DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Νέα Υόρκη: O Ελπιδοφόρος καθαίρεσε το Κοινοτικό Συμβούλιο του Αγ. Δημητρίου Αστόριας

Νέα Υόρκη: O Ελπιδοφόρος καθαίρεσε το Κοινοτικό Συμβούλιο του Αγ. Δημητρίου Αστόριας

Ραγδαίες εξελίξεις στον Αγιο Δημήτριο Αστόριας, όπου η Αρχιεπισκοπή Αμερικής προχώρησε στην άμεση αλλαγή της ηγεσίας του Κοινοτικού Συμβουλίου, διορίζοντας παράλληλα ανεξάρτητους οικονομικούς συμβούλους για την αντιμετώπιση των συνολικών προβλημάτων, που πρόσφατα αντιμετώπισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικός Κήρυκα» , οι αλυσιδωτές εξελίξεις πυροδοτήθηκαν από το γεγονός ότι η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου είχε επικαλεστεί αδυναμία καταβολής των μηνιαίων υποχρεώσεων προς την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, προβάλλοντας ως αιτιολογία τα υπέρογκα έξοδα για την κατασκευή του κτιρίου του παιδικού σταθμού αλλά και την οικονομική αιμορραγία που προκλήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας.

Οι κινήσεις αυτές, οι οποίες αποτελούν αποφάσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την καθαίρεση του μέχρι πρότινος προέδρου, Στέφανου Θωμάτου, ο οποίος ενημερώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα είναι εκτός του νέου Συμβουλίου, ενώ του ζητήθηκε να διευκολύνει τις διαδικασίες. Εκτός από τον κ. Θωμάτο, εκτός της διοικητικής σύνθεσης βρέθηκαν οι επίσης πρώην πρόεδροι, Φώτιος Παπαμιχαήλ και Εβαν Χριστάκος.

Ηδη προχώρησαν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο εξέλεξε ως πρόεδρο τον φαρμακοποιό Νίκο Παπαϊωάννου, ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, που κατείχε έως πρόσφατα τη θέση του Ταμία. Παράλληλα, Γραμματέας εξελέγη η Παρθένα Ψύλλου, ενώ στη θέση του Ταμία μετακινήθηκε η Κέλυ Μανέτα.

Επιπλέον, απομακρύνθηκαν οι Αγγελική Κάπταν, Σοφία Παπαδοπούλου και Μαρία Τζίκα, κατόπιν απόφασης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής -η οποία επιβεβαιώνεται από κύκλους της κοινότητας- με την αιτιολογία ότι απείχαν επανειλημμένως από τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Από πλευράς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, τονίζεται ότι σύντομα θα ακολουθήσει η συγκρότηση ενός βιώσιμου οικονομικού σχεδίου, ενώ ως άμεση λύση θα παραχθεί μια πιστωτική διευκόλυνση, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω συνέπειες από τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζονται.

Καθαίρεση με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα

Ο «Εθνικός Κήρυκας» επικοινώνησε με τον καθαιρεθέντα πρόεδρο, Στέφανο Θωμάτο, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί μέχρι οι διαδικασίες να λάβουν πιο επίσημη μορφή από πλευράς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Αρχιεπισκοπή γνωστοποίησε τις προθέσεις της με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο τον καλούσε να αποχωρήσει άμεσα από τα καθήκοντά του, χωρίς να εξηγούν περαιτέρω τους λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του Σαρακοστιανού Γεύματος, όπου είχε δώσει το «παρών», εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, π. Ηλίας Βίλλης, είχε προαναγγελθεί ότι η Αρχιεπισκοπή θα δαπανήσει ένα ποσό της τάξεως των 15.000 με 25.000 δολαρίων προκειμένου να μπει λογιστής και να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της κοινότητας. Παρόλα αυτά, εν μέσω ενός έντονου κλίματος, ο π. Ηλίας Βίλλης είχε απευθύνει αυστηρή έκκληση για μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη οικονομική συνεισφορά από τα μέλη, προκειμένου η κοινότητα να μείνει όρθια. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο ίδιος μίλησε, κατά διαστήματα, σε έντονο ύφος, τονίζοντας ότι ο Αγιος Δημήτριος δεν θα μπορούσε να επιβιώσει εάν τα μέλη του δεν αναλάμβαναν εντονότερη δράση, όση βοήθεια κι αν ερχόταν από την Αρχιεπισκοπή.

Παρόλα αυτά, κύκλοι από τον Αγιο Δημήτριο αναφέρουν ότι «δεν υπήρχε ένταση ή διαφωνία» ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τους Στέφανο Θωμάτο, Εβαν Χριστάκο και Φώτιο Παπαμιχαήλ, όλα συγκλίνουν όμως πως τα δεδομένα προβλήματα ρευστότητας, που κορυφώθηκαν με την αδυναμία εκπλήρωσης των πρόσφατων υποχρεώσεων, επέφεραν τις σχετικές εξελίξεις.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μάι 2023
Εύχομαι να διαψευσθώ. Με τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Αλβανία...
07 Μάι 2023
Αυτό είναι το μοτίβο που πρέπει να επικρατήσει στις επικείμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, π...
10 Απριλίου 2023
Είναι η τέταρτη χρονιά, μετά την μεταπολίτευση στην Αλβανία, που η καθημερινότητα στην Ελληνική Κοιν...
09 Απριλίου 2023
Με την εικαστική έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα (χρηματοδότησε κα...