DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Αντώνης Φούσας: O δικός μας Βορειοηπειρώτης

Αντώνης Φούσας: O δικός μας Βορειοηπειρώτης

Τον νιώθαμε δικό μας Άνθρωπο τον Αντώνη Φούσα. Τον αποκαλούσαμε Επίτιμο Βορειοηπειρώτη. Διότι ήταν πραγματικά δικός μας ο Αντώνης. Ενδιαφέρονταν για τα δίκαια αυτού του τόπου και κόσμου. Πονούσε για την τύχη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Παρών σε κάθε επέτειο και σε κάθε εκδήλωση. Σε όλο το διάστημα των τριών δεκαετιών της μεταπολίτευσης στην Αλβανία.

Ο Αντώνης Φούσας συντάραξε το Ελληνικό Κοινοβούλιο, έβαλε σε κίνηση βουλευτές, δικηγόρους κι άλλους φορείς και γίνεται ο μοχλός της συγκρότησης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που παρέστη στη Δίκη των πέντε ηγετών της οργάνωσης Ομόνοια που άρχισε την ημέρα της Παναγίας της Μεγαλόχαρης, την 15η Αυγούστου 1994 στα Τίρανα (όπως απεικονίσουν και οι φωτογραφίες) και όπου ανάμεσα στ' άλλα αναφέρει: «Η δίκη των πέντε στελεχών της Ομόνοιας στα Τίρανα το 1994, είχε και μια άλλη διάσταση. Πρόκειται για ένα κορυφαίο εθνικό γεγονός που δείχνει τις αρετές του απανταχού Ελληνισμού και ιδίως των Βορειοηπειρωτών, την ανδρεία των ηγετών του στις δύσκολες στιγμές και την ενότητα του λαού μας προ των εθνικών κινδύνων και προβλημάτων…».

Όλες του τις εμπειρίες από τις επισκέψεις, συζητήσεις, διαπιστώσεις, τις καταγράφει στο εξαίρετο βιβλίο του «Βόρειος Ήπειρος», με έντονα και διακριτικά γράμματα ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Σωστή η τοποθέτησή του, διότι πάντα αυτόν τον κόσμο και αυτόν τον τόπο τους έχει συνοδέψει το δάκρυ.

Δάκρυσαν οι Βορειοηπειρώτες το 1912, από τις επιδρομές των Τουρκαλβανών, μια περίοδος που μπήκε στην ιστορία του ως «Χαλασμός του Δώδεκα».

Δάκρυσαν το 1913, με την οριοθέτηση των συνόρων ή όπως γράφει ο ίδιος. «Η ίδρυση ενός νέου κράτους είναι θετικό γεγονός. Όμως υπό μερικές βασικές προϋποθέσεις Μία εκ των οποίων η δημιουργία του νέου κράτους να δικαιολογείται ιστορικά και εθνολογικά».

Δάκρυσαν το 1914 όταν ο ένδοξος ελληνικός στρατός πήρε εντολή να εγκαταλείψει την Βόρεια Ήπειρο.

Αστείρευτο το δάκρυ για 45 χρόνια στο αθεϊστικό δικτατορικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζα με θανατώσεις, φυλακίσεις, εξορίες ώστε ν' απαρνιόνταν την ίδια την Πατρίδα και την ταυτότητά τους...

Είναι βαθιά τα συναισθήματά πόνου και οδύνης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού για την απώλεια του Ανθρώπου με τις τόσες τιμητικές θέσεις και διακρίσεις στην Ελληνική Κοινωνία. Για τον ευπατρίδη Ηπειρώτη Μεγαλοδικηγόρο αγωνιστή για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, Αντώνη Φούσα.

Αιωνία η μνήμη του!

Βαγγέλης Παπαχρήστος


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

07 Δεκεμβρίου 2022
Ο Λεωνίδας Παπάς είναι ιδιοκτήτης του μεγάλου εστιατορίου «Lake View Restaurant» με θέα μία γραφική ...
05 Δεκεμβρίου 2022
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης πραγματοποίησε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου τηλεδιάσκεψη με τους Προ...
28 Νοεμβρίου 2022
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης...
09 Νοεμβρίου 2022
Ευχάριστα νέα για τους ομογενείς Ομοσπονδιακούς Βουλευτές, αφού νωρίς το πρωί οριστικοποιήθηκε ότι τ...
06 Δεκεμβρίου 2022
Επιλογή της αλβανικής ηγεσίας να κρατά σε διαρκή «ομηρία» τις «στρατηγικές σχέσεις» με την ΕλλάδαΕισ...
04 Δεκεμβρίου 2022
Στις 4 Δεκεμβρίου 1913 σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο (17 Δεκεμβρίου με το νέο) υπογράφεται το γνωστ...
03 Δεκεμβρίου 2022
Η προσεχής επίσκεψη του Έλληνος πρωθυπουργού στα Τίρανα σκοπόν έχει αφ' ενός την υπογραφή συνυποσχετ...
27 Νοεμβρίου 2022
Μέσα σε χρονικό διάστημα των τριών ετών, 1991-1993, η οργάνωση του Ελληνισμού της Αλβανίας, η ΟΜΟΝΟΙ...