25η Μαρτίου 1821: Πώς θα γιορτάσουν οι Έλληνες σε Αλβανία και Κωνσταντινούπολη

25η Μαρτίου 1821: Πώς θα γιορτάσουν οι Έλληνες σε Αλβανία και Κωνσταντινούπολη

Στην Αλβανία οι εκδηλώσεις φέτος θα είναι περιορισμένες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ στην Κωνσταντινούπολη δεν μπορεί να εορταστεί εκτός ελληνικού προξενείου η εθνική επέτειος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Περιορισμένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα είναι οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου 1821, αλλά και για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου από τους Έλληνες της Αλβανίας, ενώ οι ομογενείς στην Κωνσταντινούπολη, έστω και σε περισσότερο περιορισμένο αριθμό ατόμων εξαιτίας του κορονοϊού, θα τιμήσουν μόνο τη θρησκευτική εορτή στις εκκλησιές, αφού δεν μπορεί να γίνει λόγος για επίσημο εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης στην Τουρκία, με εξαίρεση τους χώρους της ελληνικής πρεσβείας και των ελληνικών προξενείων.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», Βασίλη Κάγιο, ήδη στους δύο αναγνωρισμένους από την Αλβανία ως μειονοτικούς δήμους, αυτούς της Δρόπολης και της Φοινίκης, οι τοπικές αυτοδιοικήσεις έχουν στολίσει με ελληνικές σημαίες τους κεντρικούς δρόμους και τα κτίρια των μεγάλων χωριών ενώ ελληνικές σημαίες υψώνονται και στα μικρότερα χωριά.

«Δυστυχώς, η πανδημία του κορονοϊού δε μας επιτρέπει να τιμήσουμε φέτος την εθνική επέτειο, όπως της αρμόζει. Σημαιοστολισμός μπορεί να γίνει στους δύο μειονοτικούς δήμους, όμως, δεν μπορούν να γίνουν με την ίδια λαμπρότητα εορταστικές εκδηλώσεις. Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό δεν επιτρέπουν τη συγκέντρωση πολλών ατόμων. Ωστόσο, με τη συμμετοχή μέχρι δέκα ατόμων θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων σε μνημεία. Η διαφορά στον εορτασμό θα είναι μεγάλη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αφού στους δύο μειονοτικούς δήμους γίνονταν λαμπρές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ακόμα και 500 ατόμων σε κάθε περιοχή, ενώ διοργανώνονταν και παρελάσεις. Όμως, επειδή ολόκληρη η χρονιά είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ο ελληνισμός της Αλβανίας θα διοργανώσει αργότερα λαμπρές εκδηλώσεις, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κάγιος.


Εορτασμός σε μη μειονοτικές περιοχές

Ωστόσο, εκτός από τους δύο αναγνωρισμένους ως μειονοτικούς δήμους, ζει μεγάλος αριθμός Ελλήνων και σε άλλες περιοχές κυρίως της νότιας Αλβανίας, όπως, για παράδειγμα, στις πόλεις των Αγίων Σαράντα, του Αργυροκάστρου, της Χειμάρρας και της Κορυτσάς. Σε όλες αυτές τις περιοχές δεν επιτρέπεται ο στολισμός των δρόμων και των δημοσίων κτιρίων με ελληνικές σημαίες και οι Έλληνες τιμούν συμβολικά την εθνική επέτειο με εκδηλώσεις που διοργανώνουν σε κλειστούς ή και σε ανοιχτούς χώρους.

«Παρά το γεγονός ότι ζουν πάρα πολλοί Έλληνες σε μη χαρακτηρισμένες, από το καθεστώς του Χότζα ακόμα, ως μειονοτικές περιοχές, δεν έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και άρα του λαμπρού και επίσημου εορτασμού εθνικών επετείων. Έτσι, αναγκαζόμαστε να γιορτάσουμε συμβολικά σε κάποιες κλειστές αίθουσες, σε λιγότερο κεντρικούς υπαίθριους χώρους και βέβαια μέσα στα χαρακτηρισμένα ως ελληνικά σχολεία, για παράδειγμα της Κορυτσάς και της Χειμάρρας. Το ίδιο θα κάνουμε και φέτος. Θα διοργανώσουμε συμβολικές εκδηλώσεις, αλλά με πιο περιορισμένο αριθμό ατόμων. Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού για όλους τους Έλληνες, σε όποιους δήμους της Αλβανίας και αν ζουν, είναι πάγιο αίτημα της οργάνωσής μας», τονίζει ο κ. Κάγιος.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στην Αλβανία θα εορταστεί κανονικά στις ορθόδοξες εκκλησίες της χώρας, αλλά με τη συμμετοχή μικρότερου αριθμού ατόμων λόγω κορονοϊού.

Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης

Κατά τον πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, Νίκο Ουζούνογλου, εορτασμός για την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 δεν μπορεί να γίνει στην Τουρκία από τους Ρωμιούς της Πόλης. Στο μόνο μέρος που εορτάζεται η εθνική επέτειος, είναι το ελληνικό προξενείο -που αποτελεί ελληνικό έδαφος-, στο οποίο μπορούν να παραβρεθούν, όσοι από τους Ρωμιούς το επιθυμούν. Μάλιστα, κάθε χρόνο η γιορτή συγκεντρώνει αρκετό κόσμο. Εκεί θα εορταστεί η εθνική επέτειος και φέτος, μόνο που λόγω του covid-19 θα είναι μικρότερος ο αριθμός των συμμετεχόντων. Βέβαια, ο κάθε Έλληνας της Κωνσταντινούπολης μπορεί να γιορτάσει την εθνική επέτειο στο σπίτι του, χωρίς να προκαλέσει.

«Στον αντίποδα, η θρησκευτική γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου θα εορταστεί με λαμπρότητα και φέτος στις εκκλησίες, αν και με μικρότερο αριθμό πιστών λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό. Θα γίνουν λειτουργίες σε πολλές εκκλησίες, αλλά περισσότερο πανηγυρικό θα είναι το κλίμα στους αφιερωμένους στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ιερούς ναούς. Έχουμε τέτοιες εκκλησίες στα Ταταύλα, αλλά και στο Βαθεοχώρι του Βοσπόρου, από το οποίο κατάγεται ο μακαριστός Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ΄. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, συνήθως τη συγκεκριμένη ημέρα πηγαίνει στο Βαθεοχώρι και νομίζω ότι το ίδιο θα κάνει και φέτος», λέει στο ethnos.gr ο κ. Ουζούνογλου.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση το Σάββατο 10 Απριλίου, στις 7:00 το απόγευμα, ανήμερα της επετείου του απαγχονισμού του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ (10 Απριλίου 1821). Τίτλος της εκδήλωσης είναι: «Οι Ημέρες Έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης 1821 στην Κωνσταντινούπολη» και ομιλητές θα είναι ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

πηγη:ethnos.gr

Κωστής Χατηδάκης για τις συντάξεις τον Βορειοηπειρ...
Οι θρησκευτικοί ηγέτες της Αλβανίας τιμήθηκαν από ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

23 Ιουλίου 2021
Ύστερα από πολύ μόχθο και μεγάλη ικανοποίηση, με κύρια όπλα την Παιδεία και το Λόγο, οι Αρχαίοι Έλλη...
20 Ιουλίου 2021
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκέφτεται να θέσει ως υποψήφιο για πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα τον ομογενή Γιώ...
05 Ιουλίου 2021
Σενάρια ἀποχωρήσεως Βαρθολομαίου μετά τήν συμπλήρωση 30 ἐτῶν στόν θρόνο – Ὄνειρό του ἡ ἐπαναλειτουργ...
03 Ιουλίου 2021
Με ραγδαία ταχύτητα εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην κοινότ...
26 Ιουλίου 2021
Οι Ηπειρώτες στα δύστυχα χρόνια της δουλείας ταξίδευαν στην Βαλκανική Χερσόνησο, στη Βλαχιά, στην Κω...
18 Ιουλίου 2021
BBC: Στρατιωτική βάση στά Κατεχόμενα ἀνακοινώνει ὁ Ἐρντογάν στίς 20 Ἰουλίου Γράφει ὁ Βύρων Γ. Πολύδω...
17 Ιουλίου 2021
Προβληματισμό ως και ερωτηματικά προκαλεί η συνεχώς ενισχυόμενη συνεργασία των Τιράνων με την Αγκυρα...
16 Ιουλίου 2021
Ήταν οι προσπάθειες και ο αγώνας που έδωσε η οργάνωση της ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ», αλλά ήταν και η κινητοποί...