DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ο Φατός Λουμπόνια στην Αθήνα

Ο Φατός Λουμπόνια στην Αθήνα

Επιστρέφοντας σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο!

Γράφει ο Γιώργος Κυριακού

Το προσεχές Σαββατοκύριακο, 17&18 Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς, πραγματοποιεί το 12ο Resistance Festival, με κεντρικό θέμα: Πολυπολικός κόσμος, αντίσταση και νέα συνείδηση. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όπως τα φεστιβάλ που έχει διοργανώσει στο παρελθόν, έχουν διεθνή σημασία. Στο φετινό, μεταξύ άλλων σημαντικών προσκεκλημένων (από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή), θα τιμήσει με την παρουσία του ο Αλβανός συγγραφέας Φατός Λουμπόνια, ιδιαίτερα γνωστός κι αγαπητός στους Έλληνες πολιτικούς συγκρατούμενούς του κατά τη διάρκεια της πολύχρονης φυλάκισής του στις φυλακές Σπατς.

Όπως γράφουμε και στην εισαγωγή της συνέντευξης μαζί του «στην Ελλάδα γνωρίσαμε τον Φατός Λιουμπόνια από άρθρα και κείμενά του, τα οποία μετέφρασε ο φιλόλογος και συγγραφέας Αχιλλέας Σύρμος. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε την αρθρογραφία του στην αλβανική, όπως και σε άλλες γλώσσες, και μας συνεπήρε το βάθος της σκέψης του. Το ελεύθερο πνεύμα του, που έχει δεχθεί επιθέσεις στη χώρα του, τον κάνει να βρίσκεται στη θέση του ανθρώπου που αγαπάει την πατρίδα του, γνωρίζει οριζόντια και κάθετα τις αντιφάσεις της, και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενός διαλόγου για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει. Η γνώση της ιστορίας της Αλβανίας και η διεισδυτική σχέση του με την παγκόσμια φιλοσοφία, λογοτεχνία και πολιτική, τον τοποθετεί ανάμεσα στους κορυφαίους επικριτές του πολιτικού συστήματος της χώρας του, συνήθως στο πλαίσιο διατύπωσης μιας κοινωνικοπολιτικής εναλλακτικής. Η δε διαδρομή του τον εγγράφει στη σελίδα με τα πρόσωπα για τα οποία η αλήθεια και η ηθική στάση αποτελούν έμπρακτη απόδειξη ενός αδιάκοπου αγώνα για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.» 


Στο φετινό Φεστιβάλ Αντίστασης, ευπρόσδεκτο και καλοδεχούμενο είναι το κοινό της Βορειοηπειρωτικής διασποράς στην Αθήνα, αφενός για ακούσει από κοντά έναν άνθρωπο που αποτελεί πραγματική γέφυρα φιλίας των δυο λαών, κι αφετέρου να εμπλουτίσει τον στοχασμό του για τις νέες διεθνείς συνθήκες που βιώνει ο πλανήτης. Όπως λέει η παροιμία, πως «όταν τσακώνονται οι ιπποπόταμοι την πληρώνουν τα βατράχια», στη νέα διεθνή σύγκρουση, η οποία περιλαμβάνει και μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις των οποίων ο ρόλος είναι απροσδιόριστος (π.χ. η Τουρκία), μικρές χώρες όπως αυτές των Βαλκανίων αλλά και ειδικά οι μειονότητες βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση.

Στη διάθεση του ελληνικού κοινού είναι τα δυο μέρη της συνέντευξής του στην εφημερίδα.

Πρώτο μέρος: Πατήστε ΕΔΩ

Δεύτερο μέρος: Πατήστε ΕΔΩ

Η Τουρκία καλεί τη νέα σουηδική κυβέρνηση να υλοπο...
Πετάει την μπάλα στην κερκίδα ο Ράμα με την Απογρα...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

22 Σεπτεμβρίου 2022
Το μνημείο στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη...
13 Σεπτεμβρίου 2022
Με την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας στον τομέα της Διασποράς ολοκληρώθηκαν οι εργ...
10 Σεπτεμβρίου 2022
Με τη στήριξη και την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας το...
09 Σεπτεμβρίου 2022
Μεταξύ 38.000 διαγωνιζομένων μαθητών από επτά χώρες, ένας Έλληνας μαθητής της Β' Λυκείου, ο Αλκιβιάδ...