DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η ελληνοκυπριακή Ομογένεια τιμά τον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο

Η ελληνοκυπριακή Ομογένεια τιμά τον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο (Michael R. Pompeo) θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στο ετήσιο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Σωματείων, που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στο «Terrace on the Park».

Ειδικότερα, ο κ. Πομπέο θα είναι ο παραλήπτης του Βραβείου της Ελευθερίας (Freedom Award), το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε προσωπικότητες που θεωρείται ότι προωθούν την παγκόσμια ειρήνη, την θρησκευτική ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την δημοκρατία και υποστηρίζουν τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά το παρελθόν, το Βραβείο της Ελευθερίας έχει απονεμηθεί σε πρόσωπα όπως ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την θητεία του ως γερουσιαστής, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, το Αμερικανο-Εβραϊκό Συμβούλιο (American Jewish Council – AJC), γερουσιαστές, βουλευτές, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς και φιλανθρώπους.

Το ετήσιο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Σωματείων συμπίπτει χρονικά με την εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προκειμένου να συνδυάζει την παρουσία του εκάστοτε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης και άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Φέτος, θα παραβρεθεί για πρώτη φορά, με την ιδιότητα του προέδρου, ο Νίκος Χριστοδουλιδης, ο οποίος διατηρεί δεσμούς με την ελληνική και ελληνοκυπριακή Ομογένεια, ενώ δίνει το «παρών» σχεδόν ανελλιπώς από την περίοδο που ανέλαβε επιτελικά κυβερνητικά καθήκοντα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάικ Πομπέο θεωρείται φίλα προσκείμενος στις ελληνοκυπριακές θέσεις, ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, υποστηρίζοντας την θρησκευτική ελευθερία. Παράλληλα, έχει εκφράσει κατά καιρούς τις αντιθέσεις του στο ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού του τουρκικού στόλου των F-16, ενώ έχει στηλιτεύσει την τουρκική προκλητικότητα.

«Πάντοτε παροτρύναμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συμμετέχει σε συζητήσεις. Αν έχουν μια διαφωνία για ένα συγκεκριμένο θέμα, υπάρχουν μηχανισμοί επίλυσης διαφορών οι οποίοι είναι κατάλληλοι για την διαχείριση τέτοιων καταστάσεων. Η διαχείριση δεν πρέπει να γίνεται μέσω στρατιωτικής ισχύος, κατοχής ή απειλών για χρήση βίας. Αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο καλοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, ή χώρες πρέπει να συνδιαλέγονται μεταξύ τους. Η Τουρκία συμπεριφέρεται προκλητικά. Πάντοτε τους είχαμε ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξουμε οποιαδήποτε χώρα είναι διατεθειμένη να συζητήσει και να εμπλακεί σε διάλογο αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. Υπάρχει διεθνής νομιμότητα, υπάρχουν κανόνες και εύχομαι η κυβέρνηση της Τουρκίας να το αντιληφθεί αυτό», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Συμπρόεδροι της βραδιάς θα είναι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.


ekirikas.com


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...