DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

«Το ελληνικό τελεσίγραφο στον κ. Ράμα…»

«Το ελληνικό τελεσίγραφο στον κ. Ράμα…»

Το νέο κύμα πανδημίας, που πλήττει εκ νέου τον πλανήτη και την Πατρίδα μας αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο πρόβλημα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και δικαίως οι προβολείς έχουν επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του.

Γράφει ο Νικήτας Κακλαμάνης*

Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι δεν υπάρχουν κι άλλα ζητήματα στην Ελλάδα, που βρίσκονται σε έντονη κινητικότητα. Θέματα σοβαρά, που σχετίζονται με την εθνική μας κυριαρχία και τις διαθέσεις γειτονικών χωρών, που φέρεται να επιθυμούν την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν ξεχνούν τον εθνικιστικό μεγαλοϊδεατισμό τους.

Η Τουρκία του κλυδωνιζόμενου Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στη βαλκανική μας γειτονιά. Από κοντά όμως φαίνεται να ακολουθεί και η Αλβανία του Έντι Ράμα, η οποία επιδιώκει στα μουλωχτά να καρπωθεί γεωπολιτικά ιμάτια στην περιοχή-«κλειδί» του Κοσσυφοπεδίου.

Πριν από μερικές μέρες, ο κ. Ράμα, σε συνάντηση του με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, κ. Άλμπιν Κούρτι συμφώνησαν στη κατάργηση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου και στην ελεύθερη διέλευση οχημάτων και πενταετούς παραμονής και εργασίας για όσους πολίτες επιθυμούν να μετακινηθούν. Ακόμη τα πανεπιστημιακά διπλώματα θα αναγνωρίζονται τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στην Αλβανία όπως και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Ο Ε. Ράμα, μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει υπέρ της ενοποίησης της Αλβανίας και του κρατιδίου, που ηγείται ο κ. Κούρτι.

Στα Σκόπια, επίσης, οι Αλβανοί «κάνουν παιχνίδια» εκμεταλλευόμενοι την αστάθεια της κυβέρνησης- Ζάεφ.

Γενικά, δηλαδή, επιδεικνύουν μία έντονη κινητικότητα και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν γεωπολιτικές συγκυρίες.

Το οξύμωρο ποιο είναι; Ότι την ίδια στιγμή, που έχουν χτυπήσει την πόρτα της Ε.Ε., επιδιώκουν παράλληλα την προώθηση εδαφικών διεκδικήσεων τους, αμελώντας βασικές τους υποχρεώσεις έναντι των θεμελιωδών αξιών της Ε.Ε.!

Και δυστυχώς, οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου είναι από τους πρώτους που το βιώνουν, με συχνές προκλήσεις από τη πλευρά αξιωματούχων της αλβανικής κυβέρνησης. Θυμίζω, για παράδειγμα την προσπάθεια καταπάτησης περιουσιών της ελληνικής ομογένειας προκειμένου να χτιστούν μεγάλες ξενοδοχειακές στο παραλιακό «φιλέτο» Αυλώνας-Αγ. Σαράντα.

Το εν λόγω σχέδιο, που επιχειρήθηκε τη τελευταία διετία φαίνεται να έχει μπει προσωρινά στο συρτάρι χάρη στην έγκαιρη και έντονη αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Εύχομαι και ελπίζω, ότι δεν θα χρειαστεί να αντιδράσει ξανά, αν και δεν το πιστεύω.

Και δεν το πιστεύω, γιατί οι διαθέσεις των Αλβανών, όπως στην προαναφερόμενη περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου «φωτογραφίζουν» τις (πονηρές) προθέσεις τους. Όχι, μόνο, για την Ελλάδα αλλά γενικότερα στη «μπαρουταποθήκη» των Βαλκανίων.

Η Ελλάδα από την πλευρά της θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στον κ. Ράμα, ότι υπάρχουν βασικές αξίες, που υπάρχουν στην Ε.Ε. και θα πρέπει να τηρηθούν προκειμένου να έχει πιθανότητες η χώρα του να γίνει μέλος της.

Είναι η σταθερότητα των θεσμών, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα του ανθρώπου και ο σεβασμός και η προστασία των µμειονοτήτων

Kαι το πιο βασικό; Απαιτείται αυστηρή τήρηση και ανάπτυξη του διεθνούς δικαίου και, ιδίως σεβασμός των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Εδαφικές διεκδικήσεις, δηλαδή και μεγαλοϊδεατισμοί δεν υφίστανται. Οι αξίες αυτές είναι κοινές στα κράτη, ώστε να προαχθεί η ειρήνη και η ευημερία των λαών της.

Τόσο απλά πρέπει να δοθεί το ελληνικό τελεσίγραφο στον κ. Ράμα…


*O Νικήτας Κακλαμάνης είναι Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α' Αθηνών της ΝΔ


πηγη: topontiki.gr

Η ακτινογραφία του Ιωάννινα-Κακαβιά – Το χρονοδιάγ...
Έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη να επαναλειτουρ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

25 Ιανουαρίου 2022
Ο επιχειρηματίας, οραματιστής, ηγέτης, φιλάνθρωπος και ευεργέτης της Σωπικής της Βορείου Ηπείρου και...
22 Ιανουαρίου 2022
Η Αικατερίνη (Ρήνα) Πέτρου-Νούση (Katherine R. Peters Nousis) μια από τις γηραιότερες Βορειοηπειρώτι...
16 Ιανουαρίου 2022
«Στις δραστηριότητές σας θα έχετε την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, που συναισθάνεται σ...
15 Ιανουαρίου 2022
Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που...
26 Ιανουαρίου 2022
Είναι προφανές ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Αλβανία προσανατόλισε την αλβανική κοινή γνώμη κυρίως σε...
25 Ιανουαρίου 2022
Το νερό από την Αλβανία, είναι ένας λαϊκός θρύλος που ψιθυρίζεται από γενιά σε γενιά, προκειμένου να...
17 Ιανουαρίου 2022
Στις 11.1.2022 η Δημοκρατική Ένωση Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (στην Αλβανία) ΟΜΟΝΟΙΑ εξέδωσε μία ...
17 Ιανουαρίου 2022
Α. Η επικοινωνία Βορειοηπειρώτης ο συνοδοιπόρος που ταξιδεύαμε στο ίδιο αμάξι. Από τα χωριά του νομο...