADY

Ξεφυλλίζοντας το αρχείο της πολιτικοκοινωνικής και πολιτισμικής οργάνωσης μας,, ΟΜΟΝΟΙΑ, διαπιστώνουμε το μεγάλο ενδιαφέρον και τον έντονο ρυθμό της για την προβολή και διασφάλιση των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, δικαιώματα που έχουν καταπατηθεί για κοντά πέντε δεκαετίες από το δικτατορικό κομμουνιστικό καθεστώς,, δικαιώματα που χαίρει και πρέπει να έχει η κάθε μειονότητα, πόσο μάλλον οι εθνικές.

Η απογραφή του πληθυσμού, βάση της ελεύθερης δήλωσης, η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, όπου υπάρχουν ελληνικής καταγωγής πολίτες και συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό, βάση της αλβανικής νομοθεσίας, το περιουσιακό, μα και κάθε δικαίωμα που προβλέπουν οι Διεθνείς Συμβάσεις περί μειονοτήτων και η ίδια η Σύμβαση Πλαίσιο που υπέγραψε η ίδια η Αλβανία, ήταν στο επίκεντρο του διαλόγου με την πολιτική ηγεσία της χώρας, τα πολιτικά κόμματα, τους διεθνείς παρατηρητές, μα και η άλλη όψη του νομίσματος οι δηλώσεις, οι διαμαρτυρίες, τα συλλαλητήρια, για κάθε παραβίαση, για κάθε αδικία.

Στον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας, Σ. Μπερίσα, τον Πρωθυπουργό Α. Μέξι και τον Πρόεδρο του Προεδρείου Λαϊκής Βουλής Π. Αρμπνόρι απευθύνονταν η ακόλουθη διαμαρτυρία του Γενικού Συμβουλίου της Ομόνοιαςτην 5η Φεβρουαρίου 1993, για την παραβίαση του δικαιώματος της διδασκαλίας στη μητρική γλώσσα σε όλα τα επίπεδα και η ΕΕΜ να μην χαρακτηριστεί ως «γκέτο».

Η διαμαρτυρία του Γενικούς Συμβουλίου και του Πρόεδρου της Ομόνοιας Σωτήρη Κυριαζάτη, έχει ως εξής:

« Η πολιτικό-κοινωνική οργάνωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ, η μοναδική νόμιμη εκπρόσωπός της, εκφράζει την βαθύτατη αγανάκτηση της για το νομοσχέδιο για την παιδεία το οποίο έγινε αίτημα προς έγκριση στη Λαϊκή Βουλή.

Στο άρθρο 9 αυτού του νομοσχεδίου παραβιάζονται κατάφορα, ενσυνείδητα και σκοπίμως τα δικαιώματα του ανθρώπου και των εθνικών μειονοτήτων, δικαιώματα αυτά που κατοχυρώνονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις, τις οποίες έχει υπογράψει και η Αλβανία. Με αυτό το άρθρο αφαιρείται από τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας το δικαίωμα διδασκαλίας στη μητρική γλώσσα σε όλα τα επίπεδα, αλλά μόνο στην υποχρεωτική εκπαίδευση και το χειρότερο, με το άρθρο αυτό από τη μια μεριά έχοντας το δικαίωμα αυτό διδασκαλίας στη μητρική γλώσσα, έστω και κουτσουρεμένο, μόνο τα μέλη της Εθνικής Μειονότητας που ζουν στις «καθαρές περιοχές», συμπληρώνονται τα πλαίσια γλωσσικής αφομοίωσης των μελών αυτής της μειονότητας που ζουν εκτός των «περιοχών» αυτών και από την άλλη αναφερόμενο το άρθρο αυτό στο Σύνταγμα και τους άλλους νόμους στην καθόριση των περιοχών αυτών, αποσκοπείτε η μετατροπή της ΕΕΜ σε γκέτο (όπως φαίνεται αυτό να πραγματοποιείται στο μέλλον με το Σύνταγμα και τους άλλους νόμους)

Επίσης το νομοσχέδιο αυτό δεν προβλέπει τίποτε για την διδασκαλία στη μητρική γλώσσα της ΕΕΜ, μαθήματα της εθνικής οντότητας (ιστορία, γεωγραφία, λογοτεχνία).

Εξ ονόματος του λαού που εκπροσωπούμε ζητούμε ώστε στο άρθρο 9 να γίνει τροποποίηση για τα όσα προαναφέραμε και να σταματήσει αμέσως αυτή η προκλητική πράξη μετατροπής της ΕΕΜ σε γκέτο μεταξύ του εθνικού της κορμού και του αλβανικού κράτους, με επικίνδυνες για όλους συνέπειες».

Βαγγέλης Παπαχρήστος /  sfeva


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...