DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Στις Βρυξέλλες το 1ο Διεθνές Συνέδριο για το θέατρο του ελληνισμού της Διασποράς

poster_international-conference-theatre_arxiki.jpg111

Στις Βρυξέλλες διοργανώνεται το 1ο Διεθνές Συνέδριο για το Θέατρο του Ελληνισμού της Διασποράς την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου.

Το Συνέδριο έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της δραστηριότητας του θεάτρου του ελληνισμού της διασποράς: θίασοι, παραστάσεις, θεατρικά έργα, συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί κ.ά. Χρονικά καλύπτει την περίοδο (α.) της ιστορικής διασποράς, (β.) της οικονομικής μετανάστευσης, αλλά και (γ.) του σύγχρονου brain drain. Γεωγραφικά αφορά στις κοινότητες του ελληνισμού της Διασποράς, όπως: Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Βουκουρέστι, Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Βρυξέλλες κ.ά.

Γ. Πεφάνης: Αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς των οκτώ θεατρικών ομάδων των Βρυξελλών

Ο πρόεδρος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Πεφάνης μιλώντας στο Radio Alma και τον Χάρη Ξενογιάννη σημείωσε ότι «εφόσον μιλάμε για το θέατρο στη Διασπορά θα πρέπει τα συνέδρια να γίνονται κοντά στη Διασπορά. Θέλαμε να το αφιερώσουμε στις οκτώ ελληνόφωνες θεατρικές ομάδες των Βρυξελλών και επιλέξαμε να έρθουμε εμείς ως αναγνώριση της πολυετούς και σημαντικής θεατρικής προσφοράς τους».

Επίσης, εξήγησε ότι «όπως κάθε πολιτιστική έκφανση, έτσι και το θέατρο που έχει πάρα πολύ έντονο κοινωνικό χαρακτήρα -διότι προϋποθέτει την ατομική εργασία που είναι η συγγραφή ενός θεατρικού έργου, αλλά ταυτόχρονα και τη συλλογική εργασία που είναι το στήσιμο μιας παράστασης γι'αυτό το έργο- δείχνει ότι αυτή η κοινότητα, η όποια κοινότητα της ελληνικής Διασποράς θέλει όχι απλώς να επιβιώσει στο χώρο όπου έχει μεταναστεύσει, αλλά θέλει να δημιουργήσει σε αυτόν τον χώρο. Και ένας λαός που θέλει να δημιουργήσει μέσω του πολιτισμού του, θα δημιουργήσει σίγουρα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας στην οποία έχει ήδη μεταναστεύσει. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την ίδια την κοινότητα, την ελληνική στις διάφορες χώρες, αλλά εντέλει και στις κοινωνίες στις οποίες έχει μεταναστεύσει η ελληνική Διασπορά».

Το συνέδριο διοργανώνεται από τη Faculté de Lettres, Traduction et Communication του Université Libre de Bruxelles, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο: Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας Βελγίου.

Στόχος είναι να διερευνηθούν οι τάσεις της θεατρικής δραστηριότητας της Διασποράς του παρελθόντος και του παρόντος. Οι προσκεκλημένοι μελετητές του νεοελληνικού θεάτρου θα τοποθετηθούν στα παρακάτω θέματα: στοιχεία και φαινόμενα του θεάτρου του Ελληνισμού της διασποράς σε συνάρτηση με την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου στη μητροπολιτική Ελλάδα, θεατρική κινητικότητα, θεατρικά δίκτυα, ελληνικοί θίασοι «εν κινήσει», ελληνόφωνη και μη θεατρική δραστηριότητα, χαρτογράφηση των Ελλήνων καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών στη Διασπορά, η κληρονομιά της θεατρικής συγγραφής της Διασποράς.

Επιστημονική επιτροπή: Χρ. Σταματοπούλου-Βασιλάκου, Γ.Π. Πεφάνης, Κ. Γεωργακάκη, Α. Αλτουβά, Π. Μιχαλόπουλος, Κ. Διακουμοπούλου, Ν. Στόγιος, Κ. Καρρά

Οργανωτική Επιτροπή: Μ. Νεραντζάκη, Κ. Διακουμοπούλου, Α. Βασιλοπούλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...