Μ. Πάλμερ: Όραμα των ΗΠΑ η ενσωμάτωση των Δυτ. Βαλκανίων στην ΕΕ

Μ. Πάλμερ: Όραμα των ΗΠΑ η ενσωμάτωση των Δυτ. Βαλκανίων στην ΕΕ

Την εκτίμηση πως βασικός στόχος τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ευρώπης είναι η να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφεραν, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο αν. βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ και ο ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών.

Ο Μάθιου Πάλμερ χαρακτήρισε τα Δυτικά Βαλκάνια ως ένα πολύ πολύπλοκο μέρος. Ανέφερε πως οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει πολύ χρόνο, προσπάθειες, ενέργειες, πολιτικό κεφάλαιο, στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Αυτό παραμένει στο επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής στα Δυτικά Βαλκάνια, υπογράμμισε. Είναι το όραμά μας στην περιοχή, ένα όραμα σταθερότητας, ειρήνης, ευημερίας, επισήμανε περαιτέρω.

«Αυτό που θα θέλαμε είναι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να είναι ισχυρές, να αναπτύσσονται και να ενσωματώνονται στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Αυτό σημαίνει ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ένταξη στο ΝΑΤΟ για όλους εκείνους που λαμβάνουν αυτήν την απόφαση και φιλοδοξούν να γίνουν μέλη» ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών.

Εκτίμησε πως δεν υπάρχει εύκολος δρόμος και θα πρέπει να γίνουν σκληροί συμβιβασμοί για να βρεθεί λύση στο διάλογο Σερβίας – Κοσόβου. Τόνισε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν το διάλογο Πρίστινα – Βελιγραδίου και θέλουν να βρεθεί μια βιώσιμη λύση καθώς και το γεγονός πως οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τη νέα κυβέρνηση του Κοσόβου να δώσει προτεραιότητα στον διάλογο με τη Σερβία.

Ο κ. Πάλμερ τόνισε πως οι προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας είναι σημαντικές και η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία διαλόγου υπό την ηγεσία της ΕΕ και το έργο του Μίροσλαβ Λάιτσακ ως Ειδικού Εντεταλμένου για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κλείνοντας τόνισε πως «εάν υπάρξει εξομάλυνση και συμφιλίωση Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, θα έλεγα ότι αυτό είναι καλό για όλους στην περιοχή».

Ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ανέφερε πως η EE έδωσε μια υπόσχεση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πριν από 18 χρόνια, για την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ωστόσο μέχρι τώρα μόνο η Κροατία έχει ενταχθεί, ενώ οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ξεκαθάρισε πώς πρέπει να υπάρξει πιο στενή σχέση ΗΠΑ –ΕΕ προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, επισημαίνεται πως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως είπε η αξιοπιστία της ΕΕ στους πολίτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα να βρίσκουν χώρο «τρίτα μέρη» που προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους δυσκολεύοντας το διάλογο. Επιπρόσθετα, τόνισε πώς είναι σημαντικό να πείσουμε τους πολίτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων πως ο διάλογος θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις χώρες τους, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη, τη σταθερότητα και θα δημιουργηθεί σαφής πρόοδος στην ποιότητα της καθημερινότητά τους.

Αναφερόμενος στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, είπε πως υπάρχει δέσμευση από τους ηγέτες Σερβίας και Κοσόβου και ότι μέσα στον Ιούνιο θα λάβει χώρα, η πρώτη τους συνάντηση στις Βρυξέλλες.

πηγη:ΑΠΕ

O Δήμαρχος Αλίμου κατάθεσε τροπολογίες για τα δικα...
Συνεταιρισμοί και αγροτικοί σύλλογοι ζητούν το άνο...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

23 Ιουλίου 2021
Ύστερα από πολύ μόχθο και μεγάλη ικανοποίηση, με κύρια όπλα την Παιδεία και το Λόγο, οι Αρχαίοι Έλλη...
20 Ιουλίου 2021
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκέφτεται να θέσει ως υποψήφιο για πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα τον ομογενή Γιώ...
05 Ιουλίου 2021
Σενάρια ἀποχωρήσεως Βαρθολομαίου μετά τήν συμπλήρωση 30 ἐτῶν στόν θρόνο – Ὄνειρό του ἡ ἐπαναλειτουργ...
03 Ιουλίου 2021
Με ραγδαία ταχύτητα εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην κοινότ...
26 Ιουλίου 2021
Οι Ηπειρώτες στα δύστυχα χρόνια της δουλείας ταξίδευαν στην Βαλκανική Χερσόνησο, στη Βλαχιά, στην Κω...
18 Ιουλίου 2021
BBC: Στρατιωτική βάση στά Κατεχόμενα ἀνακοινώνει ὁ Ἐρντογάν στίς 20 Ἰουλίου Γράφει ὁ Βύρων Γ. Πολύδω...
17 Ιουλίου 2021
Προβληματισμό ως και ερωτηματικά προκαλεί η συνεχώς ενισχυόμενη συνεργασία των Τιράνων με την Αγκυρα...
16 Ιουλίου 2021
Ήταν οι προσπάθειες και ο αγώνας που έδωσε η οργάνωση της ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ», αλλά ήταν και η κινητοποί...