DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Με αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού WHIA συναντήθηκε ο Ι. Κεφαλογιάννης

Με αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού WHIA συναντήθηκε ο Ι. Κεφαλογιάννης

Ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (World Hellenic Inter-ParliamentaryAssociation - WHIA), στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη. 'Οπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς και ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Κεφαλογιάννης εξέφρασε την εκτίμησή του για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού και της χώρας, την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων και την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης σε εθνικά ζητήματα κρίσιμης σημασίας. Η Ελλάδα, είπε, αποτελεί πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προάγοντας την αμυντική διπλωματία και οικοδομώντας συμμαχίες με χώρες με κοινές αξίες και σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν παρέλειψε, δε να επισημάνει, ότι η πατρίδα μας προσαρμόζει την ατζέντα άμυνας και ασφάλειας στις ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος, εκσυγχρονίζοντας την εθνική αμυντική βιομηχανία με έμφαση στην καινοτομία και ενισχύοντας διαρκώς τις δυνατότητες και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι δυστυχώς συνεχίζεται ακόμη, ενώ πρόσθεσε: «Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ συνεχίζουν να παρέχουν στην Ουκρανία σταθερή έμπρακτη βοήθεια και ακλόνητη πολιτική υποστήριξη, καθώς η χώρα συνεχίζει με γενναιότητα τον δίκαιο αγώνα της για ελευθερία και ανεξαρτησία κατά της Ρωσίας».

«Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην αδιάλειπτη υποστήριξή της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, εξήγησε πως «Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στη σταθερότητα και την ευημερία των Δυτικών Βαλκανίων» αλλά ειδικά το κράτος και η πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας «έχουν επιλέξει, συστηματικά και επίμονα, να μην χρησιμοποιούν το συνταγματικό όνομα της χώρας στον εγχώριο δημόσιο λόγο».

«Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος 'Βόρεια Μακεδονία' σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο» συμπλήρωσε.

Για την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογράμμισε ότι «κρίνεται επίσης ασταθής, καθώς επηρεάζεται άμεσα από πολυεπίπεδες περιφερειακές διαφορές, όπως φυλετικά, κοινωνικά και θρησκευτικά ζητήματα. Το Παλαιστινιακό ζήτημα, η κρίση στην Λιβύη, οι εμφύλιες συγκρούσεις στη Συρία, η οικονομική κρίση, η ανασφάλεια στις θαλάσσιες ζώνες, η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των βασικών παραγόντων στη Μέση Ανατολή, υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Για τα ελληνοτουρκικό, είπε ότι «μετά από υψηλές εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που προκλήθηκαν από τις τουρκικές ενέργειες και ρητορική, το casus belli και τον αναθεωρητισμό, συμπεριλαμβανομένης της απειλής χρήσης βίας, αυτή τη στιγμή παρατηρούμε μια ήρεμη ατμόσφαιρα στο πεδίο».

«Από το άνοιγμα των διμερών διαύλων διαλόγου μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη διμερών επαφών τους επόμενους μήνες: έναν πολιτικό διάλογο, συνομιλίες για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Υπουργεία 'Αμυνας) και συναντήσεις με θετική ατζέντα (τουρισμός, επενδύσεις, γεωργία, εμπόριο, θαλάσσιες υποθέσεις και κλιματική αλλαγή)» συνέχισε.

«Ωστόσο, υπάρχουν δομικές διαφορές, που δεν μπορούν εύκολα να γεφυρωθούν όσον αφορά τα ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος, καθώς οι θέσεις της Τουρκίας απέχουν από τους κανόνες που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Ο εποικοδομητικός διάλογος μπορεί να βασιστεί στον πλήρη σεβασμό, από την τουρκική πλευρά, του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των Συνθηκών που καθορίζουν τα σύνορα, του Δικαίου της Θάλασσας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Η Ελλάδα δεν επιθυμεί την κλιμάκωση των εντάσεων. Αντιθέτως, επιδιώκει να εδραιώσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή» τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε: «Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα διακυβεύεται σοβαρά. Η ανάγκη για άμεση παύση των εχθροπραξιών, για τη διασφάλιση βιώσιμης ειρήνης και την αποκατάσταση της σταθερότητας, είναι πιο επιτακτική από ποτέ... Η Ελλάδα, ως θαλάσσιο έθνος με κυρίαρχο ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια στη θάλασσα και στην ανάγκη να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας παγκοσμίως και η προστασία των ναυτικών μας. Η χώρα μας, ως ηγετικό κράτος μέλος στη θαλάσσια επιχείρηση «EU NAVFOR ASPIDES», έχει διαθέσει πλήρως το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (EL EU OHQ's), στη Λάρισα, με Έλληνα ανώτερο αξιωματικό ως επιχειρησιακό διοικητή και έχει επίσης αναπτύξει μια φρεγάτα στην περιοχή (φρεγάτα «ΨΑΡΑ», με βάση το Τζιμπουτί). Η επιχείρηση ASPIDES έχει διαφυλάξει μέχρι στιγμής τη θαλάσσια ασφάλεια, με απτά αποτελέσματα, συνοδεύοντας περισσότερα από 100 εμπορικά πλοία και αντιμετωπίζοντας 16 πυραυλικές επιθέσεις. Η εγγύτητα μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου, της αφρικανικής ηπείρου και της Μέσης Ανατολής, που αντιμετωπίζουν σήμερα μεγάλα ζητήματα ασφαλείας, δημιουργεί ένα περιβάλλον προκλήσεων για τη Δύση» κατέληξε ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας. 


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
26 Ιουλίου 2024
Κόντρα Ντούλε – Σπυροπάλη για την Χιμάρα- Ο Τάβος θα δώσει λύσεις στα προβλήματα και θα ενώσει Έλλην...
22 Ιουλίου 2024
Εγκαινιάστηκε στην Κορυτσά, από τον επιχώριο Μητροπολίτη Ιωάννη, ο ναός του Προφήτου Ηλιού, ανήμερα ...
19 Ιουλίου 2024
Η πρόσφατη ενέργεια του Αλβανού Προέδρου της Δημοκρατίας Μπαϊράμ Μπεγκάι να επισκεφτεί το Μνημείο τω...
25 Ιουνίου 2024
Στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας, στην περιφέρεια της κοινότητας Πέπελης της Δρόπολης, λειτούργη...