DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Συνέντευξη του επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας για την Αττική», Ανδρέα Κούρτη

andreas-koyrtis--asa

Σε μια περίοδο όπου η κινητικότητα των περισσότερων Βορειοηπειρωτικών συλλόγων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χλιαρή, η παράταξη της Ανεξάρτητης Συμμαχίας για την Αττική δείχνει να έχει την δυνατότητα και την διάθεση να παράγει έργο για την Βορειοηπειρωτική κοινότητα.

Με αφορμή τον απολογισμό της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» για το 2020, ο Επικεφαλής της, Ανδρέας Κούρτης παρέθεσε συνέντευξη στην σελίδα μας και μας μίλησε για τις δράσεις και τα έργα της ΑΣΑ τόσο στην Περιφέρεια Αττικής όσο και στην Βορειοηπειρωτική κοινότητα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Βορειοηπειρώτες και τα επίκαιρα θέματα που αφορούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Βόρειο Ήπειρο αλλά και για τους στόχους και τις προτεραιότητες της παράταξης για το 2021.

Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Βορειοηπειρώτες που διαμένουν εντός της ελληνικής επικράτειας και πως μπορεί η ΑΣΑ μέσω της θέσης που κατέχει στην Περιφέρεια Αττικής να βοηθήσει στην επίλυση τους;

Α. Κούρτης: Χρόνια Πολλά, σας ευχαριστώ θερμά για την συνέντευξη. Θα ήθελα πριν ξεκινήσουμε την όμορφη συζήτησή μας, να ευχαριστήσω θερμά για ακόμη μια φορά όλους τους συμπατριώτες μου για την ειλικρινή στήριξη και εμπιστοσύνη που έδειξαν και εξακολουθούν να δείχνουν στην παράταξη όλο αυτό το διάστημα καθώς η νίκη οφείλεται αποκλειστικά σε εκείνους, θα συνεχίσουμε να δίνουμε σκληρό και έντιμο αγώνα.

Η ελληνική κοινωνία, τελείως ανιστόρητα, μας θεωρεί αμφίβολους Έλληνες. Το σημερινό φλέγον πρόβλημα των Βορειοηπειρωτών, είναι η μεγάλη αδικία στο συνταξιοδοτικό

Να επανέλθω στο ερώτημα σας. Τα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών που διαμένουν στην Ελλάδα, είναι παρόμοιας φύσης, από την αρχή της διαμονής μας εδώ. Μερικά λύνονται με πολύ αργό και βασανιστικό τρόπο και κάποια άλλα διαιωνίζονται. Γενικώς είναι δύο ειδών: Το ένα είδος, θα μπορούσαμε να το ομαδοποιήσουμε στο στιγματισμό της καταγωγής μας. Περίπου η ελληνική κοινωνία, τελείως ανιστόρητα, μας θεωρεί αμφίβολους Έλληνες. Το δεύτερο είδος των προβλημάτων, που δικαιολογείται και δικαιολογεί το πρώτο, πηγάζει και τροφοδοτεί επίσης, σχετίζεται με τους νόμους. Τα δικαιώματα μας, ως άνθρωποι, ως πολίτες και ως Έλληνες, μονίμως παραβιάζονται σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε κάποιος, σε ορισμένες περιπτώσεις, να τα συγκρίνει με ανθρώπινα δικαιώματα, που οι δυτικές χώρες, σε αυτές στις οποίες θέλουμε να μοιάσουμε ως χώρα και νομίζουμε πως βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λύθηκαν από την εποχή που ακολούθησε την εποχή του διαφωτισμού.

Το σημερινό φλέγον πρόβλημα των Βορειοηπειρωτών, είναι η μεγάλη αδικία στο συνταξιοδοτικό. Έχουμε γίνει όλα αυτά τα χρόνια θεατές βλέποντας συνέχεια την ίδια χιλιοπαιγμένη αναμασημένη κακόγουστη παράσταση, όπου προεκλογικά Έλληνες πολιτικοί δεσμεύονται για πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων της κοινότητάς μας και μετέπειτα ως δια μαγείας, όλοι τους, λησμονούν κάθε προεκλογική τους υπόσχεση. Δεν θέλουμε αλλά φιλικά χτυπήματα στην πλάτη από το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας την ώρα που αδικούνται χιλιάδες συμπολίτες μας. Αυτό που θέλουμε είναι να σταθούν αρωγοί στις δράσεις μας. Η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διόρθωση της αδικίας του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) σε βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας πρέπει να γίνει επιτέλους πράξη για το καλό όλων των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών. Ξεκινήσαμε έναν αγώνα για τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών και θα τον πάμε μέχρι τέλους, τόσο για το ζήτημα που αφορά την εφαρμογή της τροπολογίας του επιδόματος των ανασφαλίστων υπερηλίκων Βορειοηπειρωτών όσο και για το ζήτημα που αφορά την τροποποίηση του νομοσχέδιου ώστε να εξαιρεθούν οι Βορειοηπειρώτες από την υποχρεωτική 40ετή διαμονή στην Ελλάδα, προκειμένου να θεμελιώνεται πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα στην εθνική σύνταξη.

Ενδεικτικά θέλω να σας αναφέρω, όσον αφορά τι ενέργειες της παράταξής μας για το συνταξιοδοτικό, πως ως εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για τα ζητήματα των Βορειοηπειρωτών έχω πραγματοποιήσει συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα και αρμόδιους φορείς για περαιτέρω ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και πίεση, έχουμε αποστείλει επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη χωρίς καμία επίσημη απάντηση μέχρι στιγμής, σε αίτημα που ο ίδιος προεκλογικά είχε χαρακτηρίσει δίκαιο, έχουμε πραγματοποιήσει συνεδριάσεις και συναντήσεις μαζί με άλλους εκπροσώπους της βορειοηπειρωτικής κοινότητας και αρμόδιες επιτροπές προκριμένου να βρούμε από κοινού λύσεις, και τέλος να αναφερθώ στην μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΣΑ για το συνταξιοδοτικό και τα επιδόματα στην Πλατεία Κλαυθμώνος, όπου πλήθος Βορειοηπειρωτών έδωσε το παρών και βροντοφώναξε μαζί μας. Όλες αυτές οι ενέργειες όμως από ότι φαίνεται δεν αρκούν. Κατά την άποψή μου χρειάζεται να γίνει κάτι πιο ουσιαστικό.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να απαντήσω σε όλα τα μέλη της κοινότητας μας που ρωτούν καθημερινά τι γίνεται με τις συντάξεις: Θέλω να πω σε όλους και σε όλες, ότι ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, δεν τα έχουμε παρατήσει, ο αγώνας συνεχίζεται. Για να πετύχουμε όμως αυτή τη φορά, πιστεύω ακράδαντα πως πρέπει να γίνουμε όλοι μαζί μια γροθιά και να φωνάξουμε δυνατά: Φτάνει πια! Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να κερδίσουμε αυτό που άδικα μας στερούν. Μόνο πραγματικά ενωμένοι και καταλλήλως προετοιμασμένοι όλοι οι εκπρόσωποι της Βορειοηπειρωτικής κοινότητας σε Ελλάδα και Αλβανία θα μπορέσουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτήν αδικία. Μόνο με αυτόν τον τρόπο δεν θα βρίσκουν άλλοθι οι Έλληνες πολιτικοί να μας πουν «βρείτε τα μεταξύ σας πρώτα, και μετά θα σας βοηθήσουμε κι εμείς». Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία και πρέπει να τα καταφέρουμε για το καλό όλων μας, για τους γονείς μας, για τους παππούδες μας, για τα παιδιά μας.

Για τον λόγο αυτό λοιπόν θέλω να σας ενημερώσω πως προετοιμαζόμαστε όλο αυτό το διάστημα. Δεν δίνουμε υποσχέσεις, ούτε λέμε μεγάλα λόγια, αυτό είναι το πιο εύκολο για τον οποιονδήποτε. Προετοιμαζόμαστε, οργανωνόμαστε, προκειμένου την κατάλληλη στιγμή να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο βήμα όλοι μαζί. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος μας.

Τα οφέλη από την παρουσία μας στην Περιφέρεια θα είναι πιο εμφανή με την πάροδο του χρόνου. Η συμμετοχή μας στην Περιφέρεια είναι μία αρχή διεκδίκησης της ισότητας.

Να απαντήσω λοιπόν στο ερώτημά σας, πως μπορούμε να βοηθήσουμε στα δικαιώματά μας με την μία έδρα που κερδίσαμε στις εκλογές:

Έχουμε, την κατά δύναμη, πρόσβαση στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, συμμετέχουμε στις δράσεις, όπως θα δείτε και στον απολογισμό μας και κυρίως συμμετέχουμε στις δράσεις της Περιφέρειας για τον εορτασμό της επετείου του 2021, ως τμήμα του Ελληνικού έθνους που συμμετείχε στην επανάσταση, πράγμα που δεν θα γινόταν, όπως δεν θα γίνει στους εορτασμούς που ετοιμάζει η κυβέρνηση, στο βαθμό που μας αντιστοιχεί ιστορικά και πληθυσμιακά. Τα οφέλη από την παρουσία μας στην Περιφέρεια θα είναι πιο εμφανή με την πάροδο του χρόνου και με το τέλος όλων των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η συμμετοχή μας στην Περιφέρεια Αττικής ως ανεξάρτητη παράταξη της κοινότητάς μας, είναι αδύνατον να μας λύσει τα προβλήματα που σχετίζονται με την κυβέρνηση ή άλλους φορείς εξουσίας. Είναι όμως μία αρχή διεκδίκησης της ισότητας, από την κοινότητά μας και μία φωνή που μπορεί να συμβάλλει στην ιστορική και κοινωνική μας αποκατάσταση.

Και για τους Βορειοηπειρώτες που διαμένουν στις πατρογονικές τους εστίες;

Α. Κούρτης: Τα προβλήματά μας στην Αλβανία θα γίνουν σύντομα υπαρξιακά, αν η Ελλάδα δεν συνδράμει. Παρά τα ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα που είχε η ελληνική διπλωματία στη φαρέτρα της βάσει διεθνών συμβάσεων, δεν έχει καταφέρει να προασπίσει ικανοποιητικά τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Ένα βασικό πρόβλημα είναι η μη αναγνώριση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού. Η Χιμάρα, τα ελληνόφωνα χωριά πέριξ της Χιμάρας, η Άρτα Αυλώνας και άλλες περιοχές κατοικούνται από Έλληνες, τους οποίους η Ελλάδα αναγνώρισε, ορθά, ότι είναι Έλληνες, ενώ η Αλβανία τους στερεί όλα τα εθνικά δικαιώματα που πρέπει να έχουν.

Η έξαρση του εθνικισμού στην Αλβανία έχει καλλιεργήσει φόβο των Ελλήνων.

Η πλήρης αγνόηση της πατρίδας μας από το χάρτη του Ελληνισμού δυστυχώς είναι πραγματικότητα.

Τα τελευταία χρόνια η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού από το αλβανικό κράτος εντείνει δραματικά τα ζητήματα καθημερινής επιβίωσης. Η έξαρση του εθνικισμού έχει καλλιεργήσει φόβο των Ελλήνων για την παραμονή τους στις πατρογονικές τους εστίες. Ο εποικισμός, η πληθυσμιακή αλλοίωση και οι αυθαιρεσίες στο θέμα των ακίνητων περιουσιών, είναι επίσης σημαντικό πρόβλημα. Τα χωριά της ελληνικής μειονότητας αφήνονται επίτηδες χωρίς υποδομές με στόχο την οριστική τους ερήμωση. Η επιβίωση των νέων Βορειοηπειρωτών στις πατρογονικές τους εστίες είναι πολύ δύσκολη.

Επομένως, είναι αδύνατον να παραμείνει Ελληνική μια περιοχή όταν κάποιος δεν μπορεί να ζήσει και η ζωή είναι ασύγκριτα πιο δύσκολη από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ε.Ε. Τις όσες φορές, αξιωματούχος της Ελληνικής κυβέρνησης, συζητάει με Αλβανούς ομολόγους επικαλείται τη «γέφυρα» του Ελληνισμού της Αλβανίας, αλλά τη χρησιμοποιεί προκειμένου να πατήσει και να περάσει. Θα παρατηρήσατε ότι οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, επισκέπτονται την Κύπρο και όλες τις κοινότητες των Ελλήνων, ανά τον κόσμο. Η Βόρεια Ήπειρος αποτελεί εξαίρεση, ενώ είναι η χιλιομετρικά πιο κοντινή περιοχή Ελλήνων, εκτός της Ελλάδας. Η πλήρης αγνόηση της πατρίδας μας από το χάρτη του Ελληνισμού δυστυχώς είναι πραγματικότητα.

Αυτό που, ως οργάνωση και όχι ως παράταξη της Περιφέρειας Αττικής, θα αξιώσουμε είναι τη λογική προστασία και σκέπη από τη μητρόπολη του Ελληνισμού, την Ελλάδα, χώρα της οποίας είμαστε πια πολίτες. Εξάλλου, η δικιά μας συμμετοχή και η θέση μου ως εντεταλμένου συμβούλου του Περιφερειάρχη Αττικής, είχε και θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνδρομή της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση προβλημάτων των αναγνωρισμένων, από την Αλβανία Ελληνικών Δήμων και των κοινοτήτων που η Αλβανία δεν αποδέχεται ως Έλληνες.

Θεωρείται πως οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις έχουν στηρίξει τους Βορειοηπειρώτες;

Α. Κούρτης: Αστειεύεστε. Πιθανότητα αποτελούμε το άκρον άωτον της εγκατάλειψης.


Θα στηρίξουμε, ως εθνικό καθήκον, τους εκπροσώπους μας στις εκλογές της Αλβανίας.


Εκλογές Αλβανίας 2021: Θεωρούμε δεδομένο πως παρακολουθείτε τις εξελίξεις στην αλβανική πολιτική σκηνή, θα θέλατε να κάνετε μια πρόγνωση για τον νικητή των εκλογών;

Α. Κούρτης: Έχουμε εμπιστοσύνη στους εκεί υποψήφιους και εκπροσώπους των Βορειοηπειρωτών και δεν είναι ο ρόλος μας να παρέμβουμε στο έργο τους. Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα διέρχεται εξαιρετικά δύσκολους καιρούς και κινδυνεύει άμεσα με πολιτική συρρίκνωση. Είναι αυτονόητη η στήριξή μας. Θα στηρίξουμε, ως εθνικό καθήκον, τους εκπροσώπους μας και κάνουμε έκκληση σε όλους τους Έλληνες της Αλβανίας που ζουν στην Ελλάδα, να στηρίξουν την εκπροσώπηση μας στο Αλβανικό κοινοβούλιο. Η ΑΣΑ κατά τη διάρκεια των εκλογών θα προσπαθήσει να συνδράμει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότεροι Βορειοηπειρώτες να πάνε να ψηφίσουν στα πατρώα εδάφη σε αυτές τις πραγματικά πολύ κρίσιμες εκλογές.

Είναι υπαρξιακή ανάγκη να εκπροσωπηθούμε.


Μιας και είθισται στο τέλος του έτους, θα θέλατε να κάνετε έναν σύντομο απολογισμό για τα έργα και τις δράσεις της Ανεξάρτητης Συμμαχίας για την Αττική το 2020;

Α. Κούρτης: Ως επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» και εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για τα θέματα των Βορειοηπειρωτών στην Περιφέρεια Αττικής, είχα δεσμευτεί ότι στόχος μου είναι η δράση και το ενδιαφέρον μου για ένα έργο ουσίας, με πυξίδα την ειλικρίνεια και τον αμέριστο σεβασμό σε κάθε έναν από τους συμπολίτες μου ξεχωριστά. Προκειμένου να υλοποιήσω τη δέσμευσή μου αυτή, αφουγκράστηκα με προσοχή τις μικρές ή μεγάλες ανάγκες της κοινότητάς μας, παράλληλα συνεργάστηκα και βρήκα ειλικρινή συμπαράσταση τόσο από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιωργο Πατούλη όσο και τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων. Το 2020 ήταν μια χρονιά δύσκολη για την Ελλάδα αλλά και όλο τον πλανήτη λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Η παράταξη «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» στην μέχρι τώρα δράση της, συμμετοχή της και μέσω της λήψης σημαντικών αποφάσεων στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβούλιου Αττικής, έχει ως βασική της επιδίωξη την θεσμική αναβάθμιση του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής να αποτελέσει την ατμομηχανή για την ανάπτυξη όλης της χώρας με κεντρικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και των συμπατριωτών μας που μένουν στη Αττική. Θέλω να επισημάνω στο σημείο αυτό για ακόμη μια φορά, πως η «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» ξεκίνησε ανεξάρτητη από κόμματα και οικονομικά συμφέροντα και θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Η παρουσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ανεξάρτητη, διακριτή, υπερψηφίζει τις αποφάσεις με τις οποίες συμφωνεί και καταψηφίζει εκείνες με τις οποίες διαφωνεί. Όσον αφορά τον απολογισμό της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας για την Αττική» στην Περιφέρεια Αττικής, η παράταξή μας έχοντας ως βασικό γνώμονα την ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας αλλά και την περαιτέρω βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας μέσω παρεμβάσεων με έργα και υποδομές, ενέκρινε τον προϋπολογισμό 2021 και συνεργάστηκε με τις υπόλοιπες παρατάξεις καθώς πιστεύει πως μόνο μέσα από ένα ρεαλιστικό σχέδιο και μέσα από την ενότητα και τον εποικοδομητικό διάλογο θα είναι δυνατή η διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων του νέου έτους.

Η «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» ξεκίνησε ανεξάρτητη από κόμματα και οικονομικά συμφέροντα και θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο.

Πιο συγκεκριμένα, θέλω να σημειώσω πως στην εποχή του Κορωνοϊού η παράταξή μας έχοντας ως βασικό γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία των συμπατριωτών μας συνεργάστηκε με την Περιφέρεια Αττικής και τις υπόλοιπες παρατάξεις και κατάφερε να στείλει υγειονομικό υλικό για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού στους Δήμους Φοινικαίων και Δρόπολης για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου. Επίσης, Μάσκες προστασίας, γάντια και επιτραπέζιες συσκευασίες αντισηπτικού υλικού διανεμηθήκαν και σε ομογενείς της Βορείου Ηπείρου που κατοικούν στο Αργυρόκαστρο, στους Αγίους Σαράντα και στη Χιμάρα.

Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» βρέθηκε και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους επιχειρηματίες που επλήγησαν από την πανδημία. Σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τη στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, νιώθουμε δικαιωμένοι καθώς έπειτα από αρκετές συναντήσεις και προσπάθειες, καταφέραμε να προστεθούν επιπλέον ΚΑΔ στο πρόγραμμα «Ενίσχυσης Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» που πλήττονται από την πανδημία του Covid-19 αλλά, με αποτέλεσμα τη συμμετοχή περισσότερων επιχειρήσεων στο εν λόγω πρόγραμμα.

Τέλος, θέλω να σας ενημερώσω πως στο πλαίσιο συμμετοχής της Περιφέρειας Αττικής στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η παράταξή μας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να εισηγηθεί πρόταση για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με γενικό τίτλο: «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ και ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821» και υπότιτλο: «1821 – 2021: Η Βόρειος Ήπειρος σήμερα, μετά από μια πορεία 200 χρόνων. Σεβόμαστε την Ιστορία μας - Τιμούμε τους Ήρωες μας - Δεν ξεχνάμε τη Πατρίδα μας». Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή θέλουμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για την μεγάλη συνεισφορά των Βορειοηπειρωτών στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, να προβάλουμε και να αναδείξουμε τον τοπικό πολιτισμό της Βορείου Ηπείρου, να ενημερώσουμε για τη σημαντική συνεισφορά των μεγάλων Ηπειρωτών και Βορειοηπειρωτών Ευεργετών στην Ελλάδα αλλά και όλον τον κόσμο. Ήδη για τον σκοπό αυτό, έχω πραγματοποιήσει συναντήσεις με προέδρους Πολιτιστικών και Χορευτικών Συλλόγων από την Ελλάδα και από την Βόρειο Ήπειρο προκειμένου να τους ενημερώσω και να τους προσκαλέσω να συμμετάσχουν στα πολιτιστικά φεστιβάλ και ιστορικά και εκπαιδευτικά οδοιπορικά που θα πραγματοποιηθούν τόσο στην Αθήνα όσο και τη Βόρειο Ήπειρο.

Η παράταξη συνεχίζει να σχεδιάζει το αύριο με αισιοδοξία. Βεβαίως όλα αυτά δεν αρκούν. Πολλά μένουν ακόμη να γίνουν και να βελτιωθούν. Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο, ανηφορικό δρόμο θα έλεγα, αλλά είμαι αισιόδοξος για το μέλλον


Η εκλογή παράταξης που εκπροσωπεί τους Βορειοηπειρώτες στην Περιφέρεια Αττικής είναι «ιστορικό» κατόρθωμα. Η επίλυση του συνταξιοδοτικού ζητήματος για τους Βορειοηπειρώτες αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για την παράταξή μας.

Ποιους στόχους έχετε θέσει ως παράταξη για το 2021;

Α. Κούρτης: Θα ήθελα να επισημάνω ότι στην Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος των Βορειοηπειρωτών. Για τον λόγο αυτό η Περιφέρεια Αττικής αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδείξουμε τα ζητήματα που μας αφορούν και να διεκδικήσουμε την εκπόνηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τους Βορειοηπειρώτες που διαμένουν στην Αττική αλλά και στην Βόρειο Ήπειρο.

Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε έναν έντιμο αγώνα και θα επιδιώξουμε μέσα από την δυνατότητα που μας δίνετε, μέσω της ισότιμης συμμετοχής μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής, να αναδείξουμε τα προβλήματα της κοινότητας μάς προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις για την επίλυσή τους, έτσι ώστε σε βάθος χρόνου να επέλθει η εξάλειψη των διακρίσεων που γίνεται εις βάρος της κοινότητάς μας. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά εκλέγεται παράταξη που εκπροσωπεί τους Βορειοηπειρώτες στην Περιφέρεια Αττικής είναι ένα «ιστορικό» κατόρθωμα, ένα κατόρθωμα που πιστώνεται στις χιλιάδες των συμπατριωτών μας που μας στήριξαν και πίστεψαν στον αγώνα μας.

Η στήριξη των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας εν μέσω της υγειονομικής κρίσης συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα μας. Η «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» συνέδραμε και στάθηκε αρωγός στα μέλη της κοινότητας όλο αυτό το χρονικό διάστημα καθοδηγούμενη από το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και ευελπιστεί και υπόσχεται να κάνει πολλά περισσότερα μόλις επιστρέψουμε στην κανονικότητα και αντιμετωπίσουμε ολοκληρωτικά τη φονική πανδημία. Για τον λόγο αυτό συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά και με την Περιφέρεια Αττικής αλλά και με φορείς της Βορείου Ηπείρου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των συμπολιτών μας.

Το φλέγον ζήτημα του συνταξιοδοτικού και της απόδοσης επιδόματος υπερηλίκων, δυστυχώς αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι η ισότιμη αντιμετώπισή μας από την ελληνική πολιτεία αποτελεί ζητούμενο. Η επίλυση του συνταξιοδοτικού ζητήματος για τους Βορειοηπειρώτες αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για την παράταξή μας. Η «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» υπόσχεται πως θα συνεχίσει ακούραστα τον αγώνα για τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών μέχρι την τελική δικαίωση. Η Κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ως αντιπολίτευση δια δηλώσεως του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δεσμευθεί να άρει αυτή την αδικία, αλλά και το σύνολο των κομμάτων του Κοινοβουλίου, καλούνται να διορθώσουν αυτή την άνιση μεταχείριση και να εξομοιώσουν τους Έλληνες Ομογενείς με τους Ελλαδίτες, εφόσον έχουν τις ίδιες εισφορές και τον ίδιο χρόνο Ασφάλισης. Θέλω να το τονίσω ξανά: Ο αγώνας για τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών δεν έχει τελειώσει, συνεχίζεται.

Επιπλέον, βασικός στόχος της ΑΣΑ είναι η οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και εκπαιδευτική ανάπτυξη της κοινότητας του Ελληνισμού της Αλβανίας. Επιδιώκουμε να μην αφεθεί η ιδιαίτερη πατρίδα μας, η Βόρειος Ήπειρος, να ερημώσει και γι' αυτό θα συνεχίσουμε διεκδικούμε τη προάσπιση των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας από την Ελληνική πολιτεία με συγκεκριμένες ενέργειες όπως τη θεσμική συνεργασία των Ελληνικών αρχών με τους δύο αναγνωρισμένους Ελληνικούς Δήμους από την Αλβανία και με τους φορείς των περιοχών για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για τα χωριά μας. Η ΑΣΑ σε αγαστή συνεργασία με εκπροσώπους Βορειοηπειρωτικών οργανώσεων και άλλων φορέων τόσο στην Ελλάδα όσο και την Αλβανία, θα συνεχίσει να διεκδικεί την προστασία των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομοεθνών μας, ώστε να αναπτύσσουν τον πολιτισμό τους, να διαφυλάσσουν το θρήσκευμά τους, τις παραδόσεις τους, τα ήθη και έθιμά τους.

Σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση και τις αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες η «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» έβαλε τις βάσεις για το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων, με βασικό στόχο την επίλυση προβλημάτων που αφορούν την κοινότητα μας. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας, μα δεν τα παρατάμε μέχρι να τα καταφέρουμε. Αυτό θα γίνει με πράξεις και όχι με λόγια. Σε ένα χρόνο από σήμερα ευελπιστούμε να έχουμε την δυνατότητα να πούμε πολύ περισσότερα και η επόμενη χρονιά να είναι πιο παραγωγική για όλους.


Να κλείσουμε την συνέντευξή μας με ένα μήνυμα για τους απανταχού Βορειοηπειρώτες:

Α. Κούρτης: Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω προς όλους τους συμπατριώτες μου είναι ότι η παράταξη σε πείσμα των δύσκολων καιρών συνεχίζει να σχεδιάζει το αύριο με αισιοδοξία. Έχοντας ως γνώμονα πως όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα, θα συνεχίσουμε με ευθύνη και σεβασμό απέναντι στον πολίτη να εργαζόμαστε σκληρά. Πιστεύουμε πως ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά για την κοινότητά μας και την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Έχοντας βασικό μότο ζωής το «Προχωράμε όλοι μαζί με σοβαρότητα και πολλή δουλειά» ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε διπλά στα μέλη της κοινότητάς μας.

Ενόψει της νέας χρονιάς, θα ήθελα να ευχηθώ ολόψυχα καλή και ευλογημένη χρονιά με υγεία και χαρά σε όλους και σε όλες. Το 2021 να είμαστε όλοι υγιείς, γεροί, ασφαλείς και να βγούμε όλοι μας δυνατοί μέσα από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία και ο Κορωνοιός να γίνει μια μακρινή ανάμνηση. Εύχομαι γρήγορα να ξεπεράσουμε το πρόβλημα και να μπορέσουμε, επιτέλους να ζήσουμε, μια ζωή πιο όμορφη, πιο χαρούμενη και πιο ευτυχισμένη και ν' αγκαλιάσουμε και πάλι τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Με σύμμαχο την αγάπη και την προσφορά στο συνάνθρωπο ας συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με συλλογικότητα και αλληλεγγύη, για την πρόοδο της κοινότητάς μας και για την ευημερία της.

Εύχομαι η νέα χρονιά να γεμίσει τους Βορειοηπειρώτες απανταχού της γης με την απαιτούμενη ελπίδα, πίστη και αποφασιστικότητα για εθνική δημιουργία και διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Καλή Χρονιά με Υγεία.

Σας ευχαριστώ πολύ.


πηγή: himara.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
04 Απριλίου 2024
Εγκάρδια και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε ο Σ...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...