DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η επιφυλακτικότητα της Αριστεράς απέναντι στους Βορειοηπειρώτες

Η επιφυλακτικότητα της Αριστεράς απέναντι στους Βορειοηπειρώτες

Ανέκαθεν η Αριστερά τους Βορειοηπειρώτες και το Βορειοηπειρωτικό πρόβλημα τα αντιμετώπιζε με μια στάση που διαβαθμιζόταν από την επιφυλακτικότητα και την αμηχανία ως την πλήρη απόρριψη. Κάποιοι εξ αυτών έφτασαν στο σημείο να μην αναγνωρίζουν καν την εθνική υπόσταση των Βορειοηπειρωτών, μιλώντας για Νοτιοαλβανούς.

Εννοείται πως όσοι υπερασπιζόταν τα δικαιώματά τους απέναντι στο καθεστώς Χότζα και Αλία ήταν συλλήβδην φασίστες. Είναι γνωστή η επίθεση που δέχθηκαν στο αμφιθέατρο της Ιατρικής σχολής, το 1989, Βορειοηπειρώτες που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση, από μέλη αριστερών οργανώσεων, στα οποία πρωτοστάτησε μετέπειτα υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. 20 Βορειοηπειρώτες τραυματίστηκαν και η εκδήλωση διαλύθηκε.

Ανοίγω μια μικρή ιστορική παρένθεση για να πω ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας, επί ιταλικής κατοχής, ήταν υπέρ της αυτονομίας της Β. Ηπείρου. Στη γραμμή της προσάρτησης της στην Ελλάδα τάχθηκε το 1945, στη 12η Ολομέλεια, ο Νίκος Ζαχαριάδης.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Νίκος Ξυδάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση Μπελέρη μίλησε απαξιωτικά για αυτόν, λέγοντας πως «δεν είναι αθώος, έχει σκοτεινή ιστορία» υπονοώντας προφανώς τη φερόμενη ανάμιξή του στην υπόθεση ΜΑΒΗ στις αρχές της δεκαετίας του 90.

Όμως σήμερα ποιο είναι το μείζον; Ποια είναι η ουσία της υπόθεσης; Τι συνέβη πριν από 30 χρόνια ή αυτό που συμβαίνει σήμερα σε βάρος ενός νεοεκλεγμένου Βορειοηπειρώτη Δημάρχου; Θα κλείσουμε τα μάτια στις αυθαιρεσίες της αλβανικής κυβέρνησης σε βάρος της ελληνικής μειονότητας επικαλούμενοι, εμείς οι Έλληνες, ένα επεισόδιο που συνέβη όταν τα πάντα ήταν ρευστά στα Βαλκάνια;

Οι σχέσεις μας με την Αλβανία είναι ήδη επιβαρυμένες και αυτό το παραδέχεται και ο κ. Ν. Ξυδάκης. Η ευθύνη δεν βαρύνει τις ελληνικές κυβερνήσεις, καθώς ο Έντι Ράμα έκανε τις επιλογές του. Επέλεξε να συνεργαστεί στενά με την Ιταλία και την Τουρκία, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις σχέσεις του με την Ελλάδα, προκαλώντας πολλές φορές. Συνεπώς, όσοι ενίστανται αν αξίζει τον κόπο να επιβαρύνουμε κι άλλο τις σχέσεις μας με την Αλβανία, απευθύνονται σε λάθος διεύθυνση.

Απεναντίας, εκτιμώ πως οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετώπισαν με υπερβολική μετριοπάθεια, άνευ λόγου και αιτίας, τις αλβανικές προκλήσεις. Μια μετριοπάθεια που η άλλη πλευρά φαίνεται ότι την εκλαμβάνει ως αδυναμία.

Η υπόθεση Μπελέρη έχει πολλές διαστάσεις και η προφυλάκισή του είναι μια καλά μεθοδευμένη κίνηση του Έντι Ράμα. Εικάζω, ότι στον βαθμό που οι ελληνικές αντιδράσεις δεν κλιμακωθούν, οι αλβανικές προκλήσεις θα συνεχιστούν ενταγμένες σε έξωθεν σχεδιασμούς.

Όλα αυτά ο κ. Ν. Ξυδάκης τα γνωρίζει και λόγω των υπουργικών του καθηκόντων. Ιεράρχησε ως σημαντικότερο ένα γεγονός που συνέβη πριν από 30 χρόνια από καθαρή ιδεοληψία. Είναι αδύνατον ένας αριστερός να συμπαρασταθεί στα αιτήματα και στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, καθώς τον ακολουθούν οι ιστορικές προκαταλήψεις που έχουν διαμορφώσει τη συλλογική συνείδηση της Αριστεράς.

Σάκης Μουμτζής / liberal.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...