DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

«Open Balkan»: Ξεκίνησε η ελεύθερη διακίνηση αγαθών

«Open Balkan»: Ξεκίνησε η ελεύθερη διακίνηση αγαθών

Η συμφωνία για την ελεύθερη διακίνηση αγροτικών, διατροφικών προϊόντων και ζώων που επετεύχθη ανάμεσα στην Σερβία, την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Open Balkan» (Ανοιχτά Βαλκάνια), τέθηκε σε εφαρμογή. Στις συνοριακές διαβάσεις των τριών αυτών χωρών λειτουργεί ξεχωριστή λωρίδα ελεύθερης διέλευσης φορτηγών που μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα και ζώα στην οποία δεν γίνεται κανένας έλεγχος.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Σερβίας Μπράνισλαβ Νεντίμοβιτς από τις 3 Ιανουαρίου αναγνωρίζονται αμοιβαίως όλα τα πιστοποιητικά κτηνιατρικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου μεταξύ των χωρών μελών του «Open Balkan». Εξήγησε ότι η διαδικασία είναι απλή και το μόνο που απαιτείται είναι η έγκαιρη ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ημέρα διέλευσης του φορτηγού.

«Αυτό σημαίνει ότι όσοι θέλουν να στείλουν κάποιο εμπόρευμα από την Αλβανία στη Σερβία, υπάρχει μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου, από την προηγούμενη μέρα, ο μεταφορέας μας γνωστοποιεί ότι θα φτάσει και του εκδίδουμε αυτόματα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό με το οποίο εισέρχεται ελεύθερα στη χώρα μας» διευκρίνισε ο Νεντίμοβιτς.

Ο Σέρβος υπουργός ανέφερε ότι τις πρώτες δύο ημέρες εφαρμογής της συμφωνίας το σύστημα λειτούργησε άψογα και δεν υπήρξαν καθυστερήσεις στην διέλευση των φορτηγών. Η συμφωνία για την ελεύθερη διακίνηση αγροτικών, διατροφικών προϊόντων και ζώων υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου στην σύνοδο κορυφής της πρωτοβουλίας «Open Balkan» που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα. Στην σύνοδο αυτή συμφωνήθηκε επίσης η αμοιβαία αναγνώριση των αδειών εργασίας και της ηλεκτρονικής υπογραφής των πολιτών και των εταιριών. Στην πρωτοβουλία «Open Balkan» συμμετέχουν η Σερβία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ενώ υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής για το Μαυροβούνιο, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...