DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Την 100ή επέτειο από την ίδρυση του Συλλόγου τους γιόρτασαν οι Καστελλορίζιοι της Ν.Ν.Ουαλίας

Την 100ή επέτειο από την ίδρυση του Συλλόγου τους γιόρτασαν οι Καστελλορίζιοι της Ν.Ν.Ουαλίας

Έναν αιώνα από την ίδρυσή του συμπλήρωσε φέτος ο Σύλλογος Καστελλορίζιων Νέας Νότιας Ουαλίας και τα μέλη του γιόρτασαν την ιδιαίτερη αυτή περίσταση με χοροεσπερίδα που πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο, 27 Ιανουαρίου, στο Doltone House στο Hyde Park του Σίδνεϊ.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν περίπου 400 άτομα, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από την περιφέρεια της Πολιτείας, δικαιώνοντας το όνειρο μιας παρέας Καστελλορίζιων μεταναστών που το Γενάρη του 1924 έβαλαν το πρώτο λιθαράκι για τη δημιουργία του Συλλόγου.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η κυβερνήτης της Νέας Νότιας Ουαλίας, Margaret Beazley, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, κ. Ιωάννης Μαλικούρτης, ο βουλευτής Kingsford Smith, Matt Thistlethwaite, η δήμαρχος Randwick, κα Philippa Veitch, και ο επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, εκπροσωπώντας τον αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, κ. Μακάριο.


Το γκαλά περιλάμβανε επίσης πολλές χορευτικές παραστάσεις από παιδιά του Συλλόγου Καστελλορίζιων καθώς και από την Aristotelian Academy of Greek Traditional Dance.

Μετά τις παραστάσεις των παιδιών, οι παρευρισκόμενοι διασκέδασαν υπό τους ήχους του μπουζουκιού και του βιολιού της ζωντανής ορχήστρας.

Μεταξύ των επισήμων που παρευρέθηκαν ήταν, η Alexandra Luxford, αντιδήμαρχος, ο δημοτικός σύμβουλος Dylan Parker, και οι δύο από το Δήμο Randwick, ο αιδεσιμότατος πατέρας, Steven Scoutas, της Ενορίας Αγίου Σπυρίδωνα Kingsford και η Dr Marjorie O'Neill, κοινοβουλευτική γραμματέας (υφυπουργός) Μεταφορών και βουλευτής Coogee, εκπροσωπώντας τον πολιτειακό πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας, Chris Minns.

Την εκδήλωση προλόγισαν τα αδέλφια Rebecca Mangos (πρόσφατη νικήτρια του πρώτου Kastellorizian Young Achiever Award) και Jack Mangos (πρόεδρος της Cazzie Youth, της υποεπιτροπής του Συλλόγου για τους νέους 18-35 ετών).

Από την αποκαλούμενη Καστελλοριζιακή Αδελφότητα που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 1924 μέχρι τον Σύλλογο Καστελλορίζιων του σήμερα, ο ρόλος του οργανισμού ήταν πολύ σημαντικός για την παροικία.

Όπως και πολλές άλλες παρόμοιες ενώσεις, βοήθησε πολλούς μετανάστες που έρχονταν από το Καστελλόριζο να εγκατασταθούν στην Αυστραλία και να συνδεθούν με συμπατριώτες τους που είχαν περάσει την ίδια εμπειρία και κυρίως βοήθησε στη χορηγία πολλών νέων αφίξεων από το νησί τους.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1940, πάνω από 5.500 Καστελλορίζιοι είχαν εγκατασταθεί στο Σίδνεϊ, διατηρώντας παράλληλα τους δεσμούς τους με το νησί από το οποίο είχαν μεταναστεύσει.

Μια σημαντική στιγμή αυτής της περιόδου ήταν ο Οκτώβριος του 1940, όταν ο Σύλλογος Καστελλορίζιων διοργάνωσε χορό στο Sargent's στην Market Street, τον οποίο παρακολούθησαν πάνω από 500 άτομα.

Τα έσοδα του χορού διατέθηκαν στο Naval War Fund of New South Wales, συγκεντρώνοντας έτσι χρήματα για το Greek War Fund.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση θεωρείται η πρώτη από τις πολλές που έχει προγραμματίσει ο Σύλλογος Καστελλορίζιων Νέας Νότιας Ουαλίας καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, για να τιμήσει την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυσή του.


Πηγή: Νέος Κόσμος


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...