DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Βορειοηπειρώτες συνταξιούχοι: «Περιφρονημένοι Πρόσφυγες»

Βορειοηπειρώτες συνταξιούχοι: «Περιφρονημένοι Πρόσφυγες»

Η αριστερο-ακροδεξιά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ με τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 2 του Ν. 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλο, εισήγαγε στην ελληνική νομοθεσία ρυθμίσεις για τους ομογενείς, προερχόμενους από τις χώρες του τέως ανατολικού στερεώματος, συμπεριλαμβανομένων και ημών, των Βορειοηπειρωτών. Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλο, λοιπόν, πλήρης εθνική σύνταξη χορηγείται εφόσον ο υποψήφιος συνταξιούχος διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα σαράντα χρόνια, μεταξύ του δέκατου πέμπτου έτους της ηλικίας του και του έτους συνταξιοδότησής του. Σε διαφορετική περίπτωση, η εθνική σύνταξη μειώνεται κατά ένα τεσσαρακοστό για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα ετών μόνιμης και νόμιμης διαμονής.

Δεδομένου ότι οι Βορειοηπειρώτες και οι Πόντιοι ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 1990 και τους χορηγήθηκε Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ) βραδύτερα, το 1998, ύστερα από ανεξήγητες παλινδρομήσεις, είναι αντικειμενικά αδύνατη η προβλεπόμενη συμπλήρωση 40 ετών διαμονής στη χώρα. Συνεπώς ο νομοθέτης απεργάστηκε δολερά και περιφρονητικά τη διάταξη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, –από θέση αντιπολίτευσης τότε– αντιλαμβανόμενη την κατάφορη αδικία εις βάρος των Βορειοηπειρωτών και όλων των ομογενών, δεσμεύθηκε προεκλογικά να άρει την αδικία. Άλλωστε δεν κόστιζε τίποτε: κανένα σπίτι δεν χάλασε από τα τάξιμο, αλλά από το δόσιμο. Περαιτέρω, η αδικία άρχισε από την κατάργηση του προνοιακού βοηθήματος (προσφερόμενου ως 'σύνταξη') για τους Βορειοηπειρώτες από τον Αντώνη Σαμαρά της ίδιας παράταξης, αφού γνώριζε ότι η πληθυσμιακή ομάδα των Βορειοηπειρωτών δεν είχε δύναμη να αντιδράσει. Ο κύριος Σαμαράς ενθυμείται καλά ότι η Δερβιτσιάνη μας το 1991 τον υποδέχθηκε ως ευεργέτη με τις επευφημίες «Μητσοτάκη – Σαμαρά, πάρε μας και εμάς κοντά! Μητσοτάκη – Σαμαρά όλη η Ήπειρος με εσάς!» Αλλά τότε το Βορειοηπειρωτικό ήταν διαπραγματευτικό χαρτί.

Ενθυμίζω στους μη γνωρίζοντες ότι η συγκεκριμένη διαγωγή των πολιτικών μας δεν είναι πρωτάκουστη, κυρίως της αριστερής αντίληψης. Έχει συνέχεια και συνέπεια. Τη δεκαετία του 1950, ενώ όλοι οι πολιτικοί φυγάδες από τις ανατολικές χώρες που κατέφευγαν στην Ελλάδα και ζητούσαν πολιτικό άσυλο δικαιούντο επιδόματα και χορηγήσεις, οι Βορειοηπειρώτες κατά τρόπο ανόητο αποκλείσθηκαν με το λαϊκίστικο πρόσχημα της προσωρινής εγκατάστασης στη χώρα. Αυτό προκαλούσε την αντίδραση ενός ευκλεούς ανδρός Βορειοηπειρώτη, του Παντελεήμωνος Κοτοκό, Μητροπολίτη Αργυροκάστρου, φυγάς και ο ίδιος, ο οποίος υπενθύμιζε στην τότε κυβέρνηση (1958) ότι οι Βορειοηπειρώτες ήταν οι πλέον «περιφρονημένοι πρόσφυγες», αλλά «περήφανοι για την ιδιαίτερη καταγωγή τους» οι οποίοι «προσέφεραν μεγάλες θυσίες στο έθνος»!

Σταύρος Ντάγιος

Ιστορικός-Συγγραφέας
Διδάκτωρ ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...