DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Τα διασυνοριακά πολιτιστικά έργα μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας είναι σημαντικά για όλη την περιοχή, δηλώνει η υπεύθυνη έργου Κάτια Στογιάνοβα

Τα διασυνοριακά πολιτιστικά έργα μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας είναι σημαντικά για όλη την περιοχή, δηλώνει η υπεύθυνη έργου Κάτια Στογιάνοβα

Το διασυνοριακό έργο με τίτλο "Δημιουργία Πολιτιστικού Διπόλου στη διασυνοριακή περιοχή" μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για το Πέτριτς στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, δήλωσε η Κάτια Στογιάνοβα, υπεύθυνη έργου στον Δήμο Πέτριτς, σε ομιλία της στο 5ο διασυνοριακό συνέδριο Βουλγαρίας-Ελλάδας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος του BTA "Η Ευρώπη στα Βαλκάνια: Ένα κοινό μέλλον". Το συνέδριο διεξάγεται ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη και στο Μπλαγκόεβγκραντ.

Η Στογιάνοβα επεσήμανε ότι το έργο αυτό ήταν μια ευκαιρία για συνεργασία με έναν ελληνικό δήμο, για επενδύσεις στην οικονομία και ανάπτυξη πολιτικών στη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Στο πλαίσιο του έργου, το Ιστορικό Μουσείο στο Πέτριτς βρήκε μια νέα τοποθεσία. Η συνεργασία μεταξύ των δύο δήμων άρχισε πριν από 19 χρόνια λόγω των διαφόρων κοινών προγραμμάτων τους.

Το τελευταίο που υλοποιήθηκε, ξεκίνησε το 2015 εστιάζοντας στον πολιτισμό, με την ίδρυση πολιτιστικών χώρων σε δύο τοποθεσίες, στο Πέτριτς και τις Σέρρες αντίστοιχα. Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μια πολιτιστική γέφυρα μεταξύ των δύο δήμων.

Μιλώντας για τον νέο μουσειακό χώρο στο Πέτριτς που άνοιξε τις πύλες του το 2022, η Στογιάνοβα ανέφερε ότι οι εργασίες στη Βουλγαρία άρχισαν το 2019, αρχικά επικεντρώθηκαν στην υποδομή αλλά μετά αποφασίστηκε ότι η τοποθεσία του μουσείου είναι σημαντική για την καθημερινότητα της πόλης.

Η Στογιάνοβα είπε ότι το πάρκο της πόλης στο Πέτριτς υλοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός άλλου έργου και το μουσείο βρίσκεται στο πάρκο, με αποτέλεσμα αυτό να αλλάξει όλη την προοπτική της πόλης. Ο χώρος προβάλλει την ιστορία του Πέτριτς από την προ Χριστού εποχή μέχρι σήμερα, ο εκθεσιακός χώρος στο μουσείο είναι σύγχρονος και ελκυστικός, το πολιτιστικό κέντρο φιλοξενεί πολλές μικρές εκδηλώσεις.

Το Ιστορικό Μουσείο του Πέτριτς φιλοξενεί επίσης πολλές προσωρινές εκθέσεις, ένα εργαστήρι για παιδιά, διαθέτει χώρο για συναυλίες και δημόσιες εκδηλώσεις. Από την έναρξη λειτουργίας του, έχει δεχθεί πάνω από 27.000 επισκέπτες.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
17 Νοεμβρίου 2024
Λαμπρό κεφάλαιο του Ελληνισμού, με καθοριστική συμβολή στη φιλία και τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδα...
16 Νοεμβρίου 2024
Τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και Αργεντινής διαπίστωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας της ...
06 Νοεμβρίου 2024
Ο απόδημος ελληνισμός και τα ζητήματα που τον αφορούν, αποτελούν μείζονα κυβερνητική προτεραιότητα, ...
12 Οκτωβρίου 2024
Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Παρασκευής, 11 Οκτωβρ...
03 Οκτωβρίου 2024
Ουδόλως απλό ζήτημα η ανακοίνωσις του Πρωθυπουργού της Aλβανίας Έντι Ράμα ότι προτίθεται να δημιουργ...
26 Σεπτεμβρίου 2024
Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στα Τίρανα προσελκύει νέους απ' όλη την Αλβανία. Η Σχολή Βυζαντινής Μουσ...
15 Σεπτεμβρίου 2024
Για την ιστορία της Χιμάρας γνωρίζω μεν αρκετά, αλλά έχω την άποψη ότι η Χιμάρα του σήμερα δεν είναι...
13 Σεπτεμβρίου 2024
«…Η Αλβανική Κυβέρνησις συλλαμβάνει την επομένην της σχολικής απεργίας ως υποκινητάς δήθεν αυτής, πλ...