DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Boυλή – Πολιτική προστασία : Με ευρύτατη πλειοψηφία κυρώθηκαν από την Ολομέλεια οι δύο συμφωνίες συνεργασίας της Ελλάδας με Μαυροβούνιο και Αζερμπαϊτζάν

Boυλή – Πολιτική προστασία : Με ευρύτατη πλειοψηφία κυρώθηκαν από την Ολομέλεια οι δύο συμφωνίες συνεργασίας της Ελλάδας με  Μαυροβούνιο και  Αζερμπαϊτζάν

Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισαν, κατά την έγκρισή τους από την Ολομέλεια, οι δύο συμφωνίες συνεργασίας της Ελλάδας, με το Μαυροβούνιο και το Αζερμπαϊτζάν, στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Υπέρ της «Κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου επί της συνεργασίας και προστασίας από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές», τάχθηκαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25. «Κατά» δήλωσε το ΚΚΕ. «Παρών» δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Υπέρ της «Κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με τη συνεργασία και την αμοιβαία βοήθεια στον τομέα της πρόληψης και της εξάλειψης των συνεπειών φυσικών καταστροφών και ανθρωπογενών ατυχημάτων», δήλωσαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25. «Κατά» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

«Η διεθνής συνεργασία, μέσω της συνομολόγησης διμερών συμφωνιών, είναι ιδιαίτερα σημαντική στον τομέα της πολιτικής προστασίας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι χώρες καλούνται να αντιμετωπίσουν φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους που καθιστούν πεπερασμένες τις εγχώριες δυνατότητες αντιμετώπισης», δήλωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς που υπογράμμισε ότι κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση της Ελλάδας στον τομέα της πρόληψης και της εξάλειψης των συνεπειών των φυσικών καταστροφών και ανθρωπογενών ατυχημάτων, μέσω της προώθησης διεθνών συνεργασιών στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ενόψει και της έξαρσης των φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική κρίση.

«Με αυτές τις συμφωνίες επιδιώκεται η συνεργασία τής χώρας μας με το Μαυροβούνιο και το Αζερμπαϊτζάν στον τομέα της πρόληψης και διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η διατήρηση των οικολογικών συστημάτων των δύο χωρών, η πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και η εξάλειψη των συνεπειών τους», είπε ο κ. Τουρνάς και προσέθεσε: «Τα οφέλη που προκύπτουν από τις δύο συμφωνίες είναι προφανή και αναφέρω επιγραμματικά: Ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με το Μαυροβούνιο και Αζερμπαϊτζάν στον τομέα της πολιτικής προστασίας, εξασφάλιση σταθερού διαύλου επικοινωνίας και ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών, βελτίωση του επιπέδου πρόληψης ετοιμότητας και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, ενίσχυση του επιπέδου πρόληψης και ετοιμότητας ενάντια σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές».

«Η ανταλλαγή των εμπειριών και των πληροφοριών, η κατάλληλη εκπαίδευση και η επιμόρφωση, ο εμπλουτισμός των μέσων διάθεσης, η πρόβλεψη για παροχή αμοιβαίας βοήθειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης είναι αναγκαία όσο ποτέ και αποτελούν βεβαίως τον καμβά των συγκεκριμένων Συμφωνιών που κυρώνουμε σήμερα», ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή που χαρακτήρισε, παράλληλα, «εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Πολιτική Προστασία είναι πλέον μέρος και της στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών και αυτό γιατί πέρα από την αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας μας, με τη συμπερίληψη και του συγκεκριμένου κεφαλαίου, μας παρέχει τη δυνατότητα συνεργασίας με μια χώρα, όπως οι ΗΠΑ, που αναμφίβολα διαθέτει πολύ αναβαθμισμένα εργαλεία στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, εργαλεία τεχνογνωσίας, εξειδίκευσης, εκπαίδευσης των στελεχών μας στις σύγχρονες αντιλήψεις διαχείρισης καταστροφών».

Υπέρ και των δύο συμφωνιών τάχθηκε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, ως μέρος της διπλωματίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της ενίσχυσης και έντασης της διπλωματίας της κλιματικής αλλαγής, για τη συνεργασία των λαών, τη σύσφιξη των σχέσεων και βεβαίως και στην αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Ταυτοχρόνως επισήμανε ότι «η Διεθνής Τράπεζα προτρέπει τη μετατροπή της διαχείρισης κρίσεων σε σχεδιασμό με αναπτυξιακό πρόσημο, σχεδιασμό που θα μετατρέψει τις πόλεις σε πιο ανθεκτικές, σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει ανθεκτικότερες υποδομές».

«Είναι αυτονόητο ότι ως Κίνημα Αλλαγής κατά πάγια πρακτική ψηφίζουμε "ναι" σε τέτοιου είδους συμφωνίες», δήλωσε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Τόνια Αντωνίου που παρατήρησε ότι πλέον «δίπλα στην παραδοσιακή πολιτική και οικονομική διπλωματία, τοποθετείται και η κλιματική διπλωματία». Η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε όμως ότι σήμερα, «ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, που ψηφίστηκε το 2020 με τον ν.4662, δεν μπορεί ακόμα να δικαιολογήσει τον βαρύγδουπο τίτλο του, του λείπει το περιεχόμενο. Η Ελλάδα φαίνεται συνεχώς να είναι έκθετη στα μάτια άλλων χωρών, που αδυνατούν να κατανοήσουν τα αίτια των τραγικών επιδόσεών μας στις πυρκαγιές και στα ακραία καιρικά φαινόμενα». Συνεχώς σε ό,τι αφορά τα θέματα πολιτικής προστασίας, είπε η Τόνια Αντωνίου, «έχουμε αποσπασματική πολιτική, επικοινωνιακές κινήσεις χωρίς δημόσια διαβούλευση με πολίτες και φορείς και πάνω απ' όλα πρακτικές κακής νομοθέτησης με τροπολογίες της νύχτας που δεν ταιριάζει σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

"Κατά" και των δύο συμφωνιών, δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης που παρατήρησε: «Με μια πυροσβεστική υπηρεσία υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη, με το προσωπικό να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα -τώρα, τη στιγμή που μιλάμε, χρωστάτε εκατοντάδες ρεπό στον κάθε πυροσβέστη- με στενή διαπλοκή των κρατικών μηχανισμών, με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στις δύο πλευρές του ατλαντικού ωκεανού, δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση σας. Δεν εμπιστευόμαστε τις προθέσεις σας. Όσο κι αν οι συζητούμενες συμβάσεις έχουν εύηχους τίτλους, οι έννοιες "ανθρωπιά", "αλληλεγγύη", "άδολη στήριξη" σε δύσκολες στιγμές, όπως αυτές που δημιουργούν οι φυσικές καταστροφές, είναι παντελώς ξένες στην αστική ηθική που πρεσβεύει η κυβέρνησή σας».

«Υπάρχει ελληνική επιχειρηματική παρουσία στο Μαυροβούνιο με σημαντικότερη τα Ελληνικά Πετρέλαια», επισήμανε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος και προσέθεσε: «Επομένως, η σύμβαση απλά και μόνο ως υποστηρικτική των ΕΛΠΕ, είναι ενδιαφέρουσα και δεν θα την καταψηφίσουμε -αν και με δεδομένο το μικρό μέγεθος της χώρας δεν πιστεύουμε πως μπορεί να μας βοηθήσει». Αντιθέτως, ο κ. Βιλιάρδος εξήγησε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τη συμφωνία συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν, γιατί «εταίρος είναι κράτος που δηλώνει σύμμαχος και αδελφός λαός των Τούρκων, υποστήριξε την Τουρκία στο θέμα των γεωτρήσεων στα οικόπεδα της Ανατολικής Μεσογείου, εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, έχει υπογράψει πρόσφατα συμφωνία συνεργασίας για εξορύξεις στο κοίτασμα που έχει ανακοινώσει η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το χειρότερο είναι ότι πιθανολογείται από την Τουρκία πως το Αζερμπαϊτζάν θα αναγνωρίσει τα κατεχόμενα στην Κύπρο».

«Θα κυρώσουμε και τις δύο συμβάσεις, αλλά ευχόμαστε να μην χρειαστεί να έρθουν για βοήθεια εδώ οι Μαυροβούνιοι ή από το Αζερμπαϊτζάν, να κάνετε σωστή πρόληψη και να μην σας χρησιμοποιούν ως σάκο του μποξ ή ως αερόσακο για να πουν ότι εσείς φταίτε», δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης που αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα πρόληψης και την χρονίζουσα αδυναμία συντονισμού στον τομέα της πολιτικής προστασίας.


AΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

17 Νοεμβρίου 2024
Λαμπρό κεφάλαιο του Ελληνισμού, με καθοριστική συμβολή στη φιλία και τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδα...
16 Νοεμβρίου 2024
Τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και Αργεντινής διαπίστωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας της ...
06 Νοεμβρίου 2024
Ο απόδημος ελληνισμός και τα ζητήματα που τον αφορούν, αποτελούν μείζονα κυβερνητική προτεραιότητα, ...
12 Οκτωβρίου 2024
Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Παρασκευής, 11 Οκτωβρ...
03 Οκτωβρίου 2024
Ουδόλως απλό ζήτημα η ανακοίνωσις του Πρωθυπουργού της Aλβανίας Έντι Ράμα ότι προτίθεται να δημιουργ...
26 Σεπτεμβρίου 2024
Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στα Τίρανα προσελκύει νέους απ' όλη την Αλβανία. Η Σχολή Βυζαντινής Μουσ...
15 Σεπτεμβρίου 2024
Για την ιστορία της Χιμάρας γνωρίζω μεν αρκετά, αλλά έχω την άποψη ότι η Χιμάρα του σήμερα δεν είναι...
13 Σεπτεμβρίου 2024
«…Η Αλβανική Κυβέρνησις συλλαμβάνει την επομένην της σχολικής απεργίας ως υποκινητάς δήθεν αυτής, πλ...