Σαν σήμερα, στις 4 Νοεμβρίου 1929, γεννήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος (Γιαννουλάτος). Ο ιεράρχης, του οποίου η συμβολή στην επιστήμη, τη σύγχρονη χριστιανική μαρτυρία, την διαχριστιανική προσέγγιση, τον διαθρησκειακό διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη λαών και θρησκειών έχει αναγνωριστεί διεθνώς, γεννήθηκε στον Πειραιά. Πήρε το πτυχίο του με άριστα από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές Θρησκειολογίας, Eθνολογίας και Iεραποστολικής στα Πανεπιστήμια Aμβούργου και Mαρβούργου της Γερμανίας, ως υπότροφος του γερμανικού ιδρύματος Alexander von Humboldt. Μελέτησε το σύνολο των μονοθεϊστικών θρησκειών, διετέλεσε καθηγητής της Ιστορίας των Θρησκευμάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής, λέκτωρ της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Γλώσσας στο πανεπιστήμιο Mαρβούργου καιΑντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει γράψει 24 βιβλία και περισσότερες από 200 μελέτες και άρθρα θεολογικού ή θρησκειολογικού περιεχομένου, ενώ έργα του έχουν μεταφραστεί σε 17 γλώσσες. Πρωτοστάτησε στη σύγχρονη αναζωπύρωση της ορθοδόξου εξωτερικής ιεραποστολής, ανέπτυξε ευρύτατο ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο και αναγνωρίστηκε «Μέγας Ευεργέτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας (2009). Ως Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, κατόρθωσε, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, να ανασυστήσει τη διαλυμένη επί 23 χρόνια Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας. Το 2000 ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και παράσημα διαφόρων χωρών και Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπως με το Αργυρούν Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών (1987), τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας (1997), το Athenagoras Human Rights Award (2001, Νέα Υόρκη) κ.ά.
ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ
«Ο ιεράρχης των πέντε ηπείρων-Αλβανίας Αναστάσιος»
(video)
O Άρης Σκιαδόπουλος συνομιλεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, φωτίζοντας παράλληλα την προσωπικότητα και το έργο του στις χώρες όπου διακόνησε ως ιεράρχης.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας αναφέρεται στις δύο ιδιότητες του, του ιεράρχη και του πανεπιστημιακού, τονίζοντας ότι η μία συμπληρώνει την άλλη, όπως και ότι στόχος του ήταν πάντα να βρίσκεται σε μια αδιάκοπη επαφή με τον άνθρωπο. Μιλά επίσης για την οικογένεια του και τα ερεθίσματα που είχε στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, που του γέννησαν την ανάγκη να δουλέψει για την ειρήνη, την αγάπη και την αδελφοσύνη στον κόσμο. Έτσι, αρχικά σπούδασε Θεολογία και στη συνέχεια αποφάσισε να διακονήσει την Εκκλησία μέσα από την ιδιότητα του κληρικού. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο πρώτο ταξίδι του στην Ανατολική Αφρική, το 1964, αμέσως μόλις χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και την εμπειρία του εκεί. Μιλά επίσης για τη δραστηριότητά του ως μέλος της Διαχριστιανικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών για το διάλογο με τις άλλες θρησκείες, αλλά και για τις σχέσεις κοσμικής εξουσίας – Εκκλησίας.
Στη συνέχεια η συζήτηση επικεντρώνεται στην ανασύσταση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας που ανέλαβε. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος θυμάται τη στιγμή που του ανακοινώθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ότι εξελέγη Πατριαρχικός Έξαρχος στην Αλβανία, τις πρώτες του ενέργειες που ακολούθησαν, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και τις διώξεις, ενώ αναφέρεται και στη λαχτάρα του λαού να ξαναζήσει αυτό που του στέρησαν για δεκαετίες. Στις 24 Ιουνίου 1992 ο Αναστάσιος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας. Έκτοτε, εκτός από τα θρησκευτικά του καθήκοντα, έχει αναπτύξει και μια πολυσχιδή δραστηριότητα, που περιλαμβάνει ίδρυση και ενίσχυση σχολείων, ίδρυση κέντρων υγείας, συγκρότηση ενοριών, ίδρυση Θεολογικής-Ιερατικής Σχολής κ.ά. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό από την ποιμαντική του δράση.
Παρουσιαστής: Άρης Σκιαδόπουλος
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς
Έτος παραγωγής: 1994