Την 30ετή ιστορία της Οργάνωσης της Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ» φρόντισε να καταγράψει ένα από τα ιδρυτικά της στελέχη, που πλήρωσε βαρύ προσωπικό τίμημα τους αγώνες του για πλήρη δικαιώματα στους Έλληνες της Αλβανίας.
Πρόκειται για τον Βαγγέλη Παπαχρήστο, έναν εκ των πέντε που είχαν φυλακιστεί, επί ημερών… Δημοκρατίας της Αλβανίας,άρθρα του οποίου συχνά δημοσιεύονται στον «Π.Λ.» Κατά σύμπτωση μάλιστα η έκδοσή του συμπίπτει με τη σύλληψη και προφυλάκιση, ενός ακόμη στελέχους της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» του εκλεγέντος Δημάρχου Χειμάρας Φρέντι Μπελέρη, που είναι ολοφάνερο ότι διώκεται επειδή κατά βάση είναι Έλληνας.
Έρευνα χρόνων…
Ο Βαγγέλης Παπαχρήστου με έρευνα χρόνων, με επιμονή και υπομονή κατάφερε να καταγράψει πλήρως το ιστορικό της Οργάνωσης με επίσημα κείμενα, δημοσιεύματα, δηλώσεις κλπ. και να τα συμπεριλάβει σε έναν πολυσέλιδο τόμο, με το γενικό τίτλο: «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία: Ομονοιακή αναδρομή 1991-2021».
Στις σελίδες του βιβλίου «ζωντανεύουν» όλα εκείνα τα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», που έδωσαν «μάχες» για τα δικαιώματα των Ελλήνων, καταγράφονται επεισόδια, ενώ γίνεται αναφορά σε φορείς, συλλόγους και πρόσωπα που σε δύσκολες περιόδους στήριξαν το Βορειοηπειρωτικό.
Πρόκειται για ένα βιβλίο «κατάθεση ψυχής», ένα βιβλίο που αποτελεί πια ένα ιστορικό ντοκουμέντο για αναγνώστες, μελετητές της νεότερης ιστορίας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Ένα βιβλίο όμως που δίνει το έναυσμα για έναν αναστοχασμό των στελεχών του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, γιατί όπως αναφέρει στον επίλογό του ο συγγραφέας:«Οι Βορειοηπειρώτες δεν το βάζουν κάτω. Προχωρούν. Διότι είμαστε Έλληνες κι όταν αναστενάζουμε κι όταν φτιάχνουμε όνειρα. Ήμασταν και είμαστε Έλληνες σε τούτα τα άγια πατρώα χώματά μας, με τα αρχαία αμφιθέατρα, τις πανάρχαιες εκκλησίες και την ψυχή μας γεμάτη λεβέντικους ηπειρώτικους σκοπούς».
Η παρουσίαση του βιβλίου στα Γιάννενα θα γίνει την Τετάρτη, 7 Ιουνίου και ώρα 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της ΕΗΜ. Μέσω αυτής δίνεται η δυνατότητα να γίνει κτήμα όλων η ιστορία της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», αλλά και να γίνει μια καλύτερη προσέγγιση γύρω από την Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας.
Πολυδιάσπαση…
Δυστυχώς, η πολυδιάσπαση των Βορειοηπειρωτών δεν αποφεύχθηκε ούτε και στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στους δύο από τους Δήμους της Αλβανίας που κυριαρχεί το Ελληνικό στοιχείο. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η εκλογή του Φρέντι Μπελέρη στη Χειμάρα, που όμως βρίσκεται υπό την αίρεση των Αλβανικών Αρχών που δεν επιθυμούν με τίποτε να τον δουν Δήμαρχο στην ιστορική αυτή περιοχή. Η επιτυχία του Φρέντι Μπελέρη είναι και η μοναδική που επιτεύχθηκε με συσπειρωμένο το ελληνικό στοιχείο πίσω από τον υποψήφιο, που ήταν από τα κορυφαία στελέχη της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ».
Πρόκειται για μια εκλογή, που ανεξάρτητα αν τελικά περάσουν τα σχέδια της Κυβέρνησης Ράμα για να αποτρέψουν την ανάληψη των καθηκόντων του, στέλνει μήνυμα ότι δεν χάθηκαν οι ελπίδες για ενότητα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού…
Τα τρέχοντα γεγονότα στη Χειμάρα, αναδεικνύουν και το μεγάλο κενό που έχει προκληθεί από την σταδιακή μείωση της απήχησης και της επιδραστικότητας που είχε η Οργάνωσητης Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ» στο χώρο της Αλβανίας.
Από την ίδρυσή της πέρασαν 32 χρόνια, ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, για να μπορέσει να διατηρήσει την αρχική της ορμή και ακτινοβολία, που στα πρώτα χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος Χότζα- Αλία, είχε καταφέρει να κρατήσει ενωμένο τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό στις εκλογικές μάχες για την Αλβανική Βουλή, αλλά και την Αυτοδιοίκηση.
Ορόσημο για τον ελληνισμό…
Η «ΟΜΟΝΟΙΑ» ήταν κάτι παραπάνω από μια πολιτική οργάνωση. Η ίδρυσή της το 1991, ήταν ένα ορόσημο για τον Ελληνισμό, που στα χρόνια που ακολούθησαν -παρά τις φυγόκεντρες τάσεις που υπήρξαν- ήταν το «αποκούμπι» των Βορειοηπειρωτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για διεκδικήσεις εντός και εκτός συνόρων, που σαφώς ξεπερνούσαν και ξεπερνούν κατά πολύ τα «ψυχρά» εκλογικά ποσοστά, των κομμάτων ή των συνδυασμών που είχε υποστηρίξει, στις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν.
Σε σταυροδρόμι…
Τριάντα δύο χρόνια μετά, είναι γεγονός ότι η «ΟΜΟΝΟΙΑ» βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Στον ορίζοντα υπάρχουν νέες προκλήσεις. Το ενδεχόμενο ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σταδιακά θα αλλάξει τα σημερινά δεδομένα και εκ των πραγμάτων η «ΟΜΟΝΟΙΑ» θα πρέπει να μετεξελιχθεί και να προσαρμοστεί στις νέες καταστάσεις. Ό,τι και να συμβεί όμως η ιστορία της δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραγραφεί. Το αντίθετο, θα πρέπει οι νέες γενιές των Βορειοηπειρωτών να τη γνωρίζουν, να διδάσκονται, αλλά και να κρατούν άσβεστη τη φλόγα της ελευθερίας και των δικαιωμάτων τους.
Πρωινός Λόγος