DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Αυστραλίας Μακάριος: «Να αγαπούμε την αλήθεια, γιατί η αλήθεια μας ελευθερώνει»

Αυστραλίας Μακάριος: «Να αγαπούμε την αλήθεια, γιατί η αλήθεια μας ελευθερώνει»

Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδνεϋ, βρέθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος. Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στη δεύτερη Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος Μεγάλης Τρίτης) και, στο τέλος αυτής, απηύθυνε στο εκκλησίασμα λόγους πνευματικής ωφελείας και οικοδομής.

Αναλύοντας καταρχάς την παραβολή του Κυρίου μας περί των Δέκα Παρθένων, σημείωσε πως η Εκκλησία, τοποθετώντας την στη δεύτερη ημέρα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, θέλει να υπομνήσει πως η παρθενία αποτελεί μεν σπουδαία αρετή, όμως μείζον της σωματικής καθαρότητος είναι η καθαρότητα της ψυχής. Για την ακρίβεια, όπως εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος, η Εκκλησία μας προκρίνει την αρετή της σωφροσύνης, όπου συνυπάρχουν και συμπορεύονται η καθαρότητα σώματος και ψυχής.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος εστίασε την προσοχή του στην ευαγγελική περικοπή που ανεγνώσθη κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας, η οποία παρουσιάζει τα φοβερά «ουαί» του Κυρίου μας κατά των υποκριτών Φαρισαίων. Επιχειρώντας να σκιαγραφήσει την ιδιοπροσωπία των Φαρισαίων, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για ανθρώπους οι οποίοι είχαν υιοθετήσει έναν ιδιαίτερο τρόπο ζωής, όπου, αν και λειτουργούσαν στο όνομα των θρησκευτικών κανόνων, οι πράξεις τους δεν είχαν αντίκτυπο ούτε στον Θεό, ούτε και στον πλησίον. «Προσπαθούσαν να κάνουν πράγματα μόνο και μόνο για να επαναπαύσουν, να ξεγελάσουν τη συνείδησή τους», διέκρινε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ταυτόχρονα οι Φαρισαίοι επιχειρούσαν, αυτόκλητα, να ελέγχουν τους άλλους ανθρώπους. Καθότι όμως η συμπεριφορά τους απείχε από την αλήθεια και ήταν βαθιά υποκριτική, προσφυώς ο Χριστός τους παρομοίασε με ασβεστωμένους τάφους που εξωτερικά δείχνουν ωραίοι και περιποιημένοι, μα από μέσα είναι γεμάτοι με ακαθαρσίες.

Ολοκληρώνοντας αυτή την αναφορά του, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε όλους να ελέγξουν καθείς τον εαυτό του, διερωτώμενοι μήπως η συμπεριφορά και η στάση ζωής τους προσιδιάζει σε εκείνη των Φαρισαίων. Κατέληξε δε υπενθυμίζοντας ότι βάση της υποκρισίας αποτελεί το ψέμα, το οποίο, όπως υπογράμμισε, «είναι διαλυτικό στοιχείο για κάθε σχέση και για κάθε προσπάθεια πνευματικής προκοπής». Συμβούλευσε άπαντες να αποφεύγουν τα ψέματα και, προς τούτο, απηύθυνε μία πρακτική συμβουλή: «Να αποφεύγετε να λέτε ψέματα στον εαυτό σας. Γιατί όταν ένας άνθρωπος λέει ψέματα σε άλλον, σημαίνει ότι έχει εξοικειωθεί με το ψέμα και δεν μπορεί κυρίως και πρωτίστως να συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο εαυτός του. Να σταματήσουμε λοιπόν να λέμε ψέματα στον εαυτό μας και να είμαστε ειλικρινείς. Να αγαπούμε την αλήθεια, γιατί η αλήθεια μας ελευθερώνει».

Κατακλείοντας, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος ευχαρίστησε τον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας π. Παναγιώτη Πρωτοψάλτη, τον Διάκονο π. Μελίτωνα Χαρίδημο και τη Διοίκηση της Κοινότητας Αγίας Ευφημίας, αφενός για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία που του παρείχαν, αφετέρου για το έργο το οποίο επιτελούν και για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν υπέρ της προόδου της Εκκλησίας και του Ελληνισμού της περιοχής.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...