Κέντρο Επαφής Αστυνομικής και Τελωνειακής Συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας στην Κακαβιά

oikonomoy-xontai-kakavia-2

Παρόμοιες προσπάθειες συνεργασίας σε επίπεδο ασφάλειας είχαν γίνει και στο παρελθόν, χωρίς να έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι δύο πλευρές διαβεβαιώνουν αφενός για την ύπαρξη πολιτικής βούλησης αφετέρου θεωρούν ότι ο τρόπος λειτουργίας του Κέντρου Επαφής, που στελεχώνεται καθ' όλο το 24ωρο, επί 365 ημέρες τον χρόνο, με αξιωματικούς ασφάλειας και υψηλόβαθμους τελωνειακούς και των δύο χωρών, εγγυώνται αποτελέσματα.


Η ανταλλαγή πληροφοριών, μέσω του Κέντρου, αφορά κυρίως στην παράνομη μετανάστευση, την εμπορία ανθρώπων, τον βίαιο εξτρεμισμό, την παραποίηση ταξιδιωτικών εγγράφων, την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών, καθώς και παραβάσεις που σχετίζονται με τον τελωνειακό κώδικα.

Το σύμφωνο για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Επαφής υπογράφηκε στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και τον υφυπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας Julian Hodaj.

«Το θεωρούμε ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση της οργανωμένης εγκληματικότητας και σηματοδοτεί με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο τη σταθερή πολιτική βούληση για καλλιέργεια των σχέσεων φιλίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δύο χωρών. Και το ότι η συνάντηση πραγματοποιείται μέσα σε όλες τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία του covid-19, τονίζει τη σταθερή βούληση μας για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον τομέα της ασφάλειας. Ως πολιτική ηγεσία θα παρακολουθούμε τη γρήγορη υλοποίηση αυτών που υπογράψαμε», σημείωσε ο Λευτέρης Οικονόμου.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός της Αλβανίας υπογράμμισε ότι η παρουσία των δύο πλευρών, παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας, αποδεικνύει αφενός τη θετική εκτίμηση στη συνεργασία των δύο αστυνομιών, αφετέρου την πολιτική βούληση για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων. «Είναι το πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν και άλλα με αμοιβαίες επισκέψεις. Εύχομαι επιτυχία στο έργο των αξιωματικών της αστυνομίας που θα εργαστούν και ανυπομονούμε για τα πρώτα αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Hodaj.


Πώς θα λειτουργεί το Κέντρο

Το Κέντρο θα λειτουργεί σε χώρο που έχει παραχωρήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, επί ελληνικού εδάφους, και συνεχώς θα παρίστανται επικεφαλής και από τις δύο πλευρές.

Επίσης, είναι σημαντικό ότι θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες, θα ανταλλάσσουν σε πραγματικό χρόνο εμπιστευτικές πληροφορίες και θα επιτυγχάνεται έτσι ο αναγκαίος συντονισμός των υπόλοιπων υπηρεσιών για την καταπολέμηση της οργανωμένης και διασυνοριακής εγκληματικότητας.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί με τη λειτουργία του 365 ημέρες τον χρόνο, με στελέχωση και από τις δύο χώρες με αξιόλογο προσωπικό, θα εδραιώνεται καθημερινά όλο και περισσότερο, η αμοιβαία εμπιστοσύνη, θα επισπεύδεται ο χρόνος πρώτης ανταπόκρισης όταν απαιτηθεί, και το κυριότερο, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δουλεύουμε μεθοδικά, με αμοιβαία εμπιστοσύνη ενάντια στην οργανωμένη και διασυνοριακή εγκληματικότητα διασφαλίζοντας ασφάλεια και ειρήνη στην συντριπτική πλειοψηφία των λαών μας. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αναπτύξουμε και μια σειρά άλλων δράσεων, δεδομένου ότι η χώρας μας υποστηρίζει σταθερά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, αλλά και σε διμερές επίπεδο, όπου η συνεργασία μεταξύ των δύο Αστυνομιών είναι αρκετά καλή, αλλά τα περιθώρια για να γίνει ακόμη καλύτερη και πιο αποτελεσματική είναι πολλά», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Το Κέντρο θα διαθέτει όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό για άμεση πρόσβαση στα κέντρα πληροφοριών των δύο χωρών, για ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και αναγκαίες επιχειρησιακές δράσεις, ενώ και το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, σε πολιτικό επίπεδο, μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια τον Οκτώβριο στα Τίρανα και πρόσφατα, του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στην Αθήνα, δημιουργούν, σύμφωνα με τον υφυπουργό, τις αναγκαίες προϋποθέσεις για μια στενότερη συνεργασία και στον τομέα της ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η χώρα μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία ανάλογων κέντρων. Το πρώτο λειτουργεί από το 2010 στον Προμαχώνα σε συνεργασία με τη Βουλγαρία και το δεύτερο ιδρύθηκε στο Καπετάν Αντρεεβο μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας.

Εξάλλου, τα Κοινά Κέντρα Επαφής αποτελούν βέλτιστη πρακτική (best practice) ανταλλαγής πληροφοριών και η αξία τους στην αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος είναι αναγνωρισμένη τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Ελλάδα.

Ευρύτερη συνεργασία

Στο πλαίσιο υπογραφής της Συμφωνίας, ο υφυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους δυο ομολόγους του για θέματα που άπτονται της ενίσχυσης της συνεργασίας στο πεδίο της αντιμετώπισης του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων.

Επιπλέον συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όσον αφορά ειδικότερα στην ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης, της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της δυνατότητας ανταλλαγής σπουδαστών, σε εκπαιδευτικά προγράμματα στις αστυνομικές Σχολές των δυο χωρών.

Στην υπογραφή της Συμφωνίας παρέστησαν η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Σοφία Φιλιππίδου, ο προϊστάμενος Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Σταυρακάκης.

Από την πλευρά της Αλβανίας παρέστησαν ο Διευθυντής του Κλάδου Συνόρων και Μετανάστευσης Eduard Merkaj και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομικής Συνεργασίας και Συντονισμού Andi Likaj.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη συναντήθηκε με τον διευθυντή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ιωάννη Ντόντη, τη Διευθύντρια Τελωνείου Κακαβιάς Παρασκευή Χήτα και τον δήμαρχο Πωγωνίου Κωνσταντίνο Καψάλη.


πηγη:www.agon.gr

Ύποπτα παιχνίδια με τα «Βλάχικα»!
Η ανακοίνωση του Δήμου Δρόπολης... έμεινε μόνον στ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

25 Σεπτεμβρίου 2021
Απλοποιείται, από το νέο έτος, η διαδικασία καταχώρησης ληξιαρχικών πράξεων Ελλήνων πολιτών στο εξωτ...
25 Σεπτεμβρίου 2021
Επίθεση εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκ...
24 Σεπτεμβρίου 2021
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφ...
24 Σεπτεμβρίου 2021
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ευπατρίδης και συνάμα ακαταμάχητος αγωνιστής για το Βορειοηπειρωτικό Σταύρος Ζαφείρης τ...
26 Σεπτεμβρίου 2021
Μία νέα συμμαχία με τα αρχικά AUKUS (A=Αυστραλία, UK=Ηνωμένο Βασίλειο, US=Ηνωμένες Πολιτείες της Αμε...
26 Σεπτεμβρίου 2021
Προ ημερών (16/9) δημοσιεύθηκε στον «Π.Λ.» ένα θέμα που αφορά το Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών κα...
25 Σεπτεμβρίου 2021
Η Τουρκία απαγάγει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό αντικαθεστωτικούς. Ωστόσο, η Άγκυρα δεν έχει τίποτα ...
22 Σεπτεμβρίου 2021
Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ με την καταληκτική της επίσκεψη στο Βελιγράδι και στα Τίρανα θέλησε να υ...