DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Το υδρευτικό πρόβλημα της Κερκύρας και οι πηγές του ποταμού Μπίστριτσα

bistrica

Το νερό από την Αλβανία, είναι ένας λαϊκός θρύλος που ψιθυρίζεται από γενιά σε γενιά, προκειμένου να διασκεδάσει τις ευθύνες για το άλυτο κερκυραϊκό, υδρευτικό πρόβλημα. Από το γαλάζιο μάτι διέρχονται τα νερά του ποταμού Μπίστριτσα, που διατρέχει τη δυτική Βαλκανική και την Αλβανία και που λίγο πιο βόρεια είναι εγκατεστημένα δυο υδροηλεκτρικά εργοστάσια, στα οποία τα τελευταία χρόνια ανεμίζει η τουρκική ημισέληνος.

Κανείς δήμος της Νότιας Αλβανίας, μηδέ των Αγ. Σαράντα εξαιρουμένων, υδρεύεται από αυτές τις πηγές. Ο θρύλος μάλιστα συνδέει τις κατά καιρούς δοξασίες για την παραχώρηση των νερών με την ύδρευση των αλβανικών παραλιακών περιοχών ως αντισταθμιστικό όφελος.

Κάτι τέτοιο ακουγόταν σε συνδυασμό με το κερκυραϊκό ενδιαφέρον αλλά πολύ περισσότερο με την εκδήλωση του ιταλικού. Όταν δηλ. ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο υποσχέθηκε στον Ιταλό ομόλογό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι την παραχώρηση των νερών (Σ.σ. πριν εγκατασταθούν οι Τούρκοι στην περιοχή). Τότε η αντισταθμιστική ύδρευση έφτανε ως υπόσχεση μέχρι τη Χιμάρα και ίσως τον Αυλώνα, στη διαδρομή του αγωγού προς την εγγύτερη ακτή στην Ιταλία. Την «συμφωνία» ακύρωσε το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών.

Το πως ένα Ινστιτούτο μπορεί να ακυρώσει μια τόσο πομπώδη διακρατική συνεργασία είναι ανάλογο ερώτημα με το πως το συνταγματικό δικαστήριο ακύρωσε την ελληνο-αλβανική συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα. Οι γνωρίζοντες τα αλβανικά, δημόσια ήθη εξηγούν ότι κάπως έτσι επισημοποιείται το λέμε-ξελέμε στη γείτονα ως μέθοδο άσκησης πολιτικής, εσωτερικής και εξωτερικής.

Η Αθήνα υποτίθεται πως έχει μελετήσει το υδρευτικό πρόβλημα της Κέρκυρας και πως θα ήταν έτοιμη να κατασκευάσει ό, τι απαιτείται ώστε να το επιλύσει. Οι συσκέψεις και οι αισιόδοξες ανακοινώσεις είναι αναρίθμητες, ανάλογες της εγγενούς, γηγενούς αδυναμίας να διεκδικήσουν και να υλοποιήσουν ένα τέτοιας στρατηγικής σημασίας έργο. Στο πεδίο αυτής της αβελτηρίας (σ.σ. διότι οι σημερινοί διοικούντες είναι οι πάντοτε διοικούντες) ξεπροβάλει ως ο από μηχανής θεός η επίκληση μιας καινούριας εκδοχής του νερού από την Αλβανία. Πριν στερέψει το νερό φαίνεται, θα στερέψουν εντελώς όλα τα άλλοθι!


enimerosi.com

Σε ανθελληνική ατζέντα εγκλωβίζει ο Ερντογάν τα Τί...
Απεβίωσε ο Μιχάλης Σέρβος – επιχειρηματίας, φιλάνθ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

27 Μαϊος 2022
Όταν έλαβα την δήλωση του Συλλόγου Χειμαρριωτών της Νέας Υόρκης στο άκουσμα της πρόωρης εκδημίας του...
11 Μαϊος 2022
To Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής (Hellenic Congress of America) σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Στερεάς...
04 Μαϊος 2022
Συνάντηση με μέλη της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερι...