DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Στην αιωνιότητα πέρασε ο Βορειοηπειρώτης δάσκαλος - αγωνιστής, Ανδρέας Τσάκας

Andreas-Tsakas

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος και συγγραφέας, ο φυλακισμένος και αγωνιστής για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, σε ηλικία 93 ετών, Ανδρέας Τσάκας. Η κηδεία του έγινε στην πόλη των Αγίων Σαράντα, δίνοντάς του τον τελευταίο αποχαιρετισμό πλήθος φίλων και συγγενών.

Στον επικήδειό του ειπώθηκε:

Γεννήθηκε στο Κωτσάτι της Κάτω Λεσινίτσας των Αγίων Σαράντα. Μετά τις παιδαγωγικές του σπουδές υπηρέτησε δάσκαλος σε διάφορα σχολεία στα χωριά του Βούρκου και στην πόλη των Αγίων Σαράντα, διδάσκοντας την ελληνική γλώσσα. Δε γλύτωσε την τιμωρία από το δικτατορικό σύστημα και φυλακίστηκε με την παράλογη κατηγορία της «ταραχής και της προπαγάνδας», βιώνοντας άδικα τη φυλακή κόλαση του Σπάτς.

Ο Ανδρέας συνεργάστηκε στις εφημερίδες «Λαϊκό Βήμα» και άνω από 10 χρόνια στην τρίγλωσση εφημερίδα «Το όραμα», όπου μαζί με την εφημερίδα ταξίδεψαν σε πολλές χώρες και τα δικά του άρθρα, και η οποία του απένειμε ειδικό βραβείο, για την πολύτιμη συμβολή του στην απεικόνιση θεμάτων που ανήκαν στην Ε.Ε. Μειονότητα

Ο Ανδρέας, με τα γραπτά και το αθάνατο βιβλίο του «Το χρονικό της πολύχρονης τραγωδίας της Βορείου Ηπείρου»,- ως ένα χρονικό της μοίρας της Μειονότητας στην Αλβανία- αναγνωρίστηκε ως η πένα της δίωξης στην κομμουνιστική δικτατορία και η πένα της ενσωμάτωσης ιδεών και αξιών στην ανοιχτή κοινωνία δεκαετιών αλβανικής δημοκρατίας.

Ο Ανδρέας είναι χαραγμένος στη μνήμη πολλών γενεών ως ένας αγαπημένος δάσκαλος από τους εκατοντάδες μαθητές του, ως σεβάσμιος από τους κατοίκους των κοινοτήτων όπου υπηρέτησε. Ακόμα και όταν του στέρησαν το δικαίωμα της διδασκαλίας, διατήρησε ανέπαφη την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα του σε σχέση με τους ανθρώπους. Δεν αντανακλά μίσος, αλλά υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή τις φιλοδοξίες της ένταξης και συνύπαρξης μεταξύ κοινοτήτων με διαφορετικές θρησκευτικές, πολιτιστικές και περιφερειακές πεποιθήσεις.
Ήταν πρότυπο ενός στοργικού ανθρώπου, ενός εργαζόμενου που βοήθησε όσο μπορούσε να ξεπεραστούν τα προβλήματα των ανθρώπων.

Φεύγει από τη ζωή αφήνοντας στα παιδιά του Θανάση, Νίκο και Μάνθο, το πιο πολύτιμο δώρο, το παράδειγμα ενός δυνατού άντρα, ενός καταρτισμένου διανοούμενου κι ενός εργατικού ανθρώπου που αντιμετώπισε τη ζωή όπως είναι και παρέμεινε ο ίδιος. Φεύγει αφήνοντας πίσω του τη μνήμη ενός καλού ανθρώπου που σέβεται η κοινωνία, ενός αγωνιστή για τα ανθρώπινα και τα δίκαια των μειονοτήτων.
Αιωνία η μνήμη του και καλό παράδεισο.


Βαγγέλης Παπαχρήστος 


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...