Με τον επικεφαλής των Μπεκτασί στην Αλβανία Έντμοντ Μπραχιμάγι συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας Αναστάσιος και το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φιλικό.
Στη συνάντηση, αφορμή της οποίας ήταν οι διάφορες εξελίξεις διεθνώς του τελευταίου διαστήματος, επαναβεβαιώθηκε η συνεχής δέσμευση μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων της Αλβανίας να αντιπαραθέσουν στον συγκρουσιακό λόγο και στις εχθρικές καταστάσεις , που ζει σήμερα ο κόσμος, ένα αληθινό μοντέλο συνύπαρξης, ένα μοντέλο που κληρονομήθηκε από γενιά σε γενιά.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αναφέρθηκε στο έργο, που έχει επιτελέσει ο Μπεκτασιανός ηγέτης για τη διαμόρφωση θρησκευτικής ανοχής στη χώρα μας, ενώ ο κ. Μπραχιμάγι εξήρε τη μέχρι τώρα συνεργασία των θρησκειών στην Αλβανία για την προώθηση πολιτιστικών, κοινωνικών και πατριωτικών αξιών στην αλβανική κοινωνία μας και δήλωσε την πρόθεσή του του να συνεχιστεί η αρμονική θρησκευτική αρμονία, που έχει διαμορφωθεί.
Μακριά από ακρότητες και φανατισμούς, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και αποκλεισμούς, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος μέσα από τα λόγια και τις πράξεις του, προωθεί τη συνύπαρξη.
Το Διαθρησκειακό Συμβούλιο Αλβανίας, πρόεδρος του οποίου αυτή την περίοδο είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, αποτελεί μια απόδειξη ότι οι θρησκείες, χωρίς να παραβιάζουν τις δογματικές τους αρχές, μπορούν να συνεργάζονται σε κοινωνικά θέματα, με βασικό θεμέλιο την αγάπη προς το συνάνθρωπο.
Στην Αλβανία, μέσα από αυτή τη συνεργασία, την οποία εμπνεύστηκε και στην οποία πρωτοστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, αξιολογώντας ότι ο φανατισμός δεν οδηγεί στο φως, αλλά στο σκοτάδι, έχουν αποφευχθεί αναστατώσεις στην κοινωνία και έχει εξασφαλιστεί συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης σ' ένα πολυθρησκευτικό περιβάλλον.
Η συνεργασία αυτή, που χαρακτηρίζεται πρότυπη, αναγνωρίζεται και επαινείται για τα θετικά της αποτελέσματα όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και διεθνώς.
Ο αληθινός σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας κάθε ανθρώπινου προσώπου και της αξιοπρέπειάς του, είναι η σταθερή γραμμή πλεύσης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.
Επεδίωξε και τα κατάφερε στην Αλβανία οι ειρηνικές φωνές και πράξεις των θρησκειών να αποτελούν πνεύμονες συνεργασίας και να χρησιμοποιηθούν παραγωγικά προς όφελος του λαού.
Η θρησκευτική συνείδηση με την ποικιλία των μορφών της, έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει με διαφόρους τρόπους στην ανάπτυξη ειρηνοφόρων τάσεων και, γενικότερα, στην καλλιέργεια της αλληλοκατανόησης.
Βαθιά πεποίθηση του κ. Αναστασίου, που αποτελεί και στάση ζωής του, είναι ότι η αναχαίτιση των κοινωνικών προβλημάτων αρχίζει από μέσα μας, από το βάθος της υπάρξεώς μας.
Συνδέεται με την ταπείνωση, τη συγγνώμη, την ελευθερία από το μίσος, από την πικρία, τη ζήλεια και ανθεί με τη διαρκή κοινωνία με τον Θεό.
του π. Ηλία Μάκου