DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η αναβληθείσα απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία και οι επικείμενες δημοτικές εκλογές στην ΕΕΜ

Η αναβληθείσα απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία  και οι επικείμενες δημοτικές εκλογές στην ΕΕΜ

Η απόφαση της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Αλβανίας για την αναβολή της Απογραφής του Πληθυσμού για το έτος 2023, αν μη τι άλλο αυξάνει τους " πονοκεφάλους" στα κέντρα λήψης αποφάσεων , τόσο στα Τίρανα, όσο και στην Αθήνα. Ενώ τα κομματικά επιτελεία στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας " κέρδισαν" μόλις μία πολύμηνη " απαλλαγή ευθύνης", εάν βέβαια είχαν κι έχουν πραγματικά και ουσιαστικά στην ατζέντα τους αυτήν τη διαδικασία , η οποία παραμένει γεγονός μέγιστης εθνικής σημασίας.

Τα επίσημα Τίρανα πήραν, βέβαια, παράταση σχετικά με τις αναμενόμενες αντιδράσεις κρατών που έχουν εκφράσει ιδιαίτερο και αυξημένοενδιαφέρον τελευταία , για την Απογραφή των μειονοτήτων που διεκδικούν στη χώρα μας. Όπως, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία κ.λ.π. ( Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη δική της Εθνική Μειονότηταέχει θεσμοθετηθεί στην Αλβανία ακόμη κι από το Σύνταγμα της τότε " Λαϊκής Δημοκρατίας" , το 1976). Επίσης, εν όψει και της νέας Διοικητικής Διαίρεσης της χώρας από την Αρμόδια Διακοινοβουλευτική Επιτροπή του Αλβανικού Κοινοβουλίου, η Αλβανική Κυβέρνηση απαλλάσσεται έμμεσα των ευθυνών, αφού δεν θα υπάρχει στο τραπέζι το Αποτέλεσμα της Απογραφής του Πληθυσμού.

Τι σημαίνει, όμως, η αναβολή της Απογραφής του Πληθυσμού στην Αλβανία για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και την επίσημη Αθήνα;

Για την κοινή γνώμη και τους σωστά σκεφτόμενος ανθρώπους στο χώρο μας και στους εν Ελλάδι συμπατριώτες μας, η " Απόφαση" αυτή σηματοδοτεί αν μη τι άλλο την παράταση της αγωνίας , της αβεβαιότητας ,της ανασφάλειας για το αποτέλεσμα και ... ούτω καθεξής. (;!) Για τους γνώστες του αντικειμένου, όμως, η εν λόγω αναβολή μπορεί να ερμηνευτεί και ως μια " Νέα Ευκαιρία " για τους πολιτικούς παράγοντες του χώρου μας, αλλά και του εθνικού κέντρου , συνάμα...

Γιατί;

Διότι, σύμφωνα με το δημοσιογραφικό παρασκήνιο η όλη προετοιμασία της διαδικασίας για την προγραμματισμένη Απογραφή του Πληθυσμού έφερε "τριγμούς ". Κατ' αρχήν, προκάλεσε αναστάτωσηστους κόλπους της ηγεσίας της Ομόνοιας , σχετικά με το άτομο που θα συντόνιζε την όλη προσπάθεια, σε συνεργασία με τους ελληνικούς δήμους στο χώρο μας ,καθώς και με τις Αδελφότητες ή Συλλόγους συμπατριωτών μας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Μάλιστα, δόθηκε παράταση και στις εσωομονοιακες διεργασίες,με άλλοθι την προσήλωση των στελεχών στην Απογραφή. (;;;!!!)

Επίσης, χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια από το εθνικό μας κέντρο και τους εκπροσώπους του σε Τίρανα, Αργυρόκαστρο και Κορυτσά, ώστε να συμπεριληφθούν στην "Επιτροπή"και οι Δήμαρχοι Δρόπολης & Πωγωνίου και Φοινίκης, παρά τις αντιρρήσεις άλλων πολιτικών παραγόντων στο χώρο μας.

Μ' ένα λόγο, θα μπορούσαμε να οργανωθούμε πολύ καλύτερα, ως Εθνική Ελληνική Μειονότητα, ώστε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία στην Απογραφή του πληθυσμού που ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο του 2022.

Τώρα, όμως, που οι αλβανικές κρατικές αρχές ανακοίνωσαν κι επίσημα την αναβολή της για την επόμενη χρονιά, προσωπικά πιστεύω πως μας δόθηκε μια " Νέα Ευκαιρία ", ώστε να ισοπεδώσουμε τις διαφωνίες και τις διαφορές μεταξύ μας , ώστε να εργαστούμεεπιτέλους, ως εθνική ομάδα για την Απογραφή του Πληθυσμού το 2023.

Πόσο, όμως, μπορούν να επηρεάσουν αυτή την προσπάθεια οι επικείμενες Τοπικές Εκλογές στην Αλβανία την περίοδο 15 Απριλίου - 15 Μαίου του 2023;

Είναι γεγονός πως αναμένεται σκληρός προεκλογικός αγώνας στους ελληνικούς δήμους Δρόπολης και Φοινίκης. Όπως είναι, επίσης, γεγονός, ότι η εμπειρία των προηγούμενων πολιτικών αναμετρήσεων, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, ώστε να βρουν οι πολιτικοί μας κοινή γλώσσα συνεργασίας πριν τη 15η Μαίου του επόμενου έτους.

Κάτι που σημαίνει, πως η επίσημη Αθήνα ( η οποία θα βρίσκεται κι αυτή υπό την " προεκλογική επήρεια " στην ελληνική επικράτεια) θα πρέπει να εντείνει κατά πολύ τις προσπάθειες , ώστε να επιβάλλει με τον τρόπο της την " εθνική πειθαρχία" στους κόλπους των πολιτικών και κομματικών παραγόντωντης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Αν και αναμένουμε τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου και τα κρύα του χειμώνα, με όλες τις ποικιλόμορφες δυσκολίες και τα συναφή, είμαστε όλοι μας καταδικασμένοι να εργαστούμε σε " αναμμένα κάρβουνα",εάν θέλουμε πράγματι ένα αίσιο τέλος στην επικείμενη Απογραφή του Πληθυσμού στην Αλβανία το έτος 2023... (;!)

Μόνον τότε, με πλήρη διαφάνεια κι εθνική ευθιξία, θα μπορέσουμε ν' αγνοήσουμε πεισματικά το κάθε " προσκήνιο" και το εκάστοτε

" παρασκήνιο"...


Χρηστάκης Τζιάς 


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...